HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: HP
Mobilní zařízení Recenze HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem

HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 9. 2022 09:30 6

Seznam kapitol

1. Lehký herní notebook za 25 000 Kč 2. Nejen herní akcelerátor 3. Představení, balení a specifikace 4. HP Victus 16 – Osazený hardware 5. Zpracování, konektory, repro a klávesnice
6. Chlazení a teploty 7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Testy herního výkonu (RTX 3060) 9. Výkon procesoru AMD Ryzen 5 5600H 10. Závěr

V testu se dnes podíváme na cenově dostupný, přesto ale dostatečně výkonný notebook, který není dobrý jen na hraní a zábavu, ale poslouží i na práci. S pomocí GPU umožňuje urychlit řadu úloh v aplikacích nad rámec možností výkonu jakéhokoliv CPU.

Reklama

Začátek školního roku je spolu s Vánoci nejlepším obdobím prodejců počítačů. V letošním roce sklízíme plody toho, že před dvěma lety kvůli Covidu, domácí výuce a home office výrazně stoupla poptávka po veškerém počítačovém hardwaru, jeho výrobci navýšili produkci a poté, co se situace zklidnila, je na trhu přetlak hardwaru a jeho ceny jdou dolů. V současnosti tak můžete pořídit slušně vybavené a výkonné mobilní stroje za ceny, o jakých jsme si loni mohli nechat jen zdát. 

Obvykle se věnujeme spíše monstrům na highendové hraní se zdrojem o hmotnosti a rozměru cihly. Studenti ale ocení spíš spíše přenosný a lehký stroj a my se dnes podíváme na notebook z této kategorie od HP.

HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: HP

Herní notebooky nejvyšší třídy HP prodává pod značkou OMEN. Ty mají ve výbavě highendové GPU i CPU. 

Řada Victus má být dostupnějším řešením, přesto jde spíše o herní notebooky než pracovní stanice nebo čistě kancelářské stroje. Z hlediska výkonu se tedy mnoho nešetřilo zejména na grafice, kapacitě pamětí a celkovém výkonu, který je až překvapivě vysoký.

Víte, že většinou testuji highend, ale těžké notebooky s příkonem 250 W už mě trochu unavují. Chtěl jsem tentokrát zkusit nějaký úspornější procesor od AMD s grafikou střední třídy, která by mohla počítači umožnit tichý chod a tolik netopila. A byla za přijatelnější cenu. 

No uvidíme, ale jak už jsem naznačil, herní výkon mne mile překvapil. Na komponentech notebooku HP nešetřilo, někde ale ubrat museli. Tělo je kompletně plastové. Při prvním pohledu vám přijde, že jde o 15" počítač, ale není tomu tak. Displej má parádních 16,1". Navíc zde máme LCD s rozlišením 1920 × 1080 a frekvencí až 144 Hz a 16 GB paměti

O plynulé hraní ve full HD se postará Nvidia Geforce RTX 3060, pro toto rozlišení nabízí dostatek výkonu v naprosté většině her, v kompetetivních titulech pak využijete i vyšší obnovovací frekvence displeje. Potěší i fakt, že osazený pevný disk pochází od Samsungu, ani na tomot místě HP nesáhlo po nějakém pomalém a levném SSD. To je dobře.

HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: PCTuning.cz

HP nabízí v řadě Victus 16 mnoho modelů. Celkem existuje kolem 20 možných konfigurací. Mluvíme zde o korporátní značce HP, která i kvůli většímu disku dělá samostatný model. Takže konfigurací a modelů je opravdu nepřehledné množství a liší se obvykle jen jedním číslem v názvu.

Začneme grafickými kartami. Ty jsou na výběr jen dvě. GeForce RTX 3060 6GB nebo RTX 3050 Ti 4 GB. Pořídit si můžete procesory Intel 11. generace. Nejvyšším modelem je Core i7-11800H. Od AMD lze zvolit mezi Ryzen 7 5800H nebo Ryzen 5 5600H. Kapacita pamětí může být 8 nebo 16 GB. Kapacita disku je také různá, od 512 GB až k 2 TB.

 My testujeme model s označením 16-e0800nc. Ani v detailních parametrech se ale ničím od modelu 16-e0900nc – nebo se nám nepovedlo přijít na to, kde je vlastně rozdíl.

HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: HP

Tento konkrétní model má tedy konfiguraci:

  • GeForce RTX 3060 6 GB
  • AMD Ryzen 5 5600H
  • 16 GB DDR4-3200
  • 512GB disk
  • LCD 1920 × 1080p, 144 Hz

Doporučená cena je 25 990 Kč.

Do školy i na lanparty

Střední třída GeForce nabízí ve stále nejpoužívanějším rozlišení 1920 × 1080 bodů dostatečný výkon pro naprostou většinu her i aplikací, speciálně pokud hra podporuje další technologie Nvidie jako DLSS a Reflex. Přispívá k tomu i rozumná volba displeje, který má na danou úhlopříčku naprosto dostačující rozlišení 1920 × 1080 bodů. Téměř všechny hry s podporou ray tracingu podporují i DLSS a v kombinaci s ním se nemusíte bát zapnout efekty, které ray tracing využívají. Anebo můžete naopak detaily stáhnout a hrát bez toho, aby notebook levitoval na proudu vzduchu z větráků roztočených na maximum. Přidejte k tomu Max-Q a získáte relativně tichý stroj i v zátěži.

Díky rychlému 144Hz displeji IPS se i na mašině v této cenové kategorii dají slušně hrát i kompetitivní tituly, které už často podporují i proprietární Reflex pro minimalizaci input lagu. Na esport na vrcholové úrovni to není, tam už to chce uvažovat o 360Hz displejích, ale při běžných online kláních na tom budete lépe než většina hráčů a brzdit vás budou spíše vaše dovednosti než hardware.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama