Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: Fractal Design
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Demontáž pláště skříně 4. Interiér
5. Příklad montáže – nastavení přepážky, základní deska 6. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj, grafická karta 7. Příklad montáže – chladič procesoru, měření hlučnosti 8. Hodnocení a závěr

Dnes oficiálně přichází na trh druhá generace luxusní Mini-ITX počítačové skříně Fractal Design Era 2. Autoři designu v této souvislosti hovoří o evoluci, ale jak se budeme moci v naší recenzi přesvědčit, z původní konstrukce nezůstal kámen na kameni. V souladu s aktuálními trendy byla Era 2 primárně navržena tak, aby umožnila použití velmi výkonných grafických karet s mohutnými chladiči, tomu bylo podřízeno vše ostatní. Společně s posílenými možnostmi chlazení vestavěných komponent se tak může stát skvělým základem malé, ale přitom výkonné herní či pracovní stanice.

Reklama

Zadání znělo jasně. Druhá generace atraktivní Mini-ITX počítačové skříně Era musí v souladu s aktuálními trendy nabídnout prostor a chladicí potenciál i pro ty nejvýkonnější grafické karty posledních generací, jejichž rozměry oproti dosavadním zvyklostem značně povyrostly. Pokud taková grafická karta (s nezbytným volným prostorem okolo) zabere více než třetinu objemu budoucí skříně, tak je to pro konstruktéry docela velká výzva.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: Fractal Design

Era první generace umožňovala instalaci grafické karty s tloušťkou dvou slotů (max. 47 mm), což v poslední době už běžně překonávají i grafiky střední třídy, takže skříň již není příliš vhodná pro vestavbu herní sestavy. Dalším jejím problémem bylo to, že dvouslotová grafická karta, umístěná horizontálně těsně nade dnem skříně, nedovolovala instalaci spodních ventilátorů, které by posílily průtok vzduchu interiérem. Pouhé zvětšení výšky skříně pro podporu tlustších grafik by tedy bylo jen polovičatým řešením.

Proto není žádným překvapením, že nová Era 2 přichází s absolutně odlišnou koncepcí interiéru. Přitom z vnějšího pohledu jsou si obě generace dost podobné a prodloužení dvojky o čtyři centimetry (bez jejich přímého porovnání) ani nepoznáme. Opět nabízí atraktivní konstrukci používající plášť z eloxovaného hliníku a dřevo na stropním panelu. Oproti demontovatelným bočnicím původní Ery máme u druhé generace celistvý obvodový plášť, který v případě potřeby sundáme pohodlně i bez potřeby nářadí, a tím získáme snadný přístup do vnitřku skříně ze všech stran. S novým pláštěm ale přichází také jeden krok zpět, neboť za bočními průduchy již nejsou žádné prachové filtry, přestože touto cestou bude zřejmě přisáván vzduch jak napájecím zdrojem, tak i grafickou kartou.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vraťme se ale k vnitřní koncepci skříně Era 2. Ta je nyní přibližně uprostřed rozdělena podélnou svislou příčkou na dvě části. Příčka je navíc polohovatelná v rozsahu 15 mm a lze tak v závislosti na preferencích zvolené sestavy mírně upravovat objemový poměr obou částí. Levá část skříně je vyhrazena pro osazení grafické karty ve vertikální poloze, přičemž její chladič může mít tloušťku až 63 mm (více než 3 sloty). Pod grafiku se vešel ještě malý koš pro dva 2,5“ disky. Základní deska formátu Mini-ITX a SFX napájecí zdroj mají své pozice v pravé části skříně. Musím konstatovat, že všechny komponenty jsou velmi dobře přístupné, jejich instalace se obešla bez komplikací a okolo je relativně dostatek prostoru pro vedení kabeláže.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovšem ne každý bude s novou koncepcí skříně Era 2 zcela spokojen. Zejména ten, kdo plně nevyužije prostor pro tříslotovou grafickou kartu, může postrádat potenciál původní Ery u chladiče procesoru, disků a napájecího zdroje. Jednoprostorová koncepce totiž dovolovala instalaci chladiče procesoru do výšky 120 mm, zatímco do Ery 2 lze osadit vzduchový chladič do výšky 70 mm, a to za podmínky, že současně omezíme prostor pro grafickou kartu na 48 mm (což je takřka podporovaná šířka grafiky u původní Ery). Při využití plného potenciálu pro grafiku se musíme spokojit s chladičem procesoru do výšky jen 55 mm. Pro představu dodávám, že špičkový chladič Noctua NH-L12S s výškou 70 mm uchladí procesory jen do TDP 95 W, což například vyřazuje z výběru všechny aktuálně prodávané procesory Intel i5 – i9 několika generací nazpět. U Ery 2 bude zřejmě tou optimální volbou AIO vodní chlazení procesoru, pro které byla koncepce skříně vylepšena doplněním podpory radiátorů do velikosti 280 mm (Era pouze 240 mm).

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výhodou první generace Era bylo také to, že měla uvnitř prostor pro dva 3,5“ disky. Do Era 2 už takový disk nenamontujeme ani jeden, čímž přijdeme o možnost vytvoření relativně laciného velkoobjemového úložiště dat. S tím je třeba při výběru nové skříně počítat. Era první generace navíc dovolovala alternativní použití napájecího zdroje klasické ATX velikosti. V porovnání s SFX zdrojem (jediná varianta u Era 2) je klasický zdroj zpravidla levnější, často tišší a může být také výkonnější. Nová Era 2 tak v tomto ohledu ztratila původní variabilitu.

I když vzájemné porovnání obou generací skříně Era nemá jednoznačného vítěze, jedno mají společné. Tím je celková kvalita konstrukce, založená na použití kvalitních materiálů včetně hliníku a ořechového dřeva, silných plechů, sofistikovaných způsobů spojení jednotlivých dílů a v neposlední řadě dokonalým dílenským zpracováním. Oceňuji to, že všechny díly skříně, které bude nutné demontovat před vestavbou sestavy nebo kvůli její údržbě, lze pohodlně odejmout bez nutnosti použití nářadí.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: Fractal Design

Byl jsem mile překvapen kvalitou standardně osazené dvojice 120mm ventilátorů Aspect 12 PWM, které zde byly neuvěřitelně tiché. Až do rychlosti 750 RPM jsem sluchem nedokázal rozeznat, zda vůbec běží. Nezaznamenal jsem u nich ani žádné vibrace, které by při určité rychlosti mohly vytvářet nepříjemné rezonance.

Během krátkého provozu vzorové sestavy jsem neměl ani problémy s přehříváním komponent, ale možná i proto, že jsem nepoužíval nic extrémně výkonného s velkou produkcí odpadního tepla. Interiér skříně je komponenty a jejich kabeláží z velké části zaplněn a pro průchod chladicího vzduchu lze využít jen volného prostoru mezi nimi a také prostoru mezi pláštěm. U komponent s velkou produkcí tepla proto musíme počítat s tím, že v zátěži bude zřejmě nutné chlazení posílit nastavením vyšší rychlosti ventilátorů skříně. V tomto ohledu jsou na tom ale obdobně velké skříně stejně.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: Fractal Design

Testovaná skříň Era 2 se v době přípravy recenze ještě oficiálně neprodávala, takže její pořizovací cenu mohu odhadnout pouze podle doporučené ceny od výrobce, která činí 219,99 Euro. V přepočtu se tedy jedná o částku okolo 5300 Kč. Chtěl jsem udělat porovnání pořizovací ceny s předchozí generací Era, ale ta už prakticky zmizela z tuzemských obchodů. Narazil jsem pouze na nějaký doprodej posledních kusů v pochybném obchodě, jejichž přehnaná cena se pohybovala nad hranicí šesti tisíc korun. Přitom výrobcem doporučená cena v době uvedení na trh činila jen 164,99 Euro.

Pokud porovnáme doporučené ceny výrobce, tak 55 Euro navíc za Era 2 znamená mezigenerační zdražení o celou jednu třetinu a to rozhodně není málo. Musíme si ale uvědomit, že za ty poslední čtyři roky, které obě generace dělí, všeobecně vzrostly výdaje na suroviny, výrobu a dopravu. A to se logicky nejvíce dotklo luxusního zboží, jako je právě dnes testovaná skříň Fractal Design Era 2.

Za zapůjčení skříně, AIO chladiče procesoru a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení AIO chladiče procesoru do testu děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Fractal Design Era 2 – elegance v každém detailu
i Zdroj: CoolerMaster
Fractal Design Era 2

Verdikt

Fractal Design Era 2 je bezesporu luxusní Mini-ITX skříní, která je elegantní z každého úhlu pohledu. Přitom zaujme zejména svým pláštěm z eloxovaného hliníku a stropem z ořechového dřeva. Její vnitřní koncepce s pohyblivou příčkou umožňuje vestavbu různě zaměřených počítačových sestav. Do skříně objemu větší krabice od bot lze instalovat i rozměrnou grafickou kartu a 280mm AIO chladič procesoru pro výkonnou herní sestavu. Velmi tiché ventilátory skříně oceníme nejvíce mimo vysokou zátěž herní sestavy, případně v sestavě pro pracovní či multimediální stanici. Skříň Era 2 bych doporučil pro použití do výkonné herní sestavy malého formátu, optimálně s procesorem AMD Ryzen chlazeným AIO vodním chladičem.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Luxusní design; eloxovaný hliník a ořechové dřevo
Tři barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechů tloušťky 1,0 – 2,2 mm
Konstrukce bez viditelných kotevních prvků; polohovatelná přepážka
Možnost demontáže dílů bez potřeby nářadí, snadný přístup ke komponentům
Možnost osazení 280mm radiátoru vodního chlazení
Podpora grafické karty délky 326 mm, tloušťky 63 mm
Prodlužovací PCIe kabel generace 4.0
Dvojice tichých 120mm PWM ventilátorů ve standardní výbavě
I/O panel s konektorem USB 3.2 Type-C (20 Gbps)
Chybí prachové filtry na bočních ventilačních otvorech v plášti
Oproti první generaci nepodporuje disky velikosti 3,5“
Chybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Gold Award, září 2024, pro Fractal Design Era 2, za luxusní Mini-ITX počítačovou skříň s ušlechtilými materiály

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama