Internet ve válce, CZ.NIC, Anonymous, PornHub i uživatelé bojují na dálku
i Zdroj: Depositphotos
Novinka Internet ve válce, CZ.NIC, Anonymous, PornHub i uživatelé bojují na dálku

Internet ve válce, CZ.NIC, Anonymous, PornHub i uživatelé bojují na dálku

David Jiránek

David Jiránek

26. 2. 2022 17:40 1

Konflikt na Ukrajině zasahuje i do virtuálního prostředí. Začalo se s odstávkami webů, které šíří dezinformace, hackerské skupiny napadají portály v Rusku a řada služeb zde omezuje svůj provoz. Také uživatelé se zapojují do boje konektivitou svých počítačů i prostým gestem.

Reklama

Politiku na webu PCTuning.cz většinou moc neřešíme, aktuální dění ovšem přesahuje i do softwarového světa. Proto si tu shrneme zejména dění na internetu, které může pocítit nejeden nadšenec do technologií.

Sociální sítě a domácí dění

Aktuálně sociální sítě zaplavují profilovky s ukrajinskou vlajkou. Lidé tak dávají najevo svůj postoj a podporu nejen Ukrajině, ale často i svým známým z téže země.

Se sociálními sítěmi souvisí i projevy náklonosti k jednotlivým stranám. Státní zástupce Igor Stříž uvedl, že podpora Ruska může vést až ke třem letům vězení.

Na sociálních sítích i mimo ně se bojuje s dezinformacemi, které začal potlačovat i správce české národní domény CZ.NIC. Od včerejšího dopoledne jsou tak zablokovány některé domény známé pro šíření dezinformací.

Hackerské války

Hackeři mezitím na obou stranách vyřazují weby oponentů. Ukrajina čelila rozsáhlému kybernetickému útoku už ve středu 23. února. Šlo o DDoS útok mířený na weby ministerstva vnitra a obrany.

Známá skupina Anonymous krátce na to vyhlásila ruské vládě kybernetickou válku a přispěla k vyřazení několika tamních webů. Mezi první cíle patřily stránky vládních institucí a propagandy. 

Skupina dále zveřejnila databázi webů ruského ministerstva obrany. Další útoky nejspíše budou následovat.

Mezitím bylo vytvořeno několik stránek, s jejichž pomocí lze přispět k přetížení serverů. Jde například o norussian.tk a vug.pl. Češi se podíleli podíleli na tvorbě stránek web4ukrajina.cz, odkud lze importovat jednoduchý skript. Kus kódu následně zobrazí návštěvníkům s Ruska hlášku s prosbou zastavení agrese vůči Ukrajině. Jde tak spíše o demonstrační prvek.

Softwaroví giganti

Menším dílem přispívají i internetoví giganti. Facebook zakročil proti agentuře RIA Novosti, armádní televizi Zvedza a webovým stránkám gazetaa.ru a lenta.ru. Příspěvky od těchto stránek jsou na Facebooku nově označené poznámkou jako nedůvěryhodné.

Twitter mezitím trochu neúspěšně bojuje bojuje s falešnými videi. Sociální síť totiž dočasně smazala i účty, které informují o lokálním dění na Ukrajině nebo rozkrývají falešná videa. Nešlo přitom o masové nahlašování ze strany Ruska, nýbrž o lidskou chybu. Řada účtů již byla obnovena.

Nvidia v pátek oznámila, že čelí kybernetickému útoku na emailový systém a vývojářské nástroje. Zatím není známo, zda došlo k odcizení dat. Nvidia rovněž nepotvrdila, zda šlo o útok ze strany Ruska.

NVIDIA napadena hackery
i Zdroj: depositphotos

NVIDIA napadena hackery

Vypadá to, že se válčí na všech frontách, ne jen na Ukrajině. Kybernetické útoky jsou v dnešní době součástí každé vojenské…

26. 2. 2022 15:00
1

K bojkotu se přidal i server PornHub, který údajně bloku přístup pro uživatele z Ruska. Těm se zobrazuje akorát Ukrajinská vlajka a vzkaz podpory.

Aktuálně se hovoří také o sankcích, které jsou spíše věcí politiky. Můžeme ovšem zmínit například probíhající diskuzi o vyčlenění Ruska z globálního platebního systému SWIFT. Ten zprostředkovává rychlou komunikaci s bankami napříč celým světem.

Samotná internetová síť na Ukrajině také pocítila napadení. Provider GigaTrans se potýká s problémy, které lze pozorovat kolísavým bandwithem sítě. Aktuálně by mělo být vše opět v pořádku. Drobné výpadky jsou patrné už od noci ze středy na čtvrtek, jak informuje server netblocks.org.

Internet ve válce, CZ.NIC, Anonymous, PornHub i uživatelé bojují na dálku
i Zdroj: PCTuning.cz

Herní průmysl

Na vážnou situaci reaguje i herní svět. Celá řada herních studií vyjádřila podporu Ukrajině. České studio Madfingers Games daruje všechen zisk získaný od hráčů z Ruska a Běloruska Ukrajině.

Internet ve válce, CZ.NIC, Anonymous, PornHub i uživatelé bojují na dálku
i Zdroj: PCTuning.cz

Solidaritu projevili o polští vývojáři v 11 Bit Studios, tvůrci válečného survivalu This War of Mine. Finance získané z prodeje her a DLC během následujícího týdne poputují na ukrajinskou pobočku Červeného kříže.

Polské studio CD Projekt Red posílá milion polských zlotých (přes 5 milionů korun) humanitární organizaci Polska Akcja Humanitarna. Další případy štědrosti herních studií rozebrali kolegové na Hrej.cz.

Známý ukrajinský profesionální hráč Aleksandr "s1mple" Kostyljev v polských Katowicích před diváky turnaje Intel Extreme Masters sdílel své pocity z aktuální situace. Vyjádřil podporu pro ruské, ukrajinské i americké hráče, které považuje za skvělé kluky. Všichni si přejí mír pro Ukrajinu i pro celý svět.

Jak pomoci

Pokud plánujete sami efektivně přispět na pomoc Ukrajině a obyvatelům zasaženým konfliktem, můžete využít jednu z možností na přehledném rozcestníku portálu Seznam Zprávy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama