ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?

ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc? | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

24. 10. 2022 19:30 17

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Parametry 3. Design a provedení 4. Syntetické testy
5. Herní testy 6. Provozní testy 7. Výdrž, běžné použití 8. Závěr

Herní notebook je oxymoron. Buď přeci musí stát přes sto tisíc, aby dokázal uchladit svůj výkon a mohl se vyrovnat desktopu, nebo je to hračka, která seriózní hraní nezvládne. Mohlo by stačit necelých 40 tisíc a laptop vážící 2 kg, aby byli spokojeni jak hráči, tak lidé vyžadující mobilitu? ASUS TUF Dash F15 FX517Z se pokouší vyhovět oběma skupinám, v této recenzi proto koukneme na to, zda se to povedlo.

Reklama

Než se vrhneme na výpis komponent, je třeba zmínit cenu. Testovaná specifikace HN114W byla k 21. 10. 2022 naceněná nejlevněji na 37 490 Kč. Nejedná se tedy o záležitost pro sváteční hraní, ale ani pro entuziasty. Zkrátka něco, co bych si definoval jako vyšší střední třídu. Tomu budu později připisovat i výkon, kvalitu provedení a jiné atributy. Tato konfigurace je spíše z těch lépe vybavených, v nabídce prodejců najdete i levnější varianty F15 s odlišnou výbavou a cenou od nějakých 26 tisíc, ale i model osazený výkonnější RTX 3070.

Základem tohoto 15" šviháka je procesor Intel Core i7 12650H z generace Alder Lake. Tento desetijádrový čip je vyroben 10nm litografií a spojuje 6 výkonných jader se čtyřmi úspornými. Výkonnější cluster dosahuje maximální frekvence 4,7 GHz, úspornější blok pak zvládne 3,5 GHz. TDP v průměru je limitováno 45 W.

Pokud by vás zajímala integrovaná grafická karta, i7 12650H disponuje akcelerátorem Intel UHD Graphics pro procesory dvanácté generace. Její využití můžete nechat na automatice, ale skrz MUX Switch je možné přejít i výhradně na hlavní grafický akcelerátor.

Tím je Nvidia GeForce RTX 3060 se 6 GB paměti typu GDDR6, 192bitovou sběrnicí a 3840 shadery. Základní takt grafického čipu je 1050 MHz, udávaný takt s boost je 1402 MHz a paměti GDDR6 běží na 1500 MHz.

ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už název RTX napovídá, zvládá akcelerovat ray tracing a podporuje DLSS 2.x.

Celou tuto sestavu skrz motherboard živí daty 16 GB operační paměti Samsung taktované na 4800 MHz v jednom slotu. Druhý slot na své zaplnění zatím čeká. RAMku doplňuje SSD o kapacitě 1 TB připojený přes rozhraní M.2.

Pokud se rozhodnete nepřipojit externí monitor, můžete své oči pást na FullHD obrazovce (1920 × 1080 bodů) při obnovovací frekvenci 60, nebo ještě lépe 144 Hz. Vyšší modely řady TUF Dash F15 pak podporují i 165 Hz pro monitory UHD a 300 Hz pro FullHD.

Bílý displej, maximální jas. Černý displej, maximální jas.
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Podsvícení je souvislé, černá plocha však brzy odráží okolní světlo.

Náš základní 15,6” displej zvládá pokrýt barevný prostor sRGB ze 62,5 % a Adobe podílem 47,34 %. Subjektivně mi ale jeho barevné podání vůbec nevadilo, technologie IPS v kombinaci s matnou povrchovou úpravou nabízí slušný přehled, minimálně na poměry schopností notebooků jako typu zařízení. Bát se nemusíte ani nějakých vizuálních artefaktů – nezpozoroval jsem nevyvážené podsvícení, ani barevné odchylky u jednolitých ploch. Snad jen pozorovací úhly nijak neohromí, ale to je dáno spíše tím, že při ostřejším úhlu se i matná obrazovka začne lesknout.

Za zmínku stojí i méně kvantifikovatelné technologie a možnosti notebooku Dash F15. Nad obrazovkou se nachází očko 720p webkamery, o bezdrátovou komunikaci se stará Wi-Fi 6 a dual band Bluetooth 5.2. Pokud preferujete kabely, zapojit můžete ten síťový skrz RJ45, dvě dospělá USB-A, HDMI, kombinovaný 3,5mm audiojack, jeden Thunderbolt a jedno USB-C 3.2. Gen 2 se 100W nabíjením. A samozřejmě svůj konektor má i napájení, které živí čtyřčlánkový akumulátor Li-ion o energii 76 Wh.

Webkamera je hodně nenápadná, což sedí ke „stealth“ designu celého notebooku.
i Zdroj: PCTuning.cz
Webkamera je hodně nenápadná, což sedí ke „stealth“ designu celého notebooku.

(Nejen) ASUS má rád všemožné upravovací utilitky, součástí laptopu je proto Armoury Crate, jakési řídící středisko hardwaru, ve kterém můžete sledovat vytížení komponent, jejich nastavení, editaci uživatelských profilů a další legrácky. Většinu testů jsem však prováděl v režimu, kdy je vypnutá integrovaná grafika, a počítač je nastaven na nejvýkonnější profil Turbo, kdy by měl ukázat maximum toho, co dokáže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama