Drahé věci zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Drahé věci zadarmo

Drahé věci zadarmo | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2015 16:00 22

Seznam kapitol

1. Otevřeně a zdarma... dokud bude čas 2. Když jste produktem vy... 3. Značka: bez záruky 4. Darovanému koni... 5. Online hry 6. Offline je offline...

Věci zadarmo jsou super: Linux, kancelářské balíčky, služby – za nic neplatíte. A to je báječné, tedy alespoň do okamžiku, než když s něčím potřebujete pomoct. Autor software neupdatuje, na maily nereaguje, všude ticho jako z hrobu. Kdo vám pomůže? A co se službami zdarma, které znenadání přestanou fungovat?

Reklama

S tím, jak se objevuje více a více softwaru a jak se navyšuje počet jeho uživatelů, se pochopitelně objevují i problémy s vývojem, aktualizacemi a podobně. Je vcelku běžné, že aplikace zdarma nemají doladěná uživatelská rozhraní, něco v tom nefunguje, občas přijdete o data a tak podobně. Někdy také zmizí software či služba zcela beze zbytku a to i s vašimi daty. Ne nadarmo v jedné z přednášek o zálohování v Alza Tech Zóně zmínil Michal „Altair“ Valášek, že „přibylo nové pravidlo zálohování, totiž že byste měli mít alespoň jednu zálohu lokálně“.

V případě, že podobně jako u Megauploadu dojde k okamžitému zastavení činnosti služby, anebo na evakuaci dat máte jen málo času či dokonce čas žádný, se můžete ocitnout ve velkých problémech.

Drahé věci zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

"" by FBI Anti-Piracy -  + +  +. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Velcí poskytovatelé služeb pravděpodobně neumřou na nedostatek financí, ale můžou kdykoliv změnit podmínky služby anebo vám zakážou přístup k účtu, protože se z nějakého důvodu dopracují k závěru, že jste porušili jejich pravidla. A pak může být obtížné žádat o obnovení přístupu, protože koneckonců „máte svůj piknik na cizí zahradě“. A přístup na zahradu řídí ten, kdo má klíče od branky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama