Lenovo ThinkPad Edge - tradiční kvalita za rozumnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Lenovo ThinkPad Edge - tradiční kvalita za rozumnou cenu

Lenovo ThinkPad Edge - tradiční kvalita za rozumnou cenu | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 5. 2010 03:00 26

Seznam kapitol

1. Lenovo ThinkPad Edge — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Čekáte od svého notebooku, že jej budete moci nosit všude s sebou? Že bude mít rozumné malé rozměry, ale zároveň i dostatek výkonu i na jiné věci než jen základní prohlížení internetu? Potom nejspíš hledáte mezi 13" stroji postavenými na platformě Intel. A na jeden takový se dnes podíváme. Lenovo představilo zbrusu řadu ThinkPad Edge.

Reklama

Lenovo ThinkPad Edge

Lenovo ThinkPad Edge - tradiční kvalita za rozumnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední kapitole se nejprve pokusím stručně shrnout všechny plusy a mínusy testovaného notebooku. Asi nejvíce se mi na novém ThinkPadu Edge líbilo dílenské zpracování a částečně hořčíková šasi. Lenovo dokázalo i notebooku za necelých dvacet tisíc korun, že značka ThinkPad je přinejmenším z hlediska dílenského zpracování zárukou špičkové kvality. Podobně jsem byl nadšen i z klávesnice a polohovacích zařízení, oboje je perfektní, což je u notebooku této kategorie poměrně důležité. Podobně musím vyzdvihnout téměř šestihodinovou výdrž na akumulátor a naprosto tiché chlazení v klidu a velmi tiché v zátěži.

Jak je u notebooků prémiových výrobců zvykem, největším mínusem je samozřejmě cena. A nejinak tomu je i u ThinkPadu Edge. Na jednu stranu není devatenáct tisíc zase tolik peněz, na stranu druhou Asus UL30A se stejnou hardwarovou výbavou stojí o čtyři tisíce méně a dostanete k němu navíc ještě brašnu a myš. Ano, dílenské zpracování je o něco horší, ale čtyři tisíce jsou čtyři tisíce. Za příplatek dalších tří tisíc zase můžete mít HP ProBook 6440b, který jednak nabídne procesor Core i5 430M, který strčí Core 2 Duo SU7300 u Lenova do kapsy, ale zejména displej s rozlišením vysokých 1600 × 900 px. Rozlišení jen 1366 × 768 px je také věc, která mi u testovaného Lenova vcelku vadila, osobně bych daleko raději viděl třeba 1440 × 900 px. Stejně tak bych ocenil více konektorů (tři USB, výstup na monitor a jack pro sluchátka mi vážně nestačí) a stejně tak bych od kvalitního výrobce čekal, že se šasi nebude v zátěži zahřívat.

Shrnutí

Lenovo ThinkPad Edge je notebook, který se mi osobně opravdu líbil. Jakožto laptop s úhlopříčkou 13" určený k dennímu nošení na prohlížení internetu, psaní dokumentů a občas i nějakou tu náročnější práci obstojí bez jediného problému a konkurenci strčí do kapsy. Vše podstatné jako je dílenské zpracování, vynikající klávesnice, dlouhá výdrž na akumulátor atd. je tu totiž provedeno v té nejvyšší kvalitě. Snad jen to rozlišení displeje by mohlo být za ty peníze vyšší, ale řekněme, že to se ještě dá tolerovat. Jenže právě v penězích je problém. Poučka, že za kvalitu se platí, je totiž zrovna u značky Lenovo na místě a připravte se, že za notebook dáte o pár tisíc víc než za stejně výkonnou konkurenci od Asusu či Aceru. Pokud však tyto peníze máte a chcete skvělý stroj, který vás nezklame, eníí Lenovo ThinkPad Edge vůbec špatnou volbou.

Lenovo ThinkPad Edge

Klady Zápory
+ skvělé dílenské zpracování - slabší poměr cena/výkon
+ vysoká výdrž na akumulátor - šasi se v zátěži zahřívá
+ vynikající klávesnice i touchpad/trackpoint - menší počet konektorů
+ naprosto tiché chlazení v klidu, tiché i v zátěži - rozlišení displeje by mohlo být vyšší
+ malé rozměry, nízká hmotnost  

Orientační cena včetně DPH: 19 000 Kč

 

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Lenovo, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama