RTX 4090 Ti nejspíš nedorazí, dozvídáme se první specifikace RTX 5090
i Zdroj: Nvidia
Novinka RTX 4090 Ti nejspíš nedorazí, dozvídáme se první specifikace RTX 5090

RTX 4090 Ti nejspíš nedorazí, dozvídáme se první specifikace RTX 5090

David Jiránek

David Jiránek

27. 7. 2023 14:10 258

Spekulace okolo záhadného modelu RTX 4090 Ti jsou minulostí. Podle renomovaného leakera tento model grafiky na trh nepřijde. Mezitím se odkrývají první specifikace RTX 5090, která dorazí nejdříve za dva roky. Konkrétně se dozvídáme šířku paměťové sběrnice.

Reklama

Chladič Nvidia GeForce RTX 4090 Ti koloval po internetu řadu měsíců. Ačkoliv bylo přímo do konstrukce vyryto jiné označení, rozměry odpovídaly, že Nvidia experimentuje s uvedením nejvýkonnějšího zástupce aktuální řady grafik. Mezi těmito úniky uběhlo často i několik měsíců, a kromě chladiče a netradičně řešeného sekundárního PCB jsme se víc nedozvěděli. Důvod je teď celkem jasný, Nvidia s tímto modelem už nepočítá. Alespoň to tvrdí uživatel pod přezdívkou kopite7kimi, který patří k věrohodnějším insiderům.

O důvodu, proč RTX 4090 Ti nepůjde do prodeje, můžeme jen spekulovat. Nvidia podle řady dřívějších úniků bojovala s vysokou spotřebou. Zároveň konkurenční AMD nevyvíjí v tomto segmentu na Nvidii takový tlak, což se ostatně i podepisuje na cenách vrcholných modelů. RTX 4090 Ti měla dostat GDDR6X nebo GDDR7 paměti a využít plný potenciál čipu AD102.

Zájemci o výkonnější grafiku pro hraní ve 4K na vysoký počet snímků za sekundu mohou upřít zrak k nástupci Ada Lovelace. Ačkoliv řada RTX 50 dorazí až v roce 2025, už nyní se odkrývají první specifikace. Ty se týkají šířky paměťové sběrnice, která dosáhne na 512 bitů. Spekuluje se také o nasazení GDDR7 pamětí s rychlostí až 32 Gb/s. Propustnost by tak měla dosáhnout na 2TB/s, tedy dvojnásobek RTX 4090.

Informace pochází od stejného zdroje a za rok a půl se může mnoho změnit. Berme proto tyto úniky s odstupem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama