ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070 | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

143

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Zephyrus G16 GA605W 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Zephyrus G16 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Zephyrus G16 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 7. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 8. Procesorový výkon 9. Herní výkon s RTX 4070 10. Závěr

Před pár dny dorazily na trh notebooky s prvními procesory Zen 5. Stihly to dokonce dřív než verze pro desktop. Podíváme se na nejvyšší model s AMD Ryzen AI HX 370 spojený s grafikou RTX 4070 v exkluzivním celokovovém herním notebooku.

Reklama

Dnes testovaný notebook je zcela jistě precizně vyrobený herní stroj. Upřímně ale nemohu říci, že by mě na něm něco zásadně nadchlo, nemělo čím. Grafiku RTX 4070 máme na trhu už rok a půl. Ta náš už ničím nepřekvapí. Od nových procesorů AMD Ryzen AI HX 370 s architekturou Zen 5 jsem čekal víc. V podstatě nepřinesly do praxe žádný významný posun, výkonem na předchozí highend nestačí a spotřeba také není nijak zázračně nízká. Je to takový Meteor Lake od AMD. Ten má také čip NPU, který stále svůj smysl v PC hledá.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: Asus

Výbava, spotřeba, baterie

Počítač je vybavený všemi porty, které dnes můžete potřebovat. Máme zde několik USB, včetně USB 4.0. Oba porty USB-C umí přenášet i obraz a dají se použít k nabíjení počítače. Na boku najdeme i extrémně rychlou čtečku karet. Konektivita WiFi 7 plně postačí pro herní laptop. Absence klasického LAN je ale na pováženou, bohužel jej dnes nacházíme na noteboocích čím dál méně.

Zpracování počítače je prvotřídní, zde nemám k designu a provedení žádnou výtku. Co se týká spotřeby, ta je zcela adekvátní osazeným komponentám. Maximální příkon procesoru 145 W (Turbo režim) a kontinuální herní příkon 120 W jsou skvělé hodnoty. Navíc při sledování filmů nebo lehčí práci, lze počítat i s více než osmi hodinami výdrže na baterii. Hrát se dá maximálně hodinu a není to žádná sláva.

Komponenty

Celková skladba komponent je přiměřeně vyvážená, jelikož procesor AMD Ryzen 9 370 HX není v žádném případě highendový čip, ale spíše jde o konkurenta Intelu a jeho Meteor Lake ve střední a vyšší třídě. K němu se RTX 4060 nebo RTX 4070 perfektně hodí. Kapacita paměti 32 GB je solidní, upgrade není možný, což ale u této kategorie notebooku není velký problém. Druhý disk si osaďte sami, základní 2 TB kapacity už dnes nejsou mnoho.

Osobní názor

Jeden zásadní moment jsem ale na novém APU od AMD našel. Je to výkon na baterii, který je jenom o malinko nižší než s připojením do sítě. To je velmi zajímavá skutečnost, jelikož to u Intelu a starších AMD není běžné. Tím spíš nechápu, proč je rozdíl mezi příkonem 58 W na baterii a příkonem145 W na zásuvce v cinebench jen 1698 bodů (8 procent), když je příkon o 60 procent nižší. Zajímavé.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024): Test notebooku s AMD Ryzen AI 9 HX 370 a RTX 4070
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych měl srovnávat platformy Intel Meteor Lake a Strix Point od AMD, je souboj hodně vyrovnaný. Výkon je podobný, spotřeba ve všech situacích také. Výbava porty je také rovnocenná, AMD má ale už k dispozici WiFi 7, zatímco Intel pouze WiFi 6E. To ale nevnímám jako dramatický rozdíl.

I cenu má Asus u stejné řady víceméně stejnou pro obě platformy, ani zde AMD žádné body nenažene. Model ROG Zephyrus G16 s Intel Meteor Lake a RTX 4070 je teď za akční cenu 69 990 Kč (mimo akci za 78 490 Kč) a ten samý stroj s AMD Ryzen Ai 300 je za 81 990 Kč. Rozdíl je 3500 korun.

Zdali chcete notebook této třídy a máte rozpočet v této výši, je úplně jedno, který zvolíte. Za své peníze dostanete v obou případech skoro to samé. Rozhodne spíše vaše preference výrobce procesoru.

Verdikt

Notebook s novým Ryzen Ai 9 370 HX od AMD je plně srovnatelný s Intel Meteor Lake modely po stránce výkonu, výdrže na baterii i spotřeby. Také finální cena je podobná. Žádný velký zázrak se nekoná.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velice tichý notebook, určitě nejtišší z několika posledních, co jsem testoval
3x výstup na monitor: 2x USB-C + HDMI
Skvělý herní i procesorový výkon
USB 4.0 + USB 3.2 + WiFi 7 + SD karta třídy Express 7
Velice solidní výdrž na baterii
AMD má významně vyšší výkon na akumulátor než Intel, to se může hodit.
AVX-512
Velmi vysoká cena (81 990 Kč)
Přepínání grafik Optimus nefunguje dobře, počítač zamrzal a musel jsem ho resetovat. Řešením je natvrdo zapnout GeForce.
Proti Core Ultra 9 nepřináší (z čistě výkonostního hlediska) nic navíc, spotřeba i výkon je stejný
Vysoká spotřeba v idle i při přehrávání videa na Radeonu 890M
NPU v Ryzenech zatím nikde nefunguje, ani v MS CoPilot. AMD ale slibuje, že podpora do driverů a Win 11 přibude do konce roku.
Platforma AMD Ai 300 vyžaduje připájené paměti, žádný notebook nepůjde upgradovat, od žádného výrobce.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama