Gigabyte GeForce RTX 4070 Aero OC 12G: Tichá a úsporná
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Gigabyte GeForce RTX 4070 Aero OC 12G: Tichá a úsporná

Gigabyte GeForce RTX 4070 Aero OC 12G: Tichá a úsporná | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

18. 4. 2023 18:00 135

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4070: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (Silent)
11. Boost v F1 22 (OC) 12. Boost v Metro Exodus (Silent) 13. Boost v Metro Exodus (OC) 14. Boost ve World of Tanks (Silent) 15. Boost ve World of Tanks (OC) 16. Spotřeba, teploty 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

Po testu základního modelu z řady Founders Edition se podíváme nereferenční RTX 4070 Aero OC 12G od Gigabyte. Gigabyte u něj sází na všechny, které už černé prosklené skříně plné šedých a černých komponent začínají nudit.

Reklama

Závěr

O tom, zda je v cenové kategorii kolem šestnácti tisíc lepší volbou RTX 4070 nebo RX 6800 XT, se dodnes vedou spory. Pod testem RTX 4070 Founders Edition, v diskuzi. Asi už není nic, co by v ní nezaznělo, takže jen v rychlosti shrnu, že pro Radeon hovoří vyšší rasterizační výkon ve 4K a 16 GB paměti, a díky obecně nižší ceně Nitro+ od Sapphire o něco lepší poměr cena/výkon, proti němu vše ostatní od nižšího výkonu s ray tracingem přes absenci podpory hojně využívaných proprietárních technologií Nvidie a pravděpodobnost, že už se AMD nebude v nadcházejících letech věnovat v ovladačích vyřazeným tak intenzivně jako těm v aktuální nabídce až po výrazně vyšší spotřebu.

Pokud jste s nákupem grafiky vydrželi až dosud a RTX 4070 nechcete, raději už počkejte, jak dopadnou RX 7800 XT. Je dost pravděpodobné, že horší než Radeony RX 6800 XT nebudou a výrazně dražší také ne, protože shora už na ně tlačí lépe vybavená RX 7900 XT.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Aero OC 12G: Tichá a úsporná
i Zdroj: PCTuning.cz

A už se snad můžeme věnovat RTX 4070 Aero OC 12G. Být karty za doporučené ceny, mohl bych napsat, že proti základním modelům za 15 700 korun připlatíte jen jedenáct stovek navíc a dostanete za to mnohem výkonnější chladič a tovární přetaktování. A to by nebyl vůbec špatný příplatek za chladič, jakým je karta vybavená.

Gainward s Palitem se ale u nás rozhodli jít s cenou pořádný kus pod částku doporučenou Nvidií, u Aera naopak prodejci nad doporučenou cenu 16 870 korun ještě pár stovek nadsadili a aktuálně jej pořídíte zhruba za částky od 17 tisíc. V CZC je k mání za 17 200 korun. A to už dělá rozdíl přes dva tisíce a místo příplatku, který je adekvátní přidané hodnotě, jakou karta nabízí, je z toho příplatek obvyklý, u kterého se člověk rozmýšlí, jestli má význam přeplácet základní modely o dva tisíce.

Připadá mi, že po konstrukční stránce má karta na víc, než co předvádí. Opět zopakuju, že nemám moc pochopení pro to, proč výrobci u karet se dvěma BIOSy, a v tomto případě s možností navýšit limit příkonu z 215 až na 320 W, této rezervy neužijí k tomu, aby u BIOSu OC takty popohnali o kus výše a režim OC nabídl vyšší výkon za cenu vyšší spotřeby, zatímco tichý režim mohl zůstat pro ty, co preferují lepší poměr výkon/watt a tiché chlazení.

Díky továrnímu přetaktování sice dostaneme v obou nastaveních měřitelný nárůst výkonu, ovšem rozdíl není takový, aby ospravedlnil ty dva tisíce navíc proti základním modelům. Spíše se to dá brát jako malý bonus k výbornému chladiči.

Ten je výrazně předimenzovaný, takže je schopný čip ve skříni s rozumným systémovým chlazením udržet na velmi nízkých teplotách kolem 65 °C i v tichém režimu, kdy je chladič prakticky neslyšný. Díky nepříliš vysoké spotřebě už ani cívky nejsou téměř slyšet, jenom při vysokých snímkových frekvencích, v noci a na otevřené pasivně chlazené sestavě jsem nějaké to bzíknutí sem tam zaslechl, ale myslím, že u zakrytovaného počítače už neuslyšíte při vzdálenosti počítače pár desítek centimetrů od ucha nic.

Snad jen pokud byste chtěli osadit do počítače v místnosti, kde někdo jiný spí, zatímco vy hrajete po nocích, musím upozornit na to, že (ne pokaždé), ale jednou za čas se ventilátory při rozbíhání roztočí na vyšší otáčky, než na jakých pak běží během hraní, a o něco hlasitěji si odfouknou. Není to tak intenzivní jako hluk průměrných karet při běžné zátěži, ale když jsou u tichého počítače najednou na pár sekund slyšet ventilátory, upoutá to pozornost. 

Při manuální regulaci ventilátorů vás pak může zaskočit, že pro plynulý chod ventilátorů je třeba nastavit jejich výkon až na 61 %, Vypadá to možná děsivě, ale odpovídá to zhruba 1150 ot./min, při nichž je hlučnost ventilátorů mimo měřicí rozsah hlukoměru a větráky jsou neslyšené. Maximum mají na hodnotách kolem 2600 ot./min, takže výkonnostní rezerva je obrovská. 

Režim OC, od něhož byste nejspíš čekali, že životnost karty zkrátí, bude paradoxně přispívat k její delší životnosti (a kratší životnosti ventilátorů). S ním je karta po stránce hlučnosti taktéž lepší než většina produktů na trhu s výjimkou těch prémiových. Téměř neslyšné chlazení vyměníte za tichý chod při teplotách snížených o pár stupňů celsia. Sám bych volil ten tišší režim s ohledem na to, že BIOS OC nepřinese téměř nic navíc kromě těch hlučnějších větráků.

Chladič je špičkový, nastavení taktů a regulace v režimu OC bych si uměl představit lepší (ale to se dá ještě doladit ručně). Ale být to dokonalé, tak už by zákazníci Gigabyte opravdu neměli důvod připlácet na dražší modely, že.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Aero OC 12G
KLADYZÁPORY
Výkon srovnatelný s 10GB GeForce RTX 3080Horší poměr cena/výkon než základní modely
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
V zátěži v quiet mode mimořádně tichá 
Proti RTX 30 navíc podpora DLSS 3 a AV1 
Velká rezerva u limitu příkonu 
Orientační cena s DPH: 17 000 Kč

 

 

Verdikt

RTX 4070 Aero OC 12G nabízí kombinaci nadstandardní výbavy zahrnující i výkonný předimenzovaný chladič, díky němuž má špičkové provozní vlastnosti. Dojem kazí jen příplatek proti nejlevnějším modelům, který nelze v současné nabídce českých obchodů označit za malý. I když jej mírně kompenzuje tovární přetaktování, čistě z hlediska poměru cena/výkon vychází karta o něco hůře než základní modely, proto udělujeme RTX 4070 Aero 12G jen stříbrné ocenění.

Hodnocení

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama