HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: HP
Mobilní zařízení Recenze HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem

HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 9. 2022 09:30 6

Seznam kapitol

1. Lehký herní notebook za 25 000 Kč 2. Nejen herní akcelerátor 3. Představení, balení a specifikace 4. HP Victus 16 – Osazený hardware 5. Zpracování, konektory, repro a klávesnice
6. Chlazení a teploty 7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Testy herního výkonu (RTX 3060) 9. Výkon procesoru AMD Ryzen 5 5600H 10. Závěr

V testu se dnes podíváme na cenově dostupný, přesto ale dostatečně výkonný notebook, který není dobrý jen na hraní a zábavu, ale poslouží i na práci. S pomocí GPU umožňuje urychlit řadu úloh v aplikacích nad rámec možností výkonu jakéhokoliv CPU.

Reklama
HP Victus 16: Dostupný herní laptop s NVIDIA GeForce RTX 3060 a Ryzenem
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud hledáte konfiguraci na solidní hraní, která vás nezruinuje, jsou stroje s GeForce RTX 3060 solidní volba. Nabídka na trhu je v současnosti vyrovnaná, většina notebooků s tímto grafickým adaptérem stojí kolem 25 000 korun. V tomto segmentu není podstatné, jestli bude mít procesor od Intelu, nebo AMD. Ve hrách záleží především na výkonu grafického čipu, pamětech a rychlosti SSD disku, a výkon GPU hraje důležitou roli i při práci s multimédii a 3D grafikou, tedy při modelování či renderingu.

Výbava, spotřeba, baterie

V tomto ohledu odvedli v HP solidní práci, jelikož nešetřili na nesprávných místech. Šasi je samozřejmě zcela obyčejné a plastové. Osobně si myslím, že pro studenta je civilní vzhled a kompaktní provedení praktičtější než různě blikající a svítící herní monstra. 

Výbava porty je zcela dostačující, baterie nabízí solidní výdrž při práci i zábavě až 7 hodin. Hraní na baterii v režimu vysokého výkonu je slabé vždy, ani ty nejdražší stroje na trhu nedají víc než hodinu. Tentokrát je to stejné.

U notebooku je vždy hlavní hlučnost a spotřeba. Oba tyto parametry jsou vychytané. Při hraní a nebo maximální zátěži CPU, je ventilátor slyšet. Nejde ale o nic strašného, naopak jde o celkem tichý počítač. U hraní se hluku nemusíte bát vůbec, i při dlouhém hraní, ventilátor jen tak ševelí a udrží GPU na 60 stupních. Spotřeba v klidu je skvělých 15 W a největší odběr jsem zaznamenal při hraní kolem 140 W.

Komponenty

Jak už jsem řekl, HP sice šetřilo na šasi a trochu i zpracování, komponenty jsou ale solidně vyvážené. GeForce RTX 3060 stačí na 1080p hraní zcela bezpečně, nic než šestijádrový procesor nemá ani cenu k takové GPU dávat. Dvanáct vláken plně dostačuje. Frekvence čipu sice mohly být vyšší, v generaci Cezanne ale takové nejsou. Kapacita paměti 16 GB a rychlý SSD disk dobře doplňují CPU a GPU. Disk by sice mohl být větší, osadit lze ale druhý NVMe slot. Také displej je celkem solidní, klávesnice je vyloženě výborná.

Osobní názor

Dle mého názoru se jedna o vzhledově pěkně provedený počítač, který neurazí nikoho. Hmotnost, spotřeba i hlučnost jsou zcela akceptovatelné. Zpracování odpovídá ceně a proti minulé generaci je šasí a okolí LCD výrazně pevnější. Možnosti počítače jsou široké, od hraní až po využití GPU k urychlení výpočtů, renderingu nebo streamování. Cena nastavená na 25 990 Kč odpovídá situaci na trhu, podobná konfigurace stojí stejně u všech výrobců mobilních počítačů.

HP Victus 16

Verdikt

Notebook HP Victus 16 je solidně zpracovaný počítač s vyváženou konfigurací, dobrým herním výkonem, nízkou spotřebou a hlučností. Navíc GPU Nvidia lze využít k urychlení výpočetních operací v řadě aplikací, renderingu i ve hrách s DLSS.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi slušný herní výkon
Nízká spotřeba a hlučnost
Dlouhá výdrž na baterii při práci a zábavě
Díky GPU Nvidia lze využít DLSS, Reflex, Broadcast, CUDA výpočetní výkon
Na plastové tělo je nutné dávat pozor, snadno se poškodí
Disk by mohl být alespoň 1 TB
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama