Test AMD Ryzen 9 7950X3D: Špičkový herní výkon při poloviční spotřebě proti Intelu
i Zdroj: amd.com
Procesory, Paměti, Desky Recenze Test AMD Ryzen 9 7950X3D: Špičkový herní výkon při poloviční spotřebě proti Intelu

Test AMD Ryzen 9 7950X3D: Špičkový herní výkon při poloviční spotřebě proti Intelu | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 3. 2023 06:00 224

Seznam kapitol

1. Druhá generace CPU s 3D cache 2. Frekvence Ryzen 9 7950X3D 3. Představení AMD Ryzen 9 7950X3D 4. Testovací systémy a specifikace 5. Měření aplikačního výkonu
6. Měření herního výkonu (1080p) 7. Měření herního výkonu (4K) 8. Spotřeba procesorů 9. Hodnocení a závěr

Druhá generace procesorů vybavených 3D cache přináší to, co té první chybělo. Výrazně vyšší frekvence, které tolik nesnižují neherní výkon. AMD to ale vyřešilo šalamounsky, každý CCD pracuje na jiném taktu. Výkon je vysoký a spotřeba až neuvěřitelně nízká.

Reklama
Test AMD Ryzen 9 7950X3D: Špičkový herní výkon při poloviční spotřebě proti Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

I když řada redakcí označuje Ryzen 9 7950X3D za herního krále, já bych byl krapet opatrnější. Je nesporné, že ve velké většině her má Ryzen 9 7950X3D obdobný výkon jako Intel Core i9-13900K a v řadě titulů jej i výrazně překonává. Jsou ale hry, kde je to naopak. V průměru je výkon obou procesorů rovnocenný, oba nabízejí špičkový herní výkon, ale žádný z nich si neodnáší titul jednoznačného herního krále. 

Na skladbě her v testu záleží víc než kdykoliv jindy. Dají se vybrat hry, kde ve všech vyhraje Intel a naopak. Proto si pečlivě projděte recenze, kde testují tituly, co zajímají vás, pak vybírejte. Já o jasném králi herního výkonu přesvědčený nejsem, za mě je to spíš plichta.

U aplikačního výkonu, který zaměstná všechna jádra, je výkon asi o 10 procent nižší, než má Ryzen 9 7950X bez 3D cache. To není špatný výsledek, spíše naopak. Dá se říci, že ani v tomto nasazení vás testovaný čip nezklame, rozdíly jsou malé. 

Co je naprostá bomba, je spotřeba. Díky nejlepším CCD a potřebě co nejnižšího napětí pro 3D cache jsou osazována jen úsporná jádra. To se značně projevilo na spotřebě aplikační i herní. Tady Intel nemá vůbec šanci se ani přiblížit. Praktický dopad to má ale spíš z hlediska provozních vlastností než z pohledu úspor za elektřinu; při aktuálních cenách by se vám několikatisícový příplatek proti platformě Intelu i při intenzivním hraní vracel mnoho let. Jiné to bude, jestli se Intelu cenou přiblíží.

Oproti běžným Ryzenům vás také čeká o něco náročnější instalace a ověřování, zda přiřazování her na správné CCD funguje, jak má. 

Pouze na hry? Počkejte na 7800X3D!

Nějaké simulace ukázaly, že procesor s pouze CCD s 3D cache nabídne vyrovnanější herní výkon, v některých případech i výrazně vyšší než Ryzen 9 7950X3D. U levnějšího čipu už nemusí v zátěži rozhodovat driver, ale vše se spustí na CCD s 3D cache. To bude pro hry velká výhoda. Myslím si, že titul herního krále si schovám právě pro Ryzen 7 7800X3D. Uvidíme už za pár dní.

Subjektivní názor

Pokud jde o můj čistě, subjektivní dojem, je závěr jasný. Ryzen 9 7950X3D je v podstatě bezchybný procesor. Nabízí vysoký herní výkon, velice solidní aplikační výkon, to vše při neuvěřitelně nízké spotřebě. Teploty sice moc neklesly, ale dají se kvalitním chladičem uchladit. Ani to taktování mi tu nechybí.

Aplikační vrstva pro přepínání aplikací na CCD také funguje celkem solidně, takže se není čeho bát. Pokud chcete hrát na maximum a občas využijete i šestnáct velkých jader, je to čip pro vás. Ani cena není nijak šílená, jen si budete muset chvilku počkat až se procesory opět naskladní. Čistokrevným hráčům ale doporučuji počkat na Ryzen 7 7800X3D. Ušetří na něm, herní výkon bude mnohde i vyšší a ve hrách bude z hlediska poměru cena/výkon zřejmě mnohem atraktivnější.

Test AMD Ryzen 9 7950X3D: Špičkový herní výkon při poloviční spotřebě proti Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací základní desku zapůjčil ASUS Czech Republic

Verdikt

V podstatě bezchybný procesor. Vysoký herní i aplikační výkon, to vše při neuvěřitelně nízké spotřebě.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Herní výkon srovnatelný s Core i9-13900K, mnohde i vyšší.
Extrémně efektivní procesor, nízká herní a neherní spotřeba.
iGPU, PCIe 5.0 pro disky i grafiky
Vysoké teploty
Ovladač pro přepínání herní zátěže mezi CCD nemusí být vždy stoprocentní
Nulové taktování
Drahá platforma, dlouhé bootovací časy.

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama