Recenze Samsung Galaxy S23 Ultra: Ještě o kus lepší než vloni
i Zdroj: Jakub Fišer
Mobilní zařízení Recenze Recenze Samsung Galaxy S23 Ultra: Ještě o kus lepší než vloni

Recenze Samsung Galaxy S23 Ultra: Ještě o kus lepší než vloni | Kapitola 4

Jakub Fišer

Jakub Fišer

28. 3. 2023 08:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení, design a zpracování 2. Displej, výkon, výbava a S Pen 3. Výdrž, nabíjení a systém Android 4. Fotoaparát a video 5. Hodnocení a závěr

Rok se s rokem sešel a Samsung opět poslal na trh ty nejpovolanější z povolaných. Řada Galaxy S se letos rozrostla o generaci S23, která opět čítá tři telefony. Tím nejvýše postaveným je Galaxy S23 Ultra, který by měl s cenou 35 tisíc korun nabídnout to nejlepší, co by si androidový fanoušek mohl přát. Je to tak ale doopravdy?

Reklama

200Mpx fotoaparát

Ze čtyřčlenné sestavy zadních fotoaparátů nejvíce vyčnívá hlavní 200Mpx snímač s laserovým autofokusem a optickou stabilizací obrazu. Ve výchozím stavu pořizuje 12Mpx snímky, nicméně lze fotit v plném rozlišení 200 Mpx. Nutno však myslet na to, že velikost fotek je průměrně desetinásobná.

Recenze Samsung Galaxy S23 Ultra: Ještě o kus lepší než vloni
i Zdroj: Jakub Fišer

Většinou to ale nebude nutné. I výchozí automatický režim pracuje výborně, snímky fotí perfektně ostré, barevně věrné a pochvalu si zaslouží i autofokus, který výborně ostří na obličeje. Znamenitou práci odvádí taktéž při nočních podmínkách – fotky jsou prosvětlené, ale ne tak moc, aby to narušilo přirozenost noční scény.

V následující galerii jsou ukázkové fotografie, po rozklepnutí a zvětšení mají kolem 3–5 MB. Pokud používáte připojení s limitem na objem dat, pozor na druhý snímek v rozlišení 200 Mpx, který má bezmála 40 MB.

Hlavní snímač odpovídá také za portrétní fotky. Zde rád pochválím kvalitu bokeh efektu, nicméně přijde mi, že při focení portrétu nepracuje úplně ideálně optická stabilizace obrazu. Zhruba každý třetí portrét byl místy rozmazaný.

Zbývající fotočipy na zádech řeší zejména širokoúhlé fotky (12Mpx foťák se záběrem až 120°) a zoom. Širokoúhlé fotografie se bohužel vyznačují nižší ostrostí a lehkou deformací obrazu po stranách. Super-širokoúhlý fotoaparát je však zodpovědný také za makroobrázky, a ty mohu jednoznačně pochválit.

Na zoom má letošní Ultra vyčleněny hned dva fotoaparáty: 10Mpx s funkcí až 3× optického přiblížení a pak 10Mpx periskop s funkcí až 10× přiblížení bez ztráty kvality. Kombinací těchto dvou teleobjektivů vzniká taktéž funkce 100× digitálního zoomu, který lze využít například na focení nočního Měsíce v úplňku.

Nejlepší video v 8K

Selfie kamerka už nedisponuje obřím rozlišením 40 Mpx, nýbrž jen 12 Mpx, navíc podporuje i HDR10+ a velmi dobře pracuje i se softwarovým portrétním režimem. Videa pak natáčí ve 4K i Full HD, 30 i 60 fps.

Zadní sestava zvládá videa ve všech myslitelných formátech i rozlišení, v čele s 8K 30 fps (ukázka níže má 8K, ale při publikaci článku ještě neměl Youtube maximální rozlišení zpracované).

Svůj super stabilizovaný režim pak Samsung nabízí ve Full HD 30 i 60 fps a 4K 30 fps (4K 60 fps má slabší stabilizaci).

8K video nedisponuje stabilizací téměř žádnou, nicméně i tak lze potvrdit, že jde o nejlépe zvládnuté nahrávání 8K videa na mobilním telefonu – o poznání lepší, než u nedávno testovaného Viva X90 Pro.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama