Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU

Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2009 03:00 57

Seznam kapitol

1. Úvod, tajností už bylo dost 2. Historie GPU Computingu 3. Lehké připomenutí CUDA 4. Fermi - Nové Jádro GPU 5. Další inovace v jádru 6. Závěr - spekulace o výkonu, a uvedení

Nové Radeony už mají své uvedení za námi, na Nvidii jsme si museli chvíli počkat. Rok jsme hovořili o GT300, jež vzalo za své a místo toho se objevilo kódové označení Fermi. I když vám dnes ještě kartu fyzicky neukážeme, dozvíte se o jádru téměř vše. Prohlédneme si změny vůči architektuře G200 a zaspekulujeme o parametrech karty.

Reklama
Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Je jisté, že mnozí z vás jsou zklamaní. Nevíme v podstatě ani herní výkon, spotřebu a ani datum vydání. Obecně jsme značně překvapen jakým způsobem a jak rychle změnila NVIDIA svou strategii a přístup ke GPU obecně. Že by to bylo z ješitnosti vůči Intelu, kterému chtějí ukázat, že porazit Larrabee je pro ně "hračka"? Bude opravdu herní grafika založená na Fermi taková bomba, že se na ni vyplatí ještě několik měsíců čekat?

Možná se nakonec stane to, že výpočetní výkon bude dvakrát takový co má Radeon HD5800, ale fps v Crysis budou podobná. Nezdá se totiž, že by NVIDII nějak na desktopovém herním trhu záleželo, což soudím z prezentace ředitele na GPU konferenci včera v noci. Dokonce se nese kuloáry, že uvedení bude skutečně až příští rok. Aby se neohrozily prodeje současných Tesla karet. No brzy nebo později se pravdu dozvíme, vypadá to ale na vánoční nákup Radeonů HD5800 jako jediného vhodného kandidáta na vánoční "pařbu".

Nezbývá než čekat co se stane v následujících týdnech. Podle neověřených zpráv by se měly recenze herní karty objevit 27.11. O dostupnosti karet na trhu ale pochybuji, jelikož ani informované zdroje o samplech a specifikacích mlčí jako hrob. Zdali je to taktika nebo opravdu nic nevědí si netroufám odhadnout. Ohledně výkonu si také netroufám nijak zásadně odhadovat, dle výpočetního výkonu to zatím tipuji 50-60 procent nad jádro G200, ovšem neznáme zatím frekvence a další parametry. Donesla se mi sice zpráva, že bude výkon mnohem vyšší, ale nic ji zatím nepotvrzuje. Nezbývá než kontrolovat drby na webu, jestli někde něco prosákne ...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama