ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070

Z. Obermaier

Z. Obermaier

143

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Zephyrus G16 GA605W 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Zephyrus G16 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Zephyrus G16 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 7. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 8. Procesorový výkon 9. Herní výkon s RTX 4070 10. Závěr

Před pár dny dorazily na trh notebooky s prvními procesory Zen 5. Stihly to dokonce dřív než verze pro desktop. Podíváme se na nejvyšší model s AMD Ryzen AI HX 370 spojený s grafikou RTX 4070 v exkluzivním celokovovém herním notebooku.

Reklama

Než si prohlédneme samotný notebook, který se stavbou uvnitř mnoho od loňského neliší, musíme si něco říci o nejdůležitější novince. Zcela novém procesoru od AMD. Situace kolem procesorů APU pro notebooky je už hodně let nepřehledná. Je celkem zvláštní, že se se ani pořádně nerozšířily APU generace Ryzen 8000 s jádry Zen 4+ (dva druhy CPU jader) a už tu máme nástupce.

Tímto nástupcem je APU s interním označením Strix Point. AMD zcela vynechalo označení řady jako modely Ryzen 9000 a snaží se ukořistit nějaké body na zatím spíš pochybné „vlně AI“. Podle mě je to zbytečné, Ai v noteboocích skončilo rychle, jak začalo. O stroje Copilot AI na Snapdragonu není zájem a u jiných NPU to prodeje asi taky zázračně nezvedne. AMD nemusí mít strach, že označení AI v názvu bude vůči konkurenci potřeba.

První trojice modelů APU se tedy jmenuje AMD Ryzen AI 9 300. Nejvyšší model má ještě v názvu doplněk HX, což historicky značí nejvýkonnější mobilní procesory. První dva modely se od sebe liší jen ve výkonu čipu NPU, jinak mají klasické parametry shodné. Dá se tedy říci, že zde použitý model Ryzen AI 9 HX 370 nabízí výkon shodný s vyšším modelem, tedy jde o vlajkovou loď. Podívejme se v krátkosti, co důležitého Strix Point přináší:

AMD Zen 5 APU (Strix Point)

Zásadní věc je dvojice různých procesorových jader. Už v druhé generaci AMD uvádí APU s klasickými jádry a menšími jádry „c“. Náš čip nese 4 velká jádra a 8 malých. Toto označení ale není přesné, jádra se velikostí mnoho neliší. Je to už ale tak zažité od Intelu. Všechny jsou z architektury Zen 5 a mají stejnou instrukční sadu (narozdíl od Intelu). Celkový počet vláken je 24.

Procesorová jádra doplňuje čip NPU, který zabírá přibližně čtvrtinu plochy klasických jader CPU. Může mít výkon až 55 TOPs a spolupracuje samozřejmě s Copilot od MS. Dalším důležitým prvkem je zcela nová grafika AMD Radeon 890M s 16 CU architektury RDNA 3.5. Procesor nabízí samozřejmě moderní konektivitu, podporu DDR5 pamětí a vše, co by člověk od APU v roce 2024 čekal. Pozor jen, čip nedisponuje žádnou linkou PCIe 5.0.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: AMD

ASUS ROG Zephyrus G16

My už jsme tento model letos testovali. Michal Rybka měl ale verzi s procesorem Intel Meteor Lake. Myslím si, že s nově uvedeným APU od AMD půjde o zajímavější volbu. Hned v úvodu je nutné říci, že řada Zephyrus není úplně prvoplánově herní notebook. Podle Asusu jde o univerzální profi počítač určený tvůrcům obsahu, hráčům a náročným uživatelům, kteří chtějí maximální výkon v kompaktním provedení a ultra úzkém těle.

Tomu odpovídá i doslova brutální cena. Je třeba si uvědomit, že čistokrevní hráči si stejnou konfiguraci mohou pořídit v dalších modelech s o desítky tisíc nižší cenou (v reálu i za polovinu ceny). 

Kritika za nepřiměřenou cenu platformy tedy není na místě. To jen Zephyrus G16 patří do ultra luxusního segmentu a tomu odpovídá i cena a výbava. To znamená Kompletně kovové tělo, lehký a tenký design, dostatek výkonu pro jakoukoliv hru, WiFi 7, rychlé nabíjení, tekutý kov na chladičích a skvělý displej OLED s HDR: Také výdrž na baterii by měla být nadstandardní.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: Asus

Druhý letošní model v řadě Zephyrus G16 se svým šasí od verze s Intelem nijak neliší. Počítače drží stejný design, jen komponenty jsou jiné. Na první pohled od sebe stroje opravdu nepoznáte. S Intel Meteor Lake přichází Asus s pěti modely, na platformě AMD je v nabídce šest konfigurací. Vše se liší ale pouze v detailech. Rozdíly jsou pouze v grafice a velikosti disku, vše ostatní je stejné.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: Asus

Námi testovaný model ROG Zephyrus G16 (GA605WI) se v ČR nabízí ve čtyřech konfiguracích. Když je ale prozkoumáte, jsou vlastně jen dvě. Základ je stejný, rozdíl je pouze v GPU a disku. Model s RTX 4060 pořídíte za 72 990 korun. My testujeme verzi s RTX 4070 se základní cenovkou 81 990 korun. Dražší verze má i 2 TB disk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama