Recenze Asus Zenfone 9: malý superphone umí potěšit i nemile zklamat
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Asus Zenfone 9: malý superphone umí potěšit i nemile zklamat

Recenze Asus Zenfone 9: malý superphone umí potěšit i nemile zklamat | Kapitola 6

Jakub Fišer

Jakub Fišer

28. 7. 2022 15:30 15

Seznam kapitol

1. Úvod a obsah balení 2. Design a zpracování 3. Displej a reproduktor 4. Výkon, výbava a baterie
5. Operační systém 6. Fotoaparát a video 7. Hodnocení a závěr

S tím, jak se zvedá nadvláda asijských značek na trhu se smartphony, se pojí i trend velkých – často spíše obřích – úhlopříček displeje. Kromě Applu, který má letos s iPhonem Mini skončit, dál ve vodách kompaktních vlajkových lodí bojuje Asus. Jak se povedl nejnovější Zenfone 9?

Reklama

Fotoaparát a video

Asus delegoval na záda své nejnovější kompaktní vlajky duální fotoaparát. Řeč je o hlavním 50Mpx snímači Sony IMX766 (ve výchozím stavu fotí ve 12,5 Mpx) s šesti-osou gimbalovou/optickou stabilizací, clonou f/1.9, fázovým ostřením a záběrem 84,6°. A pak je tu sekundární nestabilizovaná širokoúhlá kamera s rozlišením 12 Mpx, clonou f/2.2 a záběrem širokým 113°. Vpředu je ještě kamerka na selfie s rozlišením 12 Mpx, autofokusem a clonou f/2.45.

Fotoaparáty má Zenfone 9 "jenom" dva
i Zdroj: PCTuning.cz
Fotoaparáty má Zenfone 9 "jenom" dva

Tato na první pohled skromná sestava fotosnímačů však vytváří velmi povedené výsledky. Hlavní kamera má dobrou hloubku ostrosti, věrnou barevnou paletu a při ideálních světelných podmínkách lze hovořit o perfektních fotkách. Jakmile ale budete fotit v interiéru, objeví se víc šumu a slévání textur. Tato nepěknost je pak patrná hlavně u sekundárního snímače, který ale ku jeho prospěchu nedeformuje snímky po stranách.

K dispozici je taktéž noční režim, jenž si dává za úkol vytáhnout z tmavého prostředí co nejvíce světla. Funguje to přesvědčivě, byť za podmínek, že udržíte ruku s telefonem během uzávěrky v klidu a že přetrpíte žlutý filtr, který telefon při pouličním osvětlení na fotky aplikuje. Za pochvalu stojí i makro režim, který využívá hlavní foťák. Zenfone 9 je krásným příkladem toho, že kvalitní smartphone (mimochodem čínské produkce) nemusí mít 10 fotoaparátů, aby fotil jako špičkový fotomobil.

Z hlediska videa je situace velmi podobná. Velkým tahákem bude jistě 8K video při 24 fps a elektronické stabilizaci. Až vás ale tento výdobytek – který si stejně nikde pořádně nepřehrajete – omrzí, vsadíte na 4K 30 nebo 60 fps, respektive na Full HD s profesionální gimbalovou stabilizací. Ta se používá výborně a dokážete s ní zachytit kvalitní a krásně plynulá videa jen při držení v ruce. Aby toho nebylo málo, nesmíme opomenout zmínit zpomalený záběr (až 480 fps), případně time lapse.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama