Patriot P300 1 TB: Jeden z nejlevnějších disků s NVMe v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Patriot P300 1 TB: Jeden z nejlevnějších disků s NVMe v testu

Patriot P300 1 TB: Jeden z nejlevnějších disků s NVMe v testu | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 11. 2020 15:00 22

Seznam kapitol

1. Nejlevnější z levných disků 2. Představení disku P300 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Start Windows a shrnutí výkonu 8. SLC cache a výkon versus teplota 9. Závěr

V dnešní recenzi se podíváme na téměř nejlevnější SSD s NVMe na českém trhu s cenami začínajícími na 2900 Kč. Patří ke třem nejlevnějším diskům na trhu. Pokud hledáte SSD pro rychlé rozhraní M.2 a nechcete moc utrácet, může to být zajímavá koupě.

Reklama

SLC cache a výkon versus teplota

Patriot P300 1 TB: Jeden z nejlevnějších disků s NVMe v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mne na 3D TLC discích zajímá nejvíc, je SLC cache. Jak vidíte, SLC cache u 1 TB verze disku patriot P300 je velice nadstandardních 150 GB a zvládá rychlost kolem 1700 MB/s. To říkají i specifikace disku. Poté výkon v zápisu radikálně padá k průměrné hodnotě kolem 400 MB/s. To není nijak dobrý výsledek, ovšem podobně se chová velká část dnešních disků TLC/QLC. Řadič použitý na tomto disku je skutečný low end. Díky velké SLC cache ale tento hendikep majitel jistě přežije.

Patriot P300 1 TB: Jeden z nejlevnějších disků s NVMe v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota disku je i přes chladič vysoká. Pokud čidlo měří správně, pohybuje se v zátěži kolem 65 °C. Maximální teplotu, kterou jsem po intenzivním testování naměřil, bylo 67 °C. Myslel jsme si, že špičky v průběhu způsobuje vysoká teplota disku a ten se snaží chladit softwarově. Nebylo to tak. Někdy v polovině testu jsem snížil teplotu disku o desítky stupňů ofukováním ventilátorem, průběh zápisu se nijak nezměnil. Na výkon tohoto disku nemá teplota vliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama