BenQ LaptopBar – recenze elegantní LED lampy k displeji monitoru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze BenQ LaptopBar – recenze elegantní LED lampy k displeji monitoru

BenQ LaptopBar – recenze elegantní LED lampy k displeji monitoru | Kapitola 3

Jakub Osička

Jakub Osička

35

Seznam kapitol

1. BenQ LaptopBar – Představení 2. BenQ LaptopBar – Konstrukce 3. BenQ LaptopBar – Zhodnocení a závěr

Asi mě čeká nejzvláštnější produktová recenze, kterou jsem doteď psal. Na notebooku mám připnutý BenQ LaptopBar – lampu s LED, která má snížit nepříjemný kontrast svítícího displeje v tmavém prostředí.

Reklama
BenQ LaptopBar - rozsvícený panel ve tmě
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ LaptopBar - rozsvícený panel ve tmě

Verdikt pro BenQ LaptopBar – omezená praktičnost, zajímavé provedení

S BenQ LaptopBarem jsem strávil několik večerů při psaní a stále jsem lehce skeptický k praktičnosti jeho použití. BenQ má v portfoliu i tzv. ScreenBar, který je primárně určen pro monitory, a věřím, že ten může velmi dobře posloužit jako standardní světlo k práci u pracovního stolu obecně. Šetří místo na desce a do toho omezuje kontrast mezi podsvíceným displejem a tmavým okolím ve večerních hodinách.

LaptopBar působí zajímavě svým technologickým zpracováním. Je jednoduše mobilní (součástí balení je i jednoduché pouzdro), asymetrický směr světla minimalizuje odrazy, magnetický úchyt panel drží na místě a (bez)dotykové ovládací prvky jsou třešničkou na dortu.

BenQ LaptopBar - Pohled zepředu s rozsvíceným displejem
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ LaptopBar - Pohled zepředu s rozsvíceným displejem

Osobně mi ale vadí použití magnetu, které zužuje jeho použitelnost jen na konkrétní zařízení a mnoha notebookům kazí estetický dojem. Kromě toho použití s laptopem zkrátka nenahrazuje základní zdroj světla v takové míře jako monitorový panel u pracovního stolu. Světlo je sice silné, ale z principu a fyzických charakteristik u notebooku bude vždy mířit primárně na prostor klávesnice a postrádá tak univerzálnost použití i pro práci mimo PC. Cena navíc není nízká a v době publikace recenze si tuhle světlušku můžete dopřát na Alza.cz za 3 789 Kč. To je částka, za jakou pořídíte i základní externí monitor. A levnou lampičku k tomu. Záleží proto zkrátka na preferencích. Okruh zájemců ale může být poměrně úzký. Smysl dává třeba v případě, že jste na cestách a nemáte po ruce zásuvku, anebo chcete slušně osvětlit pracovní prostor jen v blízkém okolí notebooku, když u něj vysedáváte po nocích.

BenQ LaptopBar - Pohled na víko
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ LaptopBar - Pohled na víko
Prémiový zdroj světla s velmi specifickým použitím

Verdikt

BenQ LaptopBar je zkrátka „fancy“ světelný zdroj, který může (ale také nemusí) nahradit v některých případech standardní lampy v pracovním prostředí, v němž jste zvyklí pracovat na notebooku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Prémiová konstrukce a ovládací prvky
Ukotvení magnetem je funkční a pevné
Možnost uzpůsobení světla, asymetrický profil, široké spektrum intenzity i tónu
Magnet limituje estetiku a variabilitu použití
Velmi specifická užitná hodnota ve srovnání se světly nad monitory
Otázka ceny vs. užitné hodnoty

Podle mého názoru je jeho užitnost z principu omezená. Těžko mu ale něco zásadního vyčítat. Konstrukce je zajímavá, ale reálná použitelnost bude vždy limitována hlavně čistým zaměřením na segment notebooků. K dispozici na Alza.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama