Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M

Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 12. 2022 13:30 6

Seznam kapitol

1. Intel NUC 12 Enthusiast s grafikou Arc 2. Představení, balení a specifikace 3. Intel NUC 12 Enthusiast – Osazený hardware 4. Zpracování a konektory
5. Chlazení a teploty 6. Výkon procesoru 7. Herní výkon Arc A770M 8. Závěr

V testu si ukážeme aktuální mini PC NUC. Je sice osazené postarším procesorem Alder Lake, ale nese nejvýkonnější mobilní GPU od Intelu. Bylo dobré s testem počkat na lepší drivery, protože s těmi novými konečně Intel dohání i mobilní RTX 3060.

Reklama

Malé počítačové „stavebnice“ NUC od Intelu není třeba dlouze představovat. Jistě je každý viděl v testech na webu, i my jsme několik v minulosti testovali. Základ kategorie NUC je víceméně celý počítač, do kterého si dle modelu jen dokoupíte paměti, CPU a disky. Můžete mít i kompletní počítač včetně Windows, ale když bude přímo od Intelu, zaplatíte za něj extrémní cenu. Sestavit si ho vyjde krapet levněji a hlavně si můžete zvolit komponenty dle sebe.

V řadě NUC 12 (dle CPU generace 12) lze zakoupit kit s mnoha různými CPU. Od Nejvýkonnějšího Core i9-12900 až ke Core i3-1220P. Procesor je v této generaci vždy připájený a nelze jej měnit. Klasický CPU osadíte až do NUC 12 (13) Extreme. V řadě NUC 12 je základem vždy mobilní procesor v pouzdře BGA.

To znamená, že ke kompletnímu PC potřebujete jen paměti DDR4 a disk dle vašeho výběru (NVMe nebo SATA). I tak ale nejde o žádné levné PC, za malé rozměry a značku Intel se celkem prohnete. Námi testovaný základ NUC 12 Enthusiast s procesorem Core i7-12700H a grafikou Arc A770M stojí 36 000 Kč!

Na to, že jde o notebookový základ bez pamětí a disku, je cena opravdu vysoká. Pokud k tomu připočteme dva moduly DDR4-3200 MHz a 2 TB NVMe disk, jsme na 40 000 Kč. To mi tedy přijde jako už celkem značná cena za „notebook“ bez monitoru a klávesnice. Na druhou stranu je v této kategorii tato cena běžná, navíc za ní u konkurence nedostanete grafiku, na které se dá opravdu hrát. Intel NUC tedy je i při takto vysoké ceně jedinou solidní volbou v počítačích Barebone.

Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak bylo už naznačeno, v řadě NUC 12 a NUC 13 existuje několik řad produktů. Nejmenší je řada NUC 12 Pro, poté následuje NUC 12 Enthusiast. O kousek větší case už mají NUC 12 Pro X a Extreme. Model řady Extreme mají běžnou LGA patici. Pro 13. generaci procesorů (Raptor Lake) je určena case NUC 13 Extreme. My testujeme druhý nejmenší kit, NUC 12 Enthusiast.

Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel NUC 12 Pro ve dvojím provedení

Výkon mobilního procesoru Core i7-12700H známe, na něm není co objevovat. U tohoto počítače nás bude zajímat hlavně grafika. Je v něm osazená grafika Arc A770M. Jde o nejvyšší současnou mobilní grafiku Intelu. Na její výkon jsem byl zvědavý ze dvou důvodů. Architekturu Arc jsem ještě nikdy v akci neviděl a za druhé, mne jako recenzenta notebooků, výkon nejvyššího modelu zajímá. Jistě se časem objeví v noteboocích a bude důležité vědět, co nabízí proti GeForce.

Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz

I když nám Intel zapůjčil tento počítač na na přelomu měsíce listopadu a prosince, bylo dobré s testem počkat pár týdnů. Před několika dny totiž vyšel konečně ovladač, který je obecněji použitelný. První verze s emulací DX9 měla v mnoha hrách problémy. Poslední veze je už výrazně vyladěnější a může ukázat výkon Arc A770M v trochu lepším světle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama