Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows

Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows | Kapitola 3

Tomáš Němec

Tomáš Němec

7. 3. 2023 19:30 34

Seznam kapitol

1. Na co si dát pozor při instalaci? 2. První kroky v novém systému 3. Rozložení adresářů 4. Kde seženu software – zdroje? 5. Programy pro Windows? 6. Pár tipů závěrem

Vyznáte se celkem obstojně v konfiguraci Windows, ale chcete mít i stroj, se kterým se dá surfovat bezpečněji? Máte v domácí síti někoho, koho nemůžete nechat sedět bez dozoru u stroje s Windows, protože otevře vše, na co přijde? Nebo spravujete počítače svým méně zdatným příbuzným a známým a už vás nebaví je neustále čistit od havěti, co na internetu pochytají? Nebo chcete další počítač na běžné činnosti se softwarem zdarma? Řešením by mohl být linux a tento návod, jak se v Linux MINT rychle zorientovat a nakonfigurovat to nejdůležitější, aby se dal na internetu používat podobně jako PC s Windows.

Reklama

Abychom mohli pokračovat, potřebujeme se alespoň v základu vyznat ve struktuře adresářů operačního systému Linux.

Základní odlišností od strojů se systémem Microsoftu je, že nikde nevidíme písmenka označující diskové jednotky. Žádný disk C: v „Tento počítač“ nenajdete. 

Jednotlivé diskové jednotky jsou navěšeny v základním stromu adresářů na definovaných místech. Viz rozdělení disku při instalaci a vytvoření oddílu /home. Na tento oddíl se dostaneme, když přejdeme do adresáře /home. V tomto adresáři je trvale připojen.

Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows
i Zdroj: PCTuning.cz

Externí paměťová média připojená v grafice se připojují v adresáři /media/"jmeno_uzivatele"/"UID číslo média". Trvale připojená média lze nadefinovat při instalaci, nebo v konfiguračním souboru /etc/fstab. Bod připojení je možno určit individuálně.

Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatel by neměl mít svoje osobní soubory jinde než ve svém domovském adresáři nebo na připojeném médiu. Domovské adresáře uživatelů jsou pojmenované uživatelským jménem a nacházejí se v adresáři /home.

Pracovní plocha i veškeré soubory s nastavením prostředí daného uživatele se nachází v domovském adresáři uživatele. Totéž platí i pro uživatelské nastavení používaných programů. Pro větší přehlednost jsou soubory s nastavením nadefinovány jako skryté. Ve jménu mají na prvním místě tečku. Při základním zobrazení nejsou ve správci souborů vidět. Pokud je potřebujeme zobrazit, musíme v menu Správce souborů zvolit podmenu Zobrazit a označit volbu Zobrazovat skryté soubory.

Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní konfigurační soubory pro celý systém se nacházejí v adresáři /etc. Tyto soubory můžete editovat pouze jako superuživatel. Pokud nevíte, co děláte, tak zde zasahuje pouze podle návodů z ověřených zdrojů.

V případě, že něco zlobí, je zde adresář, kde se shromažďují logy systému i spuštěných služeb. Tento adresář se nachází na /var/log.

Přehled adresářů v adresáři / 

Telegraficky si projdeme všechny adresáře.

  • / – kořenový adresář, začátek struktury adresářů.
  • /bin – spustitelné soubory dostupné pro všechny uživatele.
  • /boot – jádro a zavaděč systému.
  • /cdrom – místo pro připojení optického média.
  • /dev – soubory zde reprezentují reálná fyzická zařízení i virtuální zařízení v systému.
  • /etc – hlavní adresář konfiguračních souborů.
  • /home – domovské adresáře pro uživatele.
  • /lib – knihovny, fonty a moduly pro jádro systému. Může být rozděleno do více adresářů.
  • /mnt  /media – místa pro externí souborové systémy. Například flash disk do USB.
  • /opt – lokální instalace programů mimo kolíčkovací systém.
  • /proc – provozní adresář, dá se říct mapa stavu paměti RAM.
  • /root – adresář superuživatele.
  • /run – další provozní adresář obsahující dočasné soubory. Pozor, nečistí se ručně. Jde o dočasné soubory které nejsou vůbec umístěny na disku.
  • /sbin – spustitelné soubory dostupné superuživateli.
  • /srv – adresář pro zdrojové soubory.
  • /sys – virtuální adresář pro jádra.
  • /tmp – adresář pro pomocné soubory.
  • /usr – důležitá část stromu, která duplikuje mnohé adresáře z hlavního. Mnoho distribucí má některé adresáře v adresáři root řešeny formou odkazu do tohoto adresáře.
  • /var – systémové soubory, které často mění za chodu svůj obsah. Například soubory logů.

Na závěr této kapitoly mnoho lidí napadne, jak zobrazím sdílené adresáře od jiných počítačů s Windows? Velmi jednoduše, tuto možnost nativně podporuje správce souborů. Půjdeme do menu Zobrazit, potom volbu Postranní panel a zvolíme Umístění. Objeví se možnost přepnutí  na místa v síti. Zde najdeme sdílené adresáře v naší síti.

Jak jednoduše a rychle na Linux Mint coby uživatel Windows
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama