Ergonomická bezdrátová klávesnice SilverCrest z Lidlu za osm stovek v testu
i Zdroj: SilverCrest
Herní příslušenství Recenze Ergonomická bezdrátová klávesnice SilverCrest z Lidlu za osm stovek v testu

Ergonomická bezdrátová klávesnice SilverCrest z Lidlu za osm stovek v testu | Kapitola 5

Adam Vágner

Adam Vágner

2. 5. 2023 16:30 9

Seznam kapitol

1. Představení, obsah balení 2. Ergonomie 3. Rozložení kláves 4. Rozborka 5. Praktické zkušenosti z používání

Pokud jste kdysi vyrůstali na membránových klávesnicích s klasickým tvarem a uspořádáním kláves, nemáte už dnes moc z čeho vybírat. A pokud jste přesedlali na jejich „zlomenou“ ergnomickou variantu, je to ještě těžší. Bezdrátová klávesnice, která se nedávno objevila v Lidlu, působí v aktuální nabídce na staromilce jako zjevení.

Reklama

Pokud nepatříte k těm, co píší všemi deseti a k práci ergonomické klávesnice potřebují, Ergonomické klávesnici SilverCrest se raději vyhněte. Mezi klasickými klávesnicemi je mnohonásobně bohatší nabídka a dá se vybrat lépe. A pokud se psát všemi deseti teprve učíte, také bych vám doporučil podívat se raději po něčem, co má šestku na správné polovině. U anglických klávesnic nikoho zase tolik netrápí, že je šestka na špatné straně, v češtině ale to „ž“ potřebujete mnohem častěji než Angličani šestku.

Je-li něco, v čem ergonomická bezdrátovka z Lidlu za klávesnicemi z Microsoftu zaostává výrazně, je to počet najednou stisknutých kláves, které zvládne registrovat. V extrémních případech (například při kombinaci W a A) nepobere už žádný další znak z blízkého okolí. V tomto ohledu je tedy ekvivalentem těch nejlevnějších klávesnic. Ergonomické klávesnice Microsoftu sice nemají NKRO, ale obvykle zvládnou najednou čtyři až šest kláves se znaky, což je výrazný nadstandard.

Ergonomická bezdrátová klávesnice SilverCrest z Lidlu za osm stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Také je mnohem méně pohodlná – stisk kláves je tvrdší, tvar hlavního bloku kláves méně ergonomický, a tvrdá předložka to doráží. A je i o něco hlučnější. Celkově jde znát, že jde o levné řešení, těžko ale od klávesnice za osm stovek chtít kvalitu klávesnic běžně prodávaných za dvojnásobnou či trojnásobnou cenu.

Patříte-li k nešťastníkům, kterým dosluhuje Naturálka a chcete ji vyměnit za něco jiného, je asi nejschůdnější alternativou nová Ergonomic Keyboard Pro od Microsoftu. I ta se u nás dá pořídit, i když zřejmě nejde o oficiální dovoz. Má svá úskalí, přechod nebude bezproblémový, ale bude to jednodušší, než se přeučovat na klávesnici SilverCrest. Většina kláves je na nástupci Natural 4000 tam, kde jste zvyklí.

Pokud ale klávesnici třeba sdílíte s někým, kdo na ní potřebuje mít i české znaky, není anglická Ergonomic Keyboard Pro řešením. Obdobné je to v případě, že chcete klávesnici bezdrátovou. Možnost je ještě ergonomická K860 od Logitechu, jenže ta už má místo kláves moderní placičky (a do Evropy se z nějakého důvodu navzdory zájmu o layout ANSI s jednořádkovým Enterem dováží jen a pouze verze dle ISO s dvouřádkovým enterem).

Když vám nebude vyhovovat ani Logitech, je přechod z Natural 4000 na SilverCrest méně bolestný než návrat ke klasickým klávesnicím – nemluvě o tom, že těch opravdu klasických už na trhu moc nenajdete. Přesunuly se víceméně do segmentu klávesnic s mechanickými spínači a levnější membránové klávesnice okupuje tisíc a jedna variace na z ergonomického hlediska strašlivé klávesnice Apple.

U levných bezdrátových klávesnic si lidé často stěžují na kvalitu připojení a na to, že klávesnice občas nereaguje. Já jsem během mnoha dní na problémy se spojením nenarazil, ale nebydlím v paneláku, ve kterém by spojení ze čtyř stran ostřelovaly Wi-Fi od sousedů a jejich bezdrátové periferie. Problém není ani se silnou deskou stolu, 2,4GHz připojení fungovalo tak, jak fungovat má. Z druhé místnosti sice signál neprorazí, se čtyřmetrovou vzdáleností ale není problém.

Z testu je asi znát, že z klávesnice SilverCrest nejsem zrovna nadšený, protože má daleko k pohodlí, které nabízejí třikrát dražší značkové ergonomické klávesnice. Ani mezi nimi ale nenajdete žádnou, která by byla dokonalá.

Přesto jsem rád, že ji Lidl přidal do nabídky. Po vyhynutí Natural 4000 a po designérských kreacích, které předvádějí výrobci u membránových klávesnic, je to něco, na čem se dá pořád docela slušně a bez mnoha překlepů (až na to ž) psát všemi deseti.

SILVERCREST Ergonomická bezdrátová klávesnice

Verdikt

Ergonomická klávesnice SilverCrest má z hlediska uživatelského pohodlí daleko ke svému vzoru v podobě ergonomických klávesnic Microsoftu. Pokud ale píšete všemi deseti a jste zvyklí na rozdělené ergonomické klávesnice, bude se vám na ní psát pořád lépe než na klasických klávesnicích. Nejproblematičtějším nedostatkem je přesunutí klávesy „ž“ na nesprávnou polovinu klávesnice.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Základní rozložení odpovídá standardu
Klávesy mají klasický tvar
Cena
Bezdrátové provedení na 2,4 GHz
Klávesa „ž“ na nesprávné polovině
Mnohem méně pohodlná než ergonomické klávesnice Microsoft, horší ergonomie
Pouze 2KRO
Stisk kláves je tvrdší a hlučnější
Multimediální klávesy pouze přes Fn
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama