Recenze ASUS ZenFone 8 Flip: výklopný foťák jako hlavní zbraň
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Recenze ASUS ZenFone 8 Flip: výklopný foťák jako hlavní zbraň

Recenze ASUS ZenFone 8 Flip: výklopný foťák jako hlavní zbraň

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 7. 2021 12:00 2

Seznam kapitol

1. 1. Úvod, specifikace, obsah balení 2. Displej a výkon 3. Výdrž baterie a konektivita 4. Netradiční fotoaparát 5. Operační systém a závěr

Asus ZenFone 8 Flip je zvetšený základní ZenFone 8, který navíc nabízí ikonický trojitý výklopný fotoaparát, kde hlavní snímač a širokáč doplňuje ještě trojnásobné přiblížení s osmimegapixelovým objektivem. Když k tomu ještě přidáme AMOLED displej bez výřezu/průstřelu a výkonný Snapdragon 888, máme najednou co dočinění s telefonem takřka bez slabin. Nebo je to celé trochu jinak?

Reklama

Tchajwanský Asus představil v polovině května nové smartphony řady Zenfone 8. Firma tentokrát vytvořila dva odlišné smartphony – jeden navazuje na dvě generace modelů s výklopným fotoaparátem, druhý pak má kompaktní rozměry i příjemnou cenovku. Větší a těžší telefon však každému nemusí úplně vyhovovat. Na druhou stranu otočný fotoaparát budí pozornost náhodných kolemjdoucích, takže se s novým Zenfonem 8 Flip dá i slušně zamachrovat, pokud o to člověk vyloženě stojí.

Asus ZenFone 8: specifikace

Konstrukce

sklo a kov, 165 × 77,3 × 9,6 mm, 230 g

Displej

6,67″, AMOLED, 120 Hz, 2 400 × 1 080 px
poměr stran 20:9, jemnost 445 ppi

Operační systém

Android 11 + ZenUI 8

Čipset

Qualcomm Snapdragon 888
8jádrový, 2,84 GHz

Paměť

8 RAM
256 GB úložiště (UFS 3.1)

Fotoaparát

trojitý (64Mpx hlavní + 12Mpx ultra-širokoúhlý 113° + 8Mpx teleobjektiv), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4, EIS, LED blesk, PDAF

LTE

800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz

Technologie

5G, Dual SIM, Bluetooth 5.2, USB-C, Wi-Fi 6, GPS, NFC, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktory

Baterie

5 000 mAh, rychlonabíjení 33 W

Cena a dostupnost

od 17 990 Kč, květen 2021

Balení:

V balení najdete vše, co potřebujete. Je tu samotný mobil, nabíjecí adaptér a kabel typu USB-C/USB-C. K tomu ASUS přihodil ještě praktický silikonový kryt a technický manuál a brožurku.

ASUS ZenFone 8 Flip
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS ZenFone 8 Flip

Design a zpracování

Už předchozí dvě generace ZenFonu s vyklopným fotoaparátem nepatřily mezi nejkompaktnější telefony a nejinak tomu je i u letošního ZenFonu 8 Flip. Rozměry 165 × 77,3 × 9,5 milimetru a hmotnost 230 gramů z něj dělají opravdu solidní těžítko, které v kapse rozhodně pocítíte. Proto než si telefon zakoupíte, zkuste si ho někde osahat, předejdete tak možnému zklamání. Samotné fyzické proporce ještě navýší onen silikonový kryt, který na telefonu budete používat. 

Věřte mi, že skutečně budete. Skleněná záda jsou totiž nepříjemně kluzká a než riskovat pád telefonu na zem, je lepší na zadní stranu nasadit pouzdro a mít tak trochu jistotu při manipulaci s mobilem. ASUS u nového 8 Flip slibuje propracovanější výklopný mechanismus, který byl údajně testován na 300 tisíc otočení, což znamená nějakých 150 otočení denně během pěti let používání, a nějaké ty nové funkce: třeba předdefinované úhly vyklopení v prostředí foťáku, které lze rychle měnit. 

Samotný mechanismus otáčení je tichý a během dne ho v podstatě ani nebudete příliš registrovat. Přední strana telefonu, respektive jeho displej, je plochý a nenarušuje ho žádný výřez nebo průstřel pro přední fotoaparát. Vše tu zajišťuje právě vyklápěcí sestava tří snímačů. 

Mimochodem, zajímavostí je, že v otočném mechanismu se nachází druhý reproduktor, takže pokud ho vysunete/vyklopíte, reproduktor je na horní hraně modulu. Když ho zaklopíte, hraje uvnitř telefonu, což má za následek zkreslení zvuku. Z hlediska ovládacích prvků má telefon standardní výbavu. 

Na pravé hraně se nachází kolébka hlasitosti, pod ní pak najdeme hlavní tlačítko. Čtečka otisků prstů je zabudována v displeji a funguje spolehlivě. Z konektorů je zde pouze USB-C. Sluchátkový 3,5mm audiojack, který pomalu upadá v zapomnění, chybí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama