Podívejte se na úžasná videa z Marsu v rozlišení 8K
i Zdroj: NASA
Novinka Podívejte se na úžasná videa z Marsu v rozlišení 8K

Podívejte se na úžasná videa z Marsu v rozlišení 8K

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

18. 5. 2022 15:00

Takhle čistý a ostrý Mars jsme ještě neviděli.

Reklama

Záběrů a fotografií z Marsu je hodně, však se tam producírují NASA rovery (a na orbitě sondy) a zkoumají, testují, fotí a vůbec provádějí neustálý výzkum. Tuto nepřetržitou zásobu dat využívá jistý vizuální umělec Sean Dorán z Irska. Ten sebere desítky fotek, provede s nimi spoustu čar a kouzel („Image data was denoised, repaired, stitched, graded, rescaled & animated for this film.“) a výsledkem je úchvatné video, které působí jako bychom tam byli sami a zírali do nekonečné pustiny. 

Zde jde o 4K video sestavené z fotek pořízených roverem Perseverance v době Sol 388. První polovina videa jsou vylepšené barvy pro čistý vzhled, druhá půlka pak přirozené a do rezaté, jak se na Mars sluší a patří. 

Toto video je zase sestavené ze snímků sondy Mars Reconnaissance Orbiter a vysoustružené na obří rozlišení 8K. Jelikož kamera HiRISE na sondě snímá povrch v jiném světelném spektru, než my zíráme, jsou barvy opět vylepšeny Seanem. Výsledkem je nádherný pohled na sousední planetu, kam lidská noha ještě nevkročila. Doporučuji Seanův kanál prozkoumat celý, je na co koukat.

zdroj: NASA, Sean Dorán

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama