Novinka Na internetu se šíří ISO Windows 11, k oficiálnímu představení by mělo dojít příští týden

Na internetu se šíří ISO Windows 11, k oficiálnímu představení by mělo dojít příští týden

David Jiránek

David Jiránek

18. 6. 2021 17:30

Microsoft na příští týden připravuje konferenci, při které nejspíše odhalí novou verzi Windows. Ta se mezitím dostala na internet v podobě ISO instalačky.

Reklama

Aktuální Windows 10 Microsoft vydal v červenci roku 2015. Od té doby uplynulo již 6 let, což by za normálních okolností byl nadprůměr pro operační systém. Nicméně Microsoft v době vydání této verze Windows sliboval dlouhou podporu a víceméně mělo jít podle Microsoftu o poslední „okna“ které nainstalujete. Z této live-service filozofie nejspíše sešlo.

ISO soubor Windows 11 unikl před pár dny na internet a od té doby ho nainstalovali stovky uživatelů na své virtuální stroje. Jednak kvůli bezpečnosti, ale také kvůli kompatibilitě uniklého buildu. Nová verze ve velkém připomíná zrušené Windows 10X přizpůsobené pro zařízení se dvěma obrazovkami.

Velkou designovou změnou je například zaoblení rohů u oken a nabídek. Přepracovány byly i ikonky. Spodní lišta je ve výchozím stavu zarovnaná na střed, nicméně jde přepnout a zarovnat na levou stranu.

Úpravou prošly také widgety, které ale zdaleka nepůsobí finálním dojmem. Samozřejmě nechybí tmavý režim prostředí, lehce změněná nabídka Start a připínání oken k okrajům. Nové lze jedním kliknutím vybrat, na jakou hranu se okno připne. Řada změn jistě potkala i jádro celého systému. 

Otázkou je, zda celý únik ISO souboru byl náhodou, nebo pečlivě připraveným marketingovým tahem. Instalačka Windows se objevila na diskuzních fórech až po ohlášení prezentace Microsoftu. O Windows 11 se tím pádem píše ve velkém prakticky všude a pozornost se soustředí na datum 24. června. Kromě kompletního výčtu změn bychom se měli dočkat i informací ohledně bezplatného upgradu a oficiálního vydání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama