Kterou GeForce GTX 1060 6 GB vybrat? Srovnání 4 modelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kterou GeForce GTX 1060 6 GB vybrat? Srovnání 4 modelů

Kterou GeForce GTX 1060 6 GB vybrat? Srovnání 4 modelů | Kapitola 12

Vít Komínek

Vít Komínek

15. 3. 2017 03:00 59

Seznam kapitol

1. Krátké představení grafického čipu a karet 2. MSI GTX1060 Armor 6G OCV1 3. Gigabyte GV-N1060WF2OC-6GD 4. Gainward GTX 1060 6 GB 5. Testovací sestava 6. Přetaktování 7. Benchmarky 8. Průběhy frekvencí na jádře GPU – standardní takty
9. Průběhy frekvencí na jádře GPU po přetaktování 10. Srovnání teplot 11. Srovnání otáček ventilátorů 12. Srovnání hlučnosti 13. Spotřeba 14. Cena, průměrný výkon a cena/výkon 15. Závěrečné shrnutí

Dnes se podíváme na čtveřici levnějších modelů 6GB GeForce GTX 1060. Vzali jsme modely orientované spíše na poměr cena/výkon, které má v nabídce ASUSU, MSI, Gigabyte a Gainward. Porovnáme jejich pracovní frekvence, výkon, hlučnost a přetaktování, abychom zjistili, kterou lze bez obav pořídit a které se raději vyhnout.

Reklama

Srovnání hlučnosti

Co se týče hlučnosti, hodnoty jsou opravdu velmi orientační pouze pro ukázání rozdílů, tedy nepředstavují reálné hodnoty decibelů. Hlučnost jsem totiž měřil pomocí telefonu HTC One M8 v aplikaci Sound Meter.

Pro dosažení maximálního možného ticha jsem použil 600W zdroj AKASA, ke kterému jsem přidělal přepínač na vypínání ventilátoru, odpojil otáčkový pevný disk a využíval pouze SSD, podtaktoval procesor na 4GHz a odpojil z chladiče ventilátory, do toho jsem měření prováděl kolem jedné hodiny ráno. Jediné, co tedy vydávalo hluk, byly jednotlivé grafické karty.

Hlukoměr (mobilní telefon) jsem měl položen na pěnové podložce na stole 50 cm od grafické karty a poté přiložen do vzdálenosti cca 5cm od grafické karty.

Zaznamenaná hlučnost v místnosti bez zaplého počítače = 10dB
Nižší hlučnost = lepší




Grafické karty ASUS, MSI a Gigabyte mají 0dB režim, kdy se neotáčí ventilátory, tedy jejich hlučnost bez zátěže byla nulová. Gainward tento režim nemá, tedy byl slyšet mírný vánek.

V zátěži z 50 cm samozřejmě dopadla taktéž nejhůře grafická karta Gainward, u které ještě pískaly cívky, ale nejsem si jistý, jestli je hlukoměr zaznamenal.

Na závěr sekce o hlučnosti bych chtěl říct, že hlučnost s otáčkovým diskem, ventilátorem zdroje a 2 ventilátory na procesoru byla ze vzdálenosti 50cm rovna 18dB, tedy prakticky jen Gainward byl hlučnější než zbytek sestavy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama