servery-googlu-budou-na-vode
Novinka Servery Googlu budou na vodě

Servery Googlu budou na vodě

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 9. 2008 01:00 5

Společnost Google plánuje přesunout svá datová centra, a to velmi netradičně ne hladinu moře. Ptáte se proč? Paradoxně jde o úspory, které vyplynou jak z daní, tak z energetické náročnosti takovéhoto řešení.

Reklama

Vyhledávač Google používá většina lidí neustále, ale to není jediná služba, kterou tato společnost nabízí. Vzpomeňte si na Gmail, Google Docs, Google Maps nebo Google Gears, všechny tyto služby potřebují ohromně výkonné serverové zázemí. Jak se "posměšně" píše v zahraničí, přibyde i "Google Navy" (námořnictvo). Popravdě je to ale přesně ta věc, kterou chce Google vybudovat, síť lodí plujících přibližně jedenáct kilometrů od pobřeží.

Servery Googlu budou na vodě
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč? Odpověď je jednoduchá, zaprvé Google ušetří hromadu peněz díky alternativnímu zdroji energie, na každé lodi budou generátory, které budou vytvářet elektrickou energii z mořských vln. Mořské vlny nejen vytvoří energii pro počítače, jejich teplota a dobré vlastnosti co se týče vedení tepla je předurčují i k chlazení při průchodu heatsinky. To však není jediný důvod, dalším jsou ohromné úspory na daních. Společnost Google by nemusela platit žádné daně z vlastnění nemovitostí, pokud by opravdu umístila své servery do mezinárodních vod. Odhaduje se, že "loďstvo" by mělo ročně Googlu ušetřit miliony dolarů, přesná čísla však nejsou známa.

Servery Googlu budou na vodě
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Google si již nechala tento nápad patentovat, v žádosti stála tato slova: "Serverovny jsou umístěny na lodích, zakotveny k vodnímu útvaru a budou využívat energii z přirozeného pohybu vody. Ta bude měněna na elektriku a/nebo bude hnána přes pumpy, za účelem odnešení odpadního tepla pryč."

Servery Googlu budou na vodě
i Zdroj: PCTuning.cz

Ceny energií rychle stoupají, a to nutí (nejen) Google hledat alternativní zdroje energie. Zatímco v roce 2005 superpočítače spotřebovaly pouze 1% energie, v roce 2020 mají mít větší podíl na znečišťování atmosféry uhličitany než letecký průmysl! Na vině jsou především velmi rychle se rozvíjející země jako Čína a Indie. To že tímto neduhem trpí všechny firmy provozující datová centra dokazují i snahy společnosti Sun, která si vyhlédla opuštěný uhelný důl v Japonsku, kde bude využíván přírodní vodní pramen. Sun Microsystems spočítala, že pouze úspory na chlazení by byly v případě využití alternativního zdroje přibližně $9M USD. Obě řešení mají však své neduhy, v případě Googlu jde o silné oceánské bouřky a korozi, Sun by pak mohl postihnout sesun půdy. Microsoft se servery na Sibiři pak může mít problémy s blizzardy a nestabilitou elektrické sítě.

Podle Daily Tech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama