Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M

Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 12. 2022 13:30 6

Seznam kapitol

1. Intel NUC 12 Enthusiast s grafikou Arc 2. Představení, balení a specifikace 3. Intel NUC 12 Enthusiast – Osazený hardware 4. Zpracování a konektory
5. Chlazení a teploty 6. Výkon procesoru 7. Herní výkon Arc A770M 8. Závěr

V testu si ukážeme aktuální mini PC NUC. Je sice osazené postarším procesorem Alder Lake, ale nese nejvýkonnější mobilní GPU od Intelu. Bylo dobré s testem počkat na lepší drivery, protože s těmi novými konečně Intel dohání i mobilní RTX 3060.

Reklama
Intel NUC 12 Enthusiast: výkonné Mini PC s herní grafikou Arc A770M
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač NUC 12 Enthusiast je v postatě notebook bez klávesnice a monitoru – základní deska s připájeným procesorem (mobilní Core i7-12700H) a grafikou, kterou nelze upgradovat. Také chlazení je víceméně notebookové a mohlo být krapet větší a výkonnější. To by snížilo hlučnost počítače, která sice není nijak extrémní, ale slyšitelný je stoprocentně.

Výkon mne ale celkem překvapil. Ne u procesoru, procesorový výkon Alder Lake se šesti velkými a osmi malými jádry známe z mnoha notebooků. Překvapila ale použitá grafická karta. Po mnoha zdrcujících recenzích grafik Intel Arc jsem čekal problémy s hrami a nevyvážený výkon. S posledním driverem (ze 4. 12. 2022) se ale nic takového nekoná. Všechny hry co jsem zkoušel, včetně žhavé novinky Evil West, fungovaly naprosto příkladně. Žádné artefakty, žádné škubání a celkově na mne udělala grafika Arc 770M velmi dobrý dojem.

Výkon je sice někde mezi mobilními GeForce GTX 3050 Ti a RTX 3060, u nejvýkonnějšího mobilního GPU od Intelu to ale není problém. Hrát se na této grafice dá naprosto bez potíží, řadu her utáhne i v rozlišení 4K. Výjimkou je třeba God Of War, ten je hratelný maximálně na 1440p. Všechny hry na 1080p pojedou perfektně, řada z nich i na 1440p a 4K. Když k tomu uvážím maximální herní spotřebu 216 W, jde o solidní a úsporný herní stroj.

Osobní názor

Pokud někdo hledá Barebone PC, který není dobrý jen na kancelářské aplikace, ale i na nějaké hraní, na trhu moc velká nabídka není. I když je cena tohoto řešení od Intelu (cca 40 000 Kč) vysoká, jedna se paradoxně o velice zajímavou volbu, nic výkonnějšího v těchto rozměrech nepořídíte. Na druhou stranu chápu, že okruh potenciálních zákazníků tohoto typu PC je hodně malý. Postavit si klasické PC s vyšším výkonem i v malé skříni vyjde levněji. Navíc máte možnost budoucího upgradu čehokoliv.

Zpracování je příkladné, výkon velice solidní a spotřeba více než dobrá. I konektivita (WiFi 6E, Thunderbolt 4) je skvělá.

Počítač NUC 12 Enthusiast je opravdu určený jen nadšencům, kteří chtějí kompaktní mobilní počítač s Windows připojitelný k monitoru doma i v kanceláři, a jako notebook používají pouze lehkou „žiletku“ bez herního GPU. Jim může takto výkonné mini PC dávat smysl. 

Verdikt

Mini počítač Intel NUC 12 Enthusiast nabízí velice solidní herní výkon pro rozlišení 1080p a 1440p. Spotřeba a hlučnost jsou solidní. Výbava porty je velice nadstandardní. Ani cena není při tom, co nabízí, nijak extrémní.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kompaktní rozměry
Vysoký herní i procesorový výkon
Intel Arc A770M je překvapivě bezproblémová grafika, všechny testované hry jely bez jediného problému.
Možno upgradovat jen paměti a disky
Obecně vysoká cena
Počítač je při maximálním vytížení procesoru je slyšitelný
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama