linksys-wma-11b-aneb-jak-na-multimedia-po-celem-byte-bez-dratu
Sítě a Internet Článek Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

25. 5. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Instalace a obsluha 4. Testy a závěr

Společnost Linksys jistě není třeba představovat. Jejich síťové prvky jsou zárukou kvality a spolehlivosti. Nyní si ukážeme jejich zařízení umožňující bezdrátově přenášet hudbu a obrázky z vašeho PC přímo do televize či Hi-Fi systému. Už nebudete muset tahat zbytečné spousty kabelů pro propojení PC s audio - video technikou. Veškeré funkce navíc jdou ovládat pomocí přiloženého dálkového ovladače.

Reklama
AP jsem testoval proti WiFi 802.11G PCI kartě. Vzdálenost byla zhruba 15m přes dvě zdi v rámci jednoho bytu (pokoj s PC a obývací pokoj s televizí Thompson a audio technikou Genius Home Theater 5.1). Na obou kartách byly použity sériové antény. Testována byla kvalita zvuku při poslechu běžných MP3 a různých bit-rate (128, 192 a 256kbps) a jako obrázky posloužily fotky z fotoaparátu Olympus C-460 Zoom v maximálním rozlišení (2288 x 1712), což odpovídá 4,0Mpix.

Úroveň kvality signálu byla při použití režimu Ad-Hoc v rozmezí od -45 do -60 dBm. Což je na pásmo 802.11b bohatě dostačující. Tyto hodnoty byly měřeny programem Network Stumbler.

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel není nijak možné otestovat kvalitu zvukového výstupu - v Real Media Audio Analyser nebylo možné vyrovnat vstupní hodnoty, aby bylo vůbec možné provést nějaký test. V důsledku chvilkových rušení a nevyváženosti kanálů docházelo k tomu, že program díky své velké citlivosti na tyto změny reagoval velice nepěkně a neumožnil provést test.

Musel jsem se tedy zaměřit pouze na test na základě poslechu. Testovací audio soustava sice není žádnou špičkou na trhu, ale na testování zvuku, jež je přenášen bezdrátově a je velice silně komprimován a následně opět přehráván, bohatě dostačuje.

Při bit-rate 128kbps hrála hudba velice vyváženě, nedocházelo k žádným šumům a praskání. Oba kanály byly na slušné úrovni a nerušily se navzájem. Bohužel čím byl bit-rate vyšší, tak tím bylo občas více patrné to, jakým způsobem je zvuk přenášen. Nejvíce se ale zvýšení bitového toku zvukových stop projevilo na době načítání jednotlivých skladeb. Ta se běžně pohybovala v rozmezí 2 - 6s.

Při prohlížení obrázků nebyl již žádný problém. Jedině občas bylo potřeba počkat o pár sekund déle na načtení obrázku v plné velikosti (pouze u velikosti nad 500kB).

Závěr

Pokud máte doma neustále problém, jak své MP3 dostat z PC do své audio soustavy a nechce se vám složitě tahat kabeláž, pak je tento multimediální adaptér pro vás jistě zajímavou volbou. Jediná věc se kterou se budete muset smířit, je snížení kvality hudby, jež je takto přenesená v porovnání s tím, jak by byla kvalitní při přenosu přes pořádný stíněný kablík.

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel se však nabízí otázka zda je opravdu potřeba přenášet audio a obrázky bezdrátově, když není možné si touto cestou přehrát žádné video formáty. Naštěstí firma Linksys nedávno přišla na trh s produktem

WMCE-54AG

jenž přehrává i video v digitální kvalitě. Na ten se však podrobněji podíváme až někdy příště.


 

Linksys WMA-11b

Klady Zápory
+ snadné ovládání - pouze 802.11b
+ povedený dálkový ovladač - absence WPA
+ krytka konektorů a podstavec - pouze audio a obrázky
+ průvodce pro konfiguraci - cena
   
Doporučená koncová cena: 3671,- bez DPH (Levi)

Linksys WMA-11b zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama