Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 6. 2019 03:00 65

Seznam kapitol

1. Streamujeme obsah 2. Software OBS Studio 3. Nastavení bitrate a lock na 60 fps 4. Testovací systémy
5. Výsledky her s nastavením x264 Fast 6. Výsledky her s nastavením x264 Medium 7. Závěr

Pro hraní většinou stačí procesor se šesticí jader. Ale co v případě, že se o hraní chcete podělit s dalšími budete jej chtít „streamovat“? Nároky na počítač razantně stoupají a ukáže se skutečný výkon procesorů. Podíváme se, jak si v této disciplíně vedou Ryzeny 2000 od AMD a jak Coffee Lake od Intelu.

Reklama

Závěr

Pokud se rozhodnete své hraní sdílet s dalšími osobami live nebo po úpravě online, a jste spíše příležitostní hráči a streameři, nepotřebujete k tomu dvě sestavy. Vyšlo by to pěkně draho, takže tuto možnost přenecháme profesionálním youtuberům a herním streamerům. Ve vašem případě budeme hrát a sdílet obsah z jednoho počítače, který na to ale musí mít výkon. Čím více výkonu, tím lépe.

V případě sdílení hraní přes H264 (GPU), je potřeba jen výkonná grafická karta, ideálně Turing s nejlepší výbavou pro tuto činnost (New NVENC). Pro většinu hráčů je tento způsob dostačující, kvalita je celkem přijatelná. Pokud chceme vyšší kvalitu, nebo chcete se záznamem dále pracovat, potřebujeme vyšší kvalitu x264 (CPU). Pak přijde na řadu váš procesor, a jak už víme z předchozích stránek, dostane řádně zabrat.

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Na live streaming stačí bez potíží režim x264 Fast, který s bitratem 6000 kbps podává solidní výsledek, jenž postačí. U velmi rychlých her ale už nemusí být tento profil dostatečný. Jako ideál tedy považuji x264 Medium. Tato kvalita postačuje i na ukládání videí pro pozdější zpracování. Také záleží na hře, jelikož jsou mezi tituly velké rozdíly co do nároků na procesor.

V režimu x264 Fast dosáhl Core i9-9900K zcela skvělého výsledku, kdy udržel ve všech hrách 60 fps při současném ukládání záznamu. Procesory Core i7-8700K a Ryzen 7 2700X jsou zde také solidně použitelné, i když zcela stoprocentní už to není. Ryzen 5 2600X zcela propadl, tento procesor tuto činnost nezvládl.

Při náročnějším nastavení x264 Medium, se Core i9-9900K stále drží na špici a kromě dvou her udrží nastavené fps ve všech testovaných hrách. Ryzen 7 2700X a Core i7-8700K už s nejvýkonnějším čipem nedokáží držet krok a jejich výkon je ve většině her nedostatečný, s dopadem i na výsledný záznam. Ryzen 5 2600X je zcela nepoužitelný.

Pro samotné hraní je šest jader stále dostatečný počet, osm jader je už naprosto ideální stav. Kupovat procesory  s více než osmi jádry je zbytečné. Ale v případě, že chcete své hraní sdílet, musíte si připlatit. Nově uvedený Ryzen 9 3900X s dvanácti jádry bude pro tuto činnost skvělý procesor.

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Je vidět, že AMD streaming nebere na lehkou váhu a možná i s ohledem na ně uvedli „první herní procesor s dvanácti jádry“. Slajd z prezentace AMD je ale ohledně nastavení zcela mimo. Jen blázen by na Core i9-9900K pustil stream s bitratem 10 000 kbps a profilem Slow. Už předem je jasné, že tento procesor něco takového nikdy nezvládne. Ryzen 9 3900X to ale zvládne, jelikož má o polovinu jader víc.

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama