Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče

Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče | Kapitola 5

Jan Preclík

Jan Preclík

14. 9. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a parametry 3. Software 4. Kvalita zpracování 5. Závěrečné shrnutí a verdikt

Fanoušci Asusu mohou opět jásat, před nedávnem totiž byla vydána nová verze vlajkové lodi mechanických klávesnic Republic Of Gamers. Nová verze se kromě jiného dočkala uhlazenějšího moderního designu, bezdrátového režimu a USB 2.0 passthrough. Luxus je ovšem vykoupen vyšší pořizovací cenou.

Reklama

Asus Rog Claymore II je bez nadsázky tou nejlepší klávesnicí, která se mi kdy válela na stole. Nabízí všechno, co od prvotřídního produktu můžete čekat. Kvalitní zpracování jde ruku v ruce s univerzálním použitím. Během používání se stolním PC jsem měl klávesu permanentně připojenou kabelem, díky čemuž jsem mohl používat i vestavěné USB pro zapojení donglu bezdrátové myšky. Když jsem potřeboval klávesnici používat na cestách, jednoduše jsem odpojil numerickou část a mohl jsem vyrazit, dongle totiž zůstal uložený na svém místě. Totéž platilo i ve chvíli, kdy jsem potřeboval připojit klávesnici k jiným zařízením. Bez problému mi bezdrátově zafungovala s PS5 či media boxem, konkrétně nVidia Shield TV. 

Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmosti, jako jsou funkce n-key rollover a anti-ghosting, jsem v článku ani nezmiňoval, to už je dnes standardní výbava a byla by ostuda, kdyby jimi klávesnice vybavena nebyla. Celkový pocit z klávesnice je super, velmi rychle jsem si zvykl na povrch kláves i jejich citlivost. Během hraní jsem také naznal, že moje herní já reaguje na stisky kláves o něco rychleji než s jinými klávesnicemi. Velmi příjemným bonusem byla i gelová předložka zápěstí, která rozhodně není standardním vybavením herních mechanik. 

Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediná škoda je, že se druhý Claymore nedá na obchodech koupit s českým layoutem. Dle vyjádření Asusu je v ČR prodeji pouze US layout. Prodej, respektive sériová výroba klávesnic s CZ / SK layoutem se nakonec neplánuje. Zastoupení tuto skutečnost zdůvodňuje nižší tržní silou. A to i přesto, že centrála z Taiwanu rozesílala kousky na recenze s českým rozložením kláves. Zřejmě manažerské rozhodnutí na poslední chvíli. To se dá pochopit. 

Největší slabinou Claymoru je asi zpracování samotných kláves. Klávesnice za takovou cenu by si zasloužila kvalitní PBT klávesy složené ze dvou vrstvených plastů. Pro některé modely Asus nabízel alespoň možnost dokoupit sadu odolnějších kláves samostatně, u tohoto produktu se to minimálně prozatím nekoná. Tento nedostatek byl pro mne tím nejzásadnějším v rozhodování, jaké ocenění jí udělit. Ve finále tedy odchází se stříbrem a devíti body. 

Za zapůjčení klávesnice na testování děkujeme českému zastoupení společnosti Asus. 

Asus ROG Claymore II – bezdrátová klávesnice vyšší třídy pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG Claymore II

Verdikt

Dalo by se říct, že nová verze klávesnice Claymore vychytává všechny nedostatky svého předchůdce. Dostala možnost bezdrátového použití, kvalitní spínače se super konstrukcí a proti prvotině také mnohem luxusnější vzhled. Vychytávky typu wireless režim s vysokou výdrží a USB passthrough v původním Claymoru vyloženě chyběly. Asus se z předchozích nedostatků poučil a přišel na trh s nejlepší klávesnicí, kterou si můžete pořídit. Samozřejmě za přímo úměrnou cenu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Odpojitelný kabel
Bezdrátový režim 2,4 Ghz RF
Odpojitelná numerická část
Nastavitelnost bez nutnosti použití softwaru
Brutální výdrž vestavěné 4000 mAh baterie
Životnost 100 milionů kliknutí
Konstrukce kláves
Volitelný quick charge režim, když vás tlačí čas
Magnetická gelová předložka
Kvalita je vykoupena vysokou cenou
Passthrough nefunguje při režimu z baterie a během rychlonabíjení
Na obchodech pouze US lokalizace
Méně odolné provedení kláves z plastu s nástřikem barvy

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama