hi-c-cap-konec-pevnych-kondiku
Novinka Hi-C CAP - konec pevných kondíků?

Hi-C CAP - konec pevných kondíků?

Michal Kleman

Michal Kleman

9. 3. 2010 19:00 11

Na motherboardech MSI ze série Big Bang můžeme vidět nové součástky, které se trochu ztrácejí v lesku čipu Hydra, avšak reklamy tohoto výrobce na ně stále častěji upozorňují. O co jde?

Reklama

Podstatu nových součástek MSI představuje v marketingové zprávě, podle ní jsou Hi-C CAP novou generací kondenzátorů, která má nahradit pevné "kondíky". Jejich přínos bude samozřejmě nejznatelnější v extrémním prostředí overclockerů a enthusiastických hráčů, zlepšena má být totiž jejich stabilita a spolehlivost, především v extrémních teplotách, kromě toho však přináší mnohem delší životnost.

Hi-C CAP - konec pevných kondíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Hi-C CAP znamená Highly Conductive Polymerized Capacitor, neboli vysoce vodivý polymerizovaný kondenzátor. Jejich jádro je tvořené z vzácného tantalu (Ta), který těmto kondenzátorům dodává užitečné vlastnosti (avšak značně zvyšuje jejich cenu, proto jsou určeny jen do nejdražších desek), jako například nízké hodnoty ESR, snižující odpor součástky, patnáctkrát nižší úniky proudu a osmkrát delší životní cyklus (tedy až 16 let používání i při vysokých teplotách). Mimoto se tantalové součástky vyznačují pouze malými změnami vodivých vlastností při změně teploty, jejich stabilita by tak neměla být ohrožena ani při přetaktování s tekutým dusíkem. MSI dále přihazuje "unikátní systém automatické opravy kondenzátorů" a velikost nových součástek, které díky své výšce nebudou činit problémy ani těm největším chladičům.

Hi-C CAP - konec pevných kondíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI je prvním výrobce, který vybavil své desky pouze tímto druhem kapacitorů, najdeme je jak na MSI Big Bang Trinergy, tak na MSI Big Bang Fuzion. Většina grafických karet navrhnutá přímo v MSI je pak vyrobena se součástkami "Military Class", které samozřejmě zahrnují i tyto kondenzátory. Je otázkou, jestli tato nová součástka opravdu obstojí v extrémech, a na kolik zlepší užívání počítače pro běžného uživatele, druhý případ totiž rozhoduje o komerční úspěšnosti a díky vyšší ceně není pravděpodobné, že tyto součástky v brzké době uvidíme na levnějších deskách.

Podle tiskové zprávy MSI

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama