Intel Meteor Lake Core Ultra 9 185H: Nová architektura v testu
i Zdroj: Intel
Procesory, Paměti, Desky Recenze Intel Meteor Lake Core Ultra 9 185H: Nová architektura v testu

Intel Meteor Lake Core Ultra 9 185H: Nová architektura v testu | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 5. 2024 18:00 39

Seznam kapitol

1. Meteor Lake a Arrow Lake 2. Architektura Meteor Lake 3. Core Ultra 9 185H 4. Procesorový výkon
5. Herní výkon s RTX 4060 6. Spotřeba 7. Chování Thread Director 8. Závěr

Nová architektura Meteor Lake je na trhu už několik měsíců, my jsme ji dosud netestovali. Dnes to napravíme a srovnáme tuto generaci vůči ostatním procesorům na současném mobilním trhu.

Reklama
Intel Meteor Lake Core Ultra 9 185H: Nová architektura v testu
i Zdroj: Intel

Hodnocení nejvyššího modelu v tuto chvíli dostupné architektury Meteor Lake asi nebude nijak složité. Pokud srovnáme do řady pouze exaktní a pragmatické závěry z testování, vyjde nám výsledek celkem jasně.

Výkon jader se nikam výrazně neposunul, procesory Raptor Lake Refresh se stejným počtem P-Cores a E-Cores mají jen kosmeticky nižší výkon, Meteor Lake je možná výkonnější v řádu jednotek procent. Herní výkon je na tom podobně, někde je srovnatelný a někde i mírně nižší. Také spotřeba v zátěži není nijak nízká, pouze v lehčí a malé zátěži se mi zdá Meteor Lake mírně úspornější.

U konkrétního modelu Core Ultra 9 185H vidím jeho výkon zcela v pořádku pro vyšší střední třídu. Nahradit ale vlajkové lodě Raptor Lake Refresh nemůže v žádném případě, jeho výkon je mnohde skoro až o polovinu nižší. Proto nechápu proč ho Intel zařadil do třídy Core Ultra 9, číslovka 7 by mu seděla lépe.

Abych řekl pravdu, jsem po tomto testu velice skeptický k desktopovému Arrow Lake. Pokud bude opravdu založen na tomto základu s mírným vylepšením a větší dlaždicí s jádry v počtu 8P+16E, stejně jako Raptor Lake Refresh, nevidím vůbec žádný potenciál na vyšší výkon a lepší spotřebu.

Arrow Lake má být sice na lepším výrobním procesu, ale Intel 4 a Intel 20A nemohou být až tak jiné, aby snížily spotřebu o desítky procent, které jsou potřeba.

Core Ultra 9 185H je solidní procesor do úspornějších notebooků s maximálním příkonem 200 W, kde se dobře uplatní, nejedná se v žádném případě o high-end. Jeho výkon i spotřeba je plně srovnatelná s nejlepšími Core i7 řady Raptor Lake. Nabídne i moderní rozhraní, porty, Media Engine a NPU čip. Když uvážíme, že Meteor Lake je první generace čipletového řešení Intelu, tak se myslím docela povedla. Nic přelomového ale do nabídky Intelu zatím nepřinesla.

Verdikt

První generace čipletových procesorů Intelu se povedla. Je plně funkční, jen se nikam neposouvá ve výkonu a spotřebě. Možná příště.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výkon plně srovnatelný s nejvýkonnějšími modely Core i7 generace Raptor Lake Refresh
Velmi moderní výbava platformy: NPU, moderní výstupy
Označení Core Ultra 9 evokuje high-end, ten je ale výkonově daleko
Spotřeba stejná, jako Raptor Lake Refresh, žádný posun
Notebooky s Meteor Lake jsou dražší než významně výkonnější modely s Raptor lake Refresh
Thread Director moc neřadí úlohy na nejúspornější jádra (zatím)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama