dnes-by-oslavil-narozeniny-steve-jobs-ktery-dal-svetu-ipod-iphone-i-ipad
Apple Novinka Dnes by oslavil narozeniny Steve Jobs, který dal světu iPod, iPhone i iPad

Dnes by oslavil narozeniny Steve Jobs, který dal světu iPod, iPhone i iPad

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 2. 2020 09:00 2

Dnes by oslavil 65. narozeniny spoluzakladatel Applu Steve Jobs, který je často označován za největšího génia počítačové éry. Někdejší výkonný ředitel společnosti s logem nakousnutého jablka, jejíž produkty určovaly po dlouhou dobu trendy ve vývoji počítačového průmyslu a která nevzhledné mobilní přístroje povýšila na stylové doplňky, podlehl 5. října roku 2011 rakovině slinivky.

Reklama

Steven Paul Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku. Firmu Apple založil spolu se svým kamarádem Stevem Wozniakem v roce 1976 v jedné garáži v kalifornském Silicon Valley. Ještě před koncem 70. let sestavili svůj první počítač. Prorazili ale až s novou verzí, která se stala hitem a díky které Apple na začátku 80. let úspěšně vstoupil na burzu. Tehdy se staly z Jobse a Wozniaka milionáři.

Z Applu byl Jobs vyhozen v roce 1985, a to kvůli komerčnímu neúspěchu počítače Macintosh, který se místo složitých příkazů ovládal pomocí myši a menu. Zpět ke kormidlu skomírající firmy byl Jobs povolán v roce 1997. Společnost následně díky produktům jako iPod, iPhone nebo iPad přeměnil a vrátil do první ligy.

S rakovinou Jobs zápasil od roku 2004, o pět let později prodělal úspěšně transplantaci jater. Na rakovinu slinivky břišní, která nakonec byla nad jeho síly, zemřel 5. října roku 2011, tedy pouhý den po představení iPhonu 4S, iOS 5, iCloudu a Siri. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook, který společnosti Apple šéfuje dodnes.

Dnes by oslavil narozeniny Steve Jobs, který dal světu iPod, iPhone i iPad
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama