Drahé věci zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Drahé věci zadarmo

Drahé věci zadarmo | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2015 16:00 22

Seznam kapitol

1. Otevřeně a zdarma... dokud bude čas 2. Když jste produktem vy... 3. Značka: bez záruky 4. Darovanému koni... 5. Online hry 6. Offline je offline...

Věci zadarmo jsou super: Linux, kancelářské balíčky, služby – za nic neplatíte. A to je báječné, tedy alespoň do okamžiku, než když s něčím potřebujete pomoct. Autor software neupdatuje, na maily nereaguje, všude ticho jako z hrobu. Kdo vám pomůže? A co se službami zdarma, které znenadání přestanou fungovat?

Reklama

Software zdarma má ale i svoje nevýhody. Tak předně je docela pravděpodobné, že se vás poskytovatel služby pokusí nějak monetizovat. Například tak, že vás naláká na omezenou dobu provozu a pak žádá roční poplatky. Počítá se přitom s tím, že pro smrtelníka je jednodušší zaplatit, než hledat alternativu.

Anebo se poskytovatel rozhodne zpeněžit přímo informace o uživateli. Jak se říká: „Když za službu neplatíte, sami jste produkt.“ Služby zdarma běžně luxují váš obsah, aby vám potom mohly dodávat individualizovanou reklamu, která se prodává lépe, než reklama necílená. Systém si vás vyprofiluje a zjistí, na co byste mohli reagovat pozitivně – a tím vás krmí.

Zásadním problémem takového softwaru zdarma je jiný software zdarma, který reklamu filtruje a tudíž je pro něj absolutním nepřítelem. Takže se nedivte, když velký poskytovatel ze svého ráje služeb a softwaru zdarma diskrétně vykopává všechny nástroje, které reklamy filtrují, případně vám zobrazuje obrovská poučení o tom, že si máte blocker vypnout. Každý se prostě živí tak, jak umí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama