nove-pameti-kingmax-ddr400-vyplati-se
Hardware Článek Nové paměti Kingmax DDR400 - vyplatí se?

Nové paměti Kingmax DDR400 - vyplatí se? | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

6. 6. 2003 00:00 70

Seznam kapitol

1. DDR 400 - jediná volba 2. Nové paměti Kingmax 3. Testy a závěr:

Do rukou se nám dostaly nejnovější moduly od jednoho z největších výrobců "konzumních desktopových" pamětí - Kingmaxu. Paměti DDR400 jsou v provedení TinyBGA a nově jsou vyvedeny v různých barvách (dle libosti uživatele). Další novinkou jsou paměti Kingmax se "zlatým PCB". Na první pohled vypadají paměti zajímavě, ale testy mohou vypovědět něco jiného ...

Reklama

Jak už jsem napsal v předcházející kapitole, tak značka Kingmax představuje především solidní paměti s dlouhou zárukou. Zákazník nekupuje zajíce v pytli. Na druhou stranu si s Kingmaxy příliš nezapřetaktováváte.

Nové paměti Kingmax DDR400 - vyplatí se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti Kingmax jsou charakteristické TinyBGA packagingem pamětí, který se používá u grafických karet. Od starého TSOP packgingu má méně interferencí, zabírají méně místa na PCB a vyzařují méně tepla. Pro paměti na vysokých frekvencích je BGA packagining nutnost. V případě Kingmaxů se jedná o to trošičku marketingový tah odlišit se od konkurence. V případě 100 - 200 MHz pamětí BGA packaging příliš nepomůže. Na druhou stranu, díky TinyBGA že snižuje vyzařování tepla a tak částečně nahrazuje heat-spreader. Teoreticky by se dalo říct, že BGA paměti budou mít delší trvanlivost než TSOP.

Novinkou u Kingmaxu jsou paměti s barevnými čipy. Čipy jsou kompletně barevné, nikoliv jen svrchu přetřené. Nejedná se o žádnou technologickou novinku, které zlepšuje přetaktovatelnost či chlazení. Ale má ztížit padělatelům pamětí práci (paměti Kingmax se hojně padělaly). Další výhodou může být přilákání nových zákazníku toužící po barevném počítači.

Nové paměti Kingmax DDR400 - vyplatí se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kingmax MPXB62D-68KX3

Druhé paměti mají "zlaté PCB". Jedná se ale opět o podobnou věc jako u barevných čipů. Odlišit se od ostatních výrobců a ztížit práci padělatelům. PCB paměti, jakkoliv to výrobci grafických karet či paměti avizují nemůže díky lepšímu chlazení uvnitř PCB zlepšit přetaktovatelnost. Druhou otázkou je lepší design PCB jak se tím chlubí OCZ, ale i v tomto případě nelze dosáhnout nějakých zásadních rozdílu. Kvalita modulů stoupá a padá podle toho jakými čipy jsou osazeny.

Nové paměti Kingmax DDR400 - vyplatí se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kingmax MPXC22D-38KX3

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama