ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?
i Zdroj: Qualcomm
Procesory, Paměti, Desky Článek ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?

ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2024 14:00 45

Seznam kapitol

1. Další „zabiják x86“ 2. Apple už to udělal, Windows jsou na řadě! 3. Apple myslí jinak 4. Vzdát se největší výhody? 5. Na internety to stačí, ale jinak...

V současnosti probíhá veliké bájení stran schopností Snapdragon X Elite a vyprávění o „ukončení existence architektury x86“. No, řekl bych, že jde o klasickou marketingovou kampaň, která má přesvědčit výrobce, aby zkusili udělat s tímto procesorem prémiové produkty, ale je otázka, zda to vyjde, protože tohle jsme tu už měli. Několikrát!

Reklama

Ohromující schopnosti Snapdragon X Elite nám představilo video přímo od Qualcommu, které slibuje všechno na světě, od extrémní rychlosti, nejlepšího NPU procesoru v laptopech a ohromující energetické účinnosti, která udělá z laptopů se Snapdragonem ta úplně nejlepší AI PC v dějinách. 

Objevila se řada videí, oslavujících nový procesor od Snapdragonu vůči nejen Intel Core Ultra, který má nabízet „o polovinu vyšší účinnost na watt“, ale také další výhody. Celé to zní tak, že méně zkušené uživatele a recenzenty by to srazilo na krovky.

Ti zkušenější by se jistě podivovali, jak přesně Qualcomm benchmarkoval svůj zázrak, který nepochybně vyžaduje nějaký překlad instrukcí – a to na prototypovém hardwaru, protože žádný reálný hardware zatím neexistuje. A jak každý ví, když neexistuje reálný hardware, nemůžete měřit reálné benchmarky, protože účinnost procesoru je jedna věc, ale zbytek systému je zbytek systému a tam s výsledky hodně zamává jak obrazovka, tak i například implementace bezdrátových komunikací. 

No, a potom se objevilo to obvinění z lehkého podvádění v benchmarcích, kde podle SemiAccurate žádný z OEM výrobců nebyl schopen ani přibližně replikovat Qualcommem deklarovanou energetickou úspornost. 

Jsou tato tvrzení pravdivá? Nevíme. Co ale víme, je, že všechny benchmarky z dosud neexistujících zařízení musíme brát jen velice orientačně – a že všechny benchmarky uváděné výrobcem velmi pravděpodobně ukazují nejlepší možný výsledek.

Optimismus stále vládne mezi médii, která se orientují na novinky – a ta nám vykreslují zářivou budoucnost. Já stroze konstatuji: Nevěřte NIKOMU z nich. Nikdo nemá finální hardware, všichni papouškují propagandu Qualcommu a jejich plány na světlé zítřky. Některé roztleskávačky jdou dokonce tak daleko, že předvídají „smrt architektury x86“ – a já k tomu jen říkám, že se přidávají ke svým otcům a dědům, kteří předvídají smrt architektury x86 přinejmenším od roku 1985, kdy se poprvé objevily zprávy o superioritě architektur RISC na nad architekturami CISC. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama