msi-pc54g-bt-je-libo-wifi-a-bluetooth-v-jednom
Sítě a Internet Článek MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom? | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

13. 4. 2005 00:00 18

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Software 4. Testy a závěr

WiFi ani Bluetooth není na našem trhu žádnou novinkou. MSI však přišlo s unikátním řešením, kdy obě tyto technologie spojuje do jedné PCI karty. Už není potřeba mít klasickou WiFi kartu ve slotu PCI a Bluetooth externě připojovat do USB. Pojďme se tedy na tuto novinku podívat podrobněji a ukázat si její klady a zápory.

Reklama

Zařízení bylo testováno nezávisle jak pro Bluetooth tak pro WiFi. Při testu WiFi jsem nejprve využil režimu klienta, kdy jsem zjišťoval rychlost proti AP Linksys WRT54G a následně jsem kartu nastavil do režimu AP a měřil ji proti WiFi USB 54G. Vzdálenost obou zařízení se pohybovala kolem 10m a při druhém testu proti USB adaptéru byla vzdálenost 16m a přes jednu zeď (dvě místnosti). Pro spolehlivé určení propustnosti byl použit nástroj IPERF (10měření vždy 10threadů po 30sekundách) a následně přenos 800 MB souboru skrze FTP. Naměřené hodnoty jsou shrnuty v následující tabulce.

Režim IPERF (průměr) FTP
Klient 17,2 Mbps 14,3 Mbps
AP 14,6 Mbps 11,8 Mbps

Z testu je patrné, že v režimu softwarového AP jsou výsledné hodnoty přenosových rychlostí nepatrně nižší. Je to dáno tím, že karta musí vyhodnocovat podstatně větší množství řídicích informací a i využití CPU je vyšší. Avšak také to, že přenos byl přes jednu místnost, a ne pouze na stole jako při testování proti Linksys WRT54G, má na výslednou hodnotu podstatný vliv.

Při testu Bluetooth byl použit telefon Siemens S65 a postupně přenášeno 2MB souborů (převážně .jpeg z fotoaparátu a následně několik .mid ). Rychlost byla však limitována telefonem. V průměru činila 10kBps při vzdálenosti kolem 2m. Špička rychlosti byla na 13kBps a minimum na 8kBps. Dále byla rychlost Bluetooth rozhraní testována s telefonem Ericsson T630. Kopírovány byly .mid soubory a dosažená rychlost se pohybovala v průměru kolem 5kBps. Maximální rychlost byla na 7kBps a minimální kolem 3kBps při větší vzdálenosti. Pokud jsme s telefonem poodešli do vedlejší místnosti (10m), tak rychlost průběžně klesala na hodnotu 3kBps, až se spojení přerušilo úplně.

Při testování však vyplynula jedna velice nevhodná vlastnost této karty, na kterou je rozhodně třeba upozornit. U této karty je zaručen provoz pouze se základními deskami MSI. Pro svou správnou funkci potřebují oranžové komunikační PCI sloty (ty nabízí na svých deskách pouze MSI). Zkoušeli jsme několik základních desek (například Epox 8rda3+, Biostar NF4UL-A9, M7VIT Grand), avšak nefungovala ani v jedné.

Takže pokud uvažujete o koupi této karty a nemáte základní desku MSI se speciálním oranžovým PCI slotem, tak si kartu raději předem otestujte (pokud by to bylo možné možné) a nebo raději zvolte jiné řešení například v podobě samostatné WiFi karty a samostatného Bluetooth adaptéru.

Závěr

MSI PC54G-BT je vhodným řešením pro všechny uživatele, kteří nechtějí mít dvě samostatná zařízení a lépe jim vyhovuje mít vše hezky pohromadě. Bohužel jak již jsem řekl - musíte mít adekvátní základní desku od společnosti MSI.

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI s touto kartou dobře naznačila směr, jakým by se měl HW tohoto typu vyvíjet. Implementace několika zařízení do jednoho je velice pěkný nápad, ale tím to asi končí. MSI se nepovedlo vše nastavit tak, aby si i uživatelé, kteří mají jinou základní desku, mohli také užít funkce této karty. Na jednu stranu je to krok, kterým se snaží nalákat další zákazníky, kteří při výběru nové základní desky pak sáhnou po MSI, ale bohužel ze současného pohledu je to spíše velice limitující. No uvidíme jak se k tomu postaví samotné MSI a zda časem nevydá novou revizi, jež bude plně kompatibilní i se standardními PCI sloty.

Závěrečné hodnocení

Klady Zápory
 + spojení WiFi a Bluetooth  - omezení funkce BT ze strany desek
 + jedna společná anténa  - malá krabice
 + režim softwarového AP  - absence utility DigiCell na instalačním CD
 + snadná obsluha všech funkcí  

 Doporučená koncová cena MSI PC54G-BT: 1450,- bez DPH (Levi)

Kartu MSI PC54G-BT zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama