Intel testoval, jak by fungovaly přetaktovatelné SSD disky
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Intel testoval, jak by fungovaly přetaktovatelné SSD disky

Intel testoval, jak by fungovaly přetaktovatelné SSD disky

Václav Vlček

Václav Vlček

28. 1. 2022 16:47 1

Vedoucí divize přetaktování společnosti Intel Dan Ragland zmínil, že interně testovali SSD s možností uživatelského přetaktování. Jak to s projektem dopadlo?

Reklama

Běžně taktujeme procesory, paměti nebo grafické karty. Pár (desítek) procent výkonu navíc se vždycky hodí, zvlášť když většinou stačí lépe chladit poštelované komponenty a je vystaráno. Ale přetaktovat by šlo vlastně kde co a proto v Intelu zkoušeli přijít s projektem SSD, které by si mohl uživatel sám přetaktováním zrychlit.

Zajímavá novinka ale narazila hned na několik problémů. Disk samozřejmě do jisté míry fungoval a přetaktování zvýšilo přenosové rychlosti. Problém nastal až když se překročily bezpečné frekvence. U procesoru nebo grafické karty by to nejspíš znamenalo zatuhnutí počítače nebo klasickou modrou obrazovku BSOD. Bohužel u přetaktovaného SSD začaly vznikat chyby při záznamu. Dalším zádrhelem přetaktovatelného SSD byla vyšší cena. Bylo by potřeba přidat obvody umožňující regulaci a stabilizaci napětí, což by zvedlo náklady a snížilo zisky. Teoreticky samozřejmě. V tomhle případě by ale nejspíš pomohlo magické označení Gaming edition, pár barevných LED navíc a zákaznici by si nejspíš rádi připlatili.

Intel Optane SSD 905P - ilustrační obrázek. Zdroj Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel Optane SSD 905P - ilustrační obrázek. Zdroj Intel

Na celý projekt přišel náhodou Ian Cutress z Anandtechu v rozhovoru právě s Danem Raglandem z Intelu, který říkal:

"Ano, rádi experimentujeme. Řekněte si, co chcete, a my to zkusíme přetaktovat! Všechny možné produkty z různých kategorií. Mluvili jsme o noteboocích a stolních počítačích a byly i další věci, které jsme zkoušeli přetaktovat. Nechci naznačovat, že jsme prověřili všechno, co Intel udělal, ale když se objeví nová kategorie produktů, podíváme se na ni a zeptáme se, jestli je tam nějaká rezerva. Zajímá nás, zda existuje trh pro přetaktování. Ptáme se spotřebitelů, jestli to chtějí nebo jestli to bude mít nějakou hodnotu. Dám vám příklad: Udělal jsem několik průkopnických prací v oblasti přetaktování SSD.

Ve skutečnosti je zde velký prostor, alespoň pokud jsme se zabývali přetaktováním SSD. Protože podobně jako CPU mají své vlastní limity výkonu a v závislosti na tom, zda je můžete chladit nebo v jakém prostředí se nacházíte, je zde určitá rezerva. Ale když jsme to vyhodnotili a položili si otázku, zda jsou data ohrožena - prozkoumali jsme trh a nakonec jsme se rozhodli, že touto cestou nepůjdeme. Je to něco, co si vždycky necháváme otevřené, ale v té době to bylo rozhodnutí."

Celý rozhovor si můžete přečíst v angličtině na webu anandtech.com.

Běžné SSD bez možnosti přetaktování koupíte u našeho partnera CZC.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama