Domácí síťování: Veřejná IPv4 pro všechny
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Veřejná IPv4 pro všechny

Domácí síťování: Veřejná IPv4 pro všechny | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

14. 8. 2018 03:00 26

Seznam kapitol

1. Dokončení třináctého dílu 2. Linux a služby 3. Vytvoření VPN serveru 4. Konfigurace VPN serveru 5. Připojení k VPN z Windows
6. Testování VPN 7. Vystavujeme zařízení do internetu – příprava 8. Vystavujeme zařízení do internetu – realizace 9. Webová kamera vystrčená do internetu

Dnes dokončíme, co jsme nakousli v minulém článku Veřejná adresa IPv4 za třicet korun. Víc se podíváme na naše VPS, trochu si popovídáme o Linuxu (práva, služby, konfigurační soubory), vytvoříme VPN server, odstraníme nejběžnější chyby VPN klientů, probereme trochu teorii a nakonec si do internetu nasdílíme IP kameru.

Reklama

Připojení k VPN z Windows

Windows klient se hodí na testování. Já se připojím k VPN s účtem asus a heslem dlouheheslojakokun (jak jsme si nastavili), pak zkusím i další přihlášení.

Vytváření VPN připojení
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytváření VPN připojení

Parametry připojení
i Zdroj: PCTuning.cz
Parametry připojení

Všechny parametry by měly být jasné, jméno, heslo, protokol PPTP, IP adresa vašeho VPS.

Zkusíte se připojit, ale ouha, nemělo by to jít! Tedy pokud jste restartovali server. Jaký je stav služby? Běží PPTPD na serveru? Ověřte stav služby příkazem /etc/init.d/pptpd status.

Stav služby VPN
i Zdroj: PCTuning.cz
Stav služby VPN

Neběží! Službu na serveru lze nastavit, aby startovala automaticky. My si pomůžeme a službu na serveru spustíme ručně. /etc/init.d/pptpd start Na tohle hraní bude lepší, aby se automaticky nezapínala.

Zatímco Asus AC58U se už spokojeně připojil, tedy ta dražší krabička, tu úplně levnou to zatím nebaví, Windows 10 / verze 1803 se vzpouzí, už jsem si zvykl, že Windows 10 jsou tak nějak pořád rozbité.

Možná se připojíte, ale nejde vám internet (to je v pořádku), po restartu VPS musíte znovu vložit pravidlo pro IPtables:iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE

Zapnutí NAT ve vztahu k eth0
i Zdroj: PCTuning.cz
Zapnutí NAT ve vztahu k eth0

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama