Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU

Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2009 03:00 57

Seznam kapitol

1. Úvod, tajností už bylo dost 2. Historie GPU Computingu 3. Lehké připomenutí CUDA 4. Fermi - Nové Jádro GPU 5. Další inovace v jádru 6. Závěr - spekulace o výkonu, a uvedení

Nové Radeony už mají své uvedení za námi, na Nvidii jsme si museli chvíli počkat. Rok jsme hovořili o GT300, jež vzalo za své a místo toho se objevilo kódové označení Fermi. I když vám dnes ještě kartu fyzicky neukážeme, dozvíte se o jádru téměř vše. Prohlédneme si změny vůči architektuře G200 a zaspekulujeme o parametrech karty.

Reklama

Pokud jste se také ptali, proč o nových DX11 grafikách stále nic neuniklo na veřejnost, odpověď je jednoduchá - nikdo opravdu nic nevěděl, a pokud ano ručil za utajení svým krkem. Dokonce i dnešní úvod do architektury a datum publikace byl tajný, a o to překvapivější. Ono se také není čemu divit, Radeony HD5800 válcují trh a na odpověď ze Santa Clary se netrpělivě čeká, alespoň představením architektury se trochu informací odkryje.

Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě mnozí z vás čekají, čím odpoví NVIDIA na vysoký výkon Radeonů HD5800. Tahle otázka nyní cloumá odbornou i čtenářskou obcí opravdu silně. AMD šlo u DX11 grafik levnější a méně složitou cestou, jen mírně upravili stávající architekturu jádra, kde jen navýšili počty jednotlivých jednotek a clusterů. Samotná architektura je s námi ale už od dob R600, tedy opravdu nic nového a převratného, na hry to ale stačí bohatě.

GT300 je Fermi

NVIDIA na to šla jinak, a možná proto to malé zpoždění uvedení. Architektura GF100 (Fermi) je navržena zcela od základu nově. Výrobce nám dokonce chce říci, že z minulých generací skutečně nezůstal kámen na kameni. Do této chvíle jsme měli unifikovanou architekturu, s programovatelnými Shader procesory (SP) od nyní máme programovatelnou každičkou část GPU, včetně cache dalších jednotek. Od programovatelných Shaderů jsme přešli k programovatelné grafické kartě jako celku. NVIDIA se vydala velice podobnou cestou jako razí Intel se svým Larrabee, což je nyní už více než zřejmé. Zelení ze Santa Clary dlouho usilovali o vlastní CPU, a nyní ho ve zjednodušeném slova smyslu skutečně mají, nové jádro GF100 totiž často připomíná spíše procesor než jednoduché GPU, takto je na něj také nutné pohlížet. Jak ale sami za chvilku zjistíte, G80/G200 a jejich odkaz je v čipu stále vidět a i když nejde o přímého pokračovatele, má stavba jádra s předchozí generací stále hodně společného.

Dnes končí NDA na architekturu čipu, pojďme si ji tedy představit a prozkoumat. NVIDIA nám prezentaci k architektuře poslala pozdě, neměli jsme tedy čas ji podrobně prověřit a doplnit všechny souvislosti. Půjde většinou jen o překlad a zjednodušení dat v prezentaci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama