milionovy-zavod-a-vitezem-se-stava
Novinka Milionový závod: a vítězem se stává...

Milionový závod: a vítězem se stává...

Stančík Martin

Stančík Martin

10. 10. 2005 00:00 11

Tým ze Stanford University jako první v historii vyhrál v závodě robotických aut 2 miliony dolarů (cca 49 milionů korun).

Reklama

Jejich auto, Volkswagen Touareg, kterého si tým přejmenoval na "Stanley," totiž jako jedno ze čtyř bez zásahu člověka (tj. jen za pomocí přístrojů) úspěšně projelo trať v Nevadské poušti dlouhou 211 km.

Sebastian Thrun, šéf vítězného týmu na konci závodu předpověděl, že jednoho dne budou všechny automobily schopné jízdy bez pomoci člověka.


Vítěz

Ta opravdová cena (kvůli které také americká vláda závod sponzorovala) je však méně amerických obětí v Iráku a Afganistánu, kde se vojenské konvoje často stávají terčem útoků. Podle amerického Kongresu tak musí být v roce 2015 minimálně jedna třetina vojenských vozidel ovládána roboticky bez účasti člověka.

Další tým v závodu Terramax se dokonce již v americké armádě inspiroval - auto podobné jejich "náklaďáku" totiž už armáda používá, avšak to musí být řízeno dálkově.


...a poražený

I když je ještě doba "roboticky řízených" konvojů daleko, Thrun věří, že technologie použité na vozech v tomto závodu vývoj značně uspíší.

A jedna perlička na závěr - soutěž nebyla jen o autech; jeden tým dokonce vyrobil roboticky řízenou motorku - bohužel nedojela do cíle…

Související články:

* Milionový závod pokračuje: vedení se ujímá Hummer
* Milionový závod začíná

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama