corsair-link-technology-pohlidejte-si-zdravi-sveho-pocitace
Novinka Corsair Link Technology: pohlídejte si zdraví svého počítače

Corsair Link Technology: pohlídejte si zdraví svého počítače

Jan Černý

Jan Černý

11. 1. 2011 11:00

C link je vlastní technologie vyvinutá za účelem sledování teploty uvnitř skříně, otáček ventilátorů a spotřeby jednotlivých komponent.

Reklama

Největší veletrh spotřební elektroniky, CES 2011 je za námi. Pojďme se pustit do rekapitulace bez růžových brýlí. Většina vystavovaných výrobků jako jsou tablety, byly čínské bazmeky, kde jeden výrobce kopíroval druhého. Ani v oblasti televizí žádná sláva – koho proboha zajímá jednoduchá hra integrovaná do OSD menu, nebo Facebook klient, který spamuje zeď statusy, co právě sleduji? Samozřejmě se objevily světlé výjimky jako BlackBerry PlayBook anebo Samsung 7.

Corsair Link Technology: pohlídejte si zdraví svého počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavosti se týkali spíše počítačového hardwaru a softwaru. Například Corsair se rozhodnul oprášit technologii NVIDIA ESA (Enthusiast System Architecture), která nenávratně zmizela v propadlišti dějin. Vylepšení, vystupující pod názvem Corsair Link Technology (C Link) spoléhá na kooperaci základních komponent včetně počítačové skříně za účelem optimalizace chlazení a monitorování teplot. Zkrátka a dobře, jedná se monitoring na hardwarové úrovni. V uživatelském rozhraní, vyvinutém společností CoolIT Systems, si nastavíte barevné upozornění pomocí LED v bočnici a následnou reakci. Uživatel si například určí, že pokud stoupne teplota grafické karty nad 50 °C, rozsvítí se červené diody a zvýší se otáčky předního a zadního ventilátoru, a také dojde k zvýšení průtoku vodního chlazení. K prvním podporovaným produktům patří paměti Corsair Dominator, Dominator GT, vodní chladič Hydro Series H60 a upravená skříň Obsidian. Oficiální uvedení na trh je plánováno během prvního čtvrtletí tohoto roku. Cena softwaru nebyla zatím stanovena, ale nejspíše bude ke stažení zdarma při splnění minimálních požadavků (čti zakoupení hardwaru s podporou C Link).

Na první pohled budí tato inovace velmi dobrý dojem. Na druhou stranu si ale musíte uvědomit, že C Link bude nejspíše podporovaný pouze společností Corsair a to jen u vybraných modelů hardwaru. K budoucímu rozšíření jsem spíše skeptický, neboť podobné řešení NVIDIA ESA se v minulosti vůbec neprosadilo a to bylo podporováno širokým spektrem výrobců hardwaru – od základních desek přes skříně, vodníky až po zdroje. Ale neházejme flintu do žita, třeba nás Corsair mile překvapí.

Zdroj: TweakTown

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama