Mini PC Raspberry Pi 400 v roli multimediálního centra
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Mini PC Raspberry Pi 400 v roli multimediálního centra

Mini PC Raspberry Pi 400 v roli multimediálního centra | Kapitola 2

Tomáš Němec

Tomáš Němec

30. 3. 2022 23:59 15

Seznam kapitol

1. Co budeme potřebovat? 2. Příprava 3. Základní konfigurace OS 4. Připravujeme knihovny médií 5. Jak nahrát soubory? 6. Závěr

Je poměrně mnoho lidí, kterým již nevyhovují multimediální schopnosti jejich jinak stále použitelných televizních přijímačů. I když fungují, při přehrávání souborů už třeba nepodporují nejnovější formáty. Podíváme se na jednu cestu, jak to napravit.

Reklama

Na přípravu budeme potřebovat jiný počítač a program Imager. Jde o oficiální program pro přípravu médií pro Raspberry Pi. Je k dispozici pro platformu Windows, MAC i Linux na stránkách Raspberry.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

V nabídce operačních systémů vybereme kategorii Raspberry  PI OS other. Z nabídky si dále vybereme  64 bitový plný. 

Mini PC Raspberry Pi 400 v roli multimediálního centra
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč neradím přímo operační systémy zaměřené na tuto činnost? OSMC v době psaní tohoto článku nejde na Pi 400 nainstalovat. LibreELEC jsem zkoušel, ale choval se vážně divně. Po nastartování docházelo k nefunkčnosti namapovaných síťových jednotek Samba. Následně bylo nutné celé mapování provést znovu, včetně výmazu stávajícího nastavení. Další problém byl, že se nepřipojoval k nadefinované síti WiFi. Při takovém chování musím raději doporučit univerzálnější řešení a ruční nastavení sdílení.

Jako úložné zařízení doporučuji zvolit rychlý externí disk. Karta je vhodná, pokud budeme mít mediální sbírku na zařízení v síti. První nastavení provedeme přímo v programu Imager. Klikneme na ikonu ozubeného kola a nastavíme. Volbu for this session only ponecháme.

  • Hostname
  • Enable SSH  – use password
  • Set user name and password
  • Configure Wifi
  • Wifi country
  • Locale settings

A můžeme spustit proces vytváření. Po vytvoření vyjmeme médium a připojíme jej k Raspberry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama