Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru?

Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru? | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

23. 8. 2022 08:00 4

Seznam kapitol

1. Logitech Aurora Collection 2. Klávesnice Logitech G715 3. Myš Logitech G705 4. Sluchátka Logitech G735 5. Závěr, zhodnocení

Holky neumí tankovat, holky hrajou jen The Sims, holky chtějí mít všechno růžové… A proto Logitech vyrábí řadu G Aurora Collection, která není růžová, dá se na ní hrát snad všechno s výjimkou leteckých simulátorů a na simíky by byla asi overkill. Tohle kombo se skládá z myši Logitech G705, klávesnice G715 a sluchátek G735, ale nejzajímavější na celé řadě je akcent na příslušenství. Dává to smysl?

Reklama

Logitech G715 je kompaktní bezdrátová herní klávesnice, kterou si můžete vzít třeba ke kámoškám na LAN party, když je vám on-line prostředí málo. Díky rozměrům 370,6 × 157 mm se hravě vejde do tašky k notebooku, přesto si ale ponesete i feeling plnohodnotné klávesnice se vší mechanickou odolností.

Logitech G715 bohužel nemá české popisy kláves. Mechanicky ale není co vytknout.
i Zdroj: PCTuning.cz
Logitech G715 bohužel nemá české popisy kláves. Mechanicky ale není co vytknout.

Zpracování vypadá kvalitně, robustně, ostatně hmotnost 976 g už je i v ruce znát. Vyváží ji však absence skřípání, ohýbání, chrastění a jakékoli projevy šetření na materiálu. Stačí si i na zkoušku promačkat mechanické snímače GX a pokud by šla přesnost slyšet a cítit, stane se tak. Ač preferuji spíše tiché nízkozdvihové klávesnice, na G715 jsem i přes velký nezvyk psal prakticky bez chyb.

Parametry
Rozměry370,6 × 157 × 37,2 mm
Hmotnost976 g
Tlačítka87×, programovatelná, bez numerického bloku, multimediální klávesy
Spínačemechanické, volitelně hmatové/lineární
KonektivitaUSB-C, Lightspeed, Bluetooth
FunkceRGB podsvícení, slot pro Lightspeed dongle, polohovací nožičky, vyměnitelné rámečky a klávesy

Překvapivý je spíš odpor kláves. Pro očekávané, spíše dámské publikum bych předpokládal, že stisk bude vyžadovat méně síly, neboť i pro mě bylo takové to bušení známé třeba z Mortal Kombat po chvíli hraní nepohodlné.

Detail snímačů klávesnice Logitech G715 po sejmutí designového rámečku.
i Zdroj: PCTuning.cz
Detail snímačů klávesnice Logitech G715 po sejmutí designového rámečku.

Na odezvu se dá zvyknout, horší je to s absencí českých popisek na klávesách. Pokud nechcete po klávesnici čmárat fixou nebo ji polepit, smiřte se s QWERTY nebo tréninkem svalové paměti. Vybírat si sice můžete mezi hmatovými (u testované verze) a lineárními spínači, ale v jazycích lze volit jen němčinu, francouzštinu, skandinávské jazyky, angličtinu a rozložení preferované Švýcary. Navíc ani nejsou možné kombinace všech layoutů s oběma typy spínačů.

Ještě horší je fakt, že klávesnice postrádá numerickou část. Žádný zámek, skrz který by se dala za nekřesťanské peníze dokoupit a připojit. Je s podivem, že si můžu vybrat barvy, spínače, ale nemám na výběr, pokud chci plnohodnotnou klávesnici. Takhle nemám možnost psát symboly a znaky přes Alt kódy, kalkulačku můžu používat leda v kombinaci se Shiftem, nemůžu ve hře volit směr na numerice a akce na druhém konci klávesnice, nelze vlastně ani hrát legrácky typu Atomic Bomberman, protože čtyři ruce se na „klaviaturu“ zkrátka nevejdou. Nezbývá tedy, než citovat wikipedii: „Tato klávesnice je pahýl.“

Hlasitost lze ovládat rotujícím válečkem.
i Zdroj: PCTuning.cz
Hlasitost lze ovládat rotujícím válečkem.

To, co dělá z Logitech G715 specifický produkt, je jakýsi ekosystém příslušenství. Jednotlivé klávesy i jejich rámeček jsou k zakoupení ve třech barvách, které můžete kombinovat s barvou podsvícení, které mimochodem umí roztomilou legrácku: postupně blikat náhodnými klávesami. Je to zbytečné, ale originální a nedokážete se díky tomu zprostit pocitu, že hrajete nějaký permanentní quick time event. Mezi příslušenství patří i opěrka pro zápěstí v podobě bílého obláčku z bublin.

Poslední viditelnou legráckou, kterou si Logitech přichystal, je otočný váleček v pravém horním rohu – slouží pro úpravy hlasitosti a doplňuje tak klasické multimediální klávesy.

S počítačem dokáže G715 komunikovat prostřednictvím portu USB-C, nebo Bluetooth, nebo rozhraním Lightspeed, které vyžaduje zapojení vyjmutí donglu z klávesnice a zasunutí do USB v počítači. Sestavu pak můžete konfigurovat v aplikaci Logitech G HUB, žel software v mém případě vždy nahlásil kritickou chybu a program se zacyklil na splash screenu. Možná po nějakém updatu se situace zlepší, u myši jsem se totiž s žádnými komplikacemi nesetkal.

Pokusy o připojení G715 k Logitech G HUB skončily kritickou chybou, takže test nastavení bohužel nemohl proběhnout.
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokusy o připojení G715 k Logitech G HUB skončily kritickou chybou, takže test nastavení bohužel nemohl proběhnout.

Vzhledem k ceně bych však takové nedostatky nečekal, přeci jen klávesnice přijde na 5 499 Kč, klávesy na 1 109 Kč a rámeček na 549 Kč – pokud byste snad čekali, že nákupem v setu ušetříte, mýlili byste se.

Kvalitní, drahá a s omezeným využitím

Verdikt

Klávesnice vypadá bytelně, klávesy mají precizní stisk a díky snímatelnému rámečku bude snazší vyfoukat ven drobečky. Na seriózní použití však chybí numerická část, více multimediálních kláves a pro dámy možná i jemnější stisk. Software sice umožňuje mnoho, ale pořád je G715 klávesnice s dosti omezeným použitím, což se při ceně 5499 Kč těžko odpouští.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Mechanické provedení
Layout kopíruje full size klávesnici
Přesný stisk
Tři způsoby propojení
Chybí numerická klávesnice
Bez českých popisek kláves
Cena za barevné klávesy a rámečky
Málo multimediálních kláves
Cena
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama