Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

21. 11. 2023 09:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana
5. Příklad montáže – základní deska, AIO chladič a ventilátory 6. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj, přídavný ventilátor 7. Příklad montáže – grafická karta, dokončení 8. Hodnocení a závěr

Dnes testovanou skříň bychom mohli stručně popsat jako poměrně kvalitní produkt střední třídy, který se v mnoha ohledech může rovnat i produktům třídy vyšší, avšak najdeme u něj také pár konstrukčních prvků obvyklých spíše u produktů třídy nižší. Nabízí slušnou výbavu a potenciál pro všechny kategorie počítačových sestav, tedy i pro ty výkonné s rozměrnými a energeticky náročnými komponenty.

Reklama

Předmětem dnešního testu byla skříň MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW, která je zástupcem střední produktové řady MPG. Oproti prestižní řadě MEG zde musíme počítat s tím, že při vývoji skříně už muselo být myšleno na dosažení optimálního poměru ceny a výkonu (nebo spíše výbavy). Přesto skříň na první pohled nepůsobí nijak lacině a ani v jiných ohledech své značce ostudu vyloženě neudělá.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastně musím přiznat, že se mně skříň po stránce designu docela líbí, i když nejsem zrovna příznivcem asijských ostře řezaných designových prvků. Ty jsou zde naštěstí použity jen v umírněné formě a vlastně jen vizuálně identifikují tento model mezi ostatními skříněmi. Bílé provedení opticky příjemně zvýrazní jemně děrovaný povrch tvarovaného plechu na rozměrném průduchu čelního panelu, který je specialitou testované verze AIRFLOW.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Čirá bočnice z temperovaného skla umožňuje nerušený pohled do útrob skříně, kde jsou všechny prvky (mimo šroubů a distančních sloupků) v jednotném bílém provedení. To dokonce platí také pro všechny kabely. Jediné, co neladí zcela dokonale, je zářivě bílý odstín fólie stropního filtru vůči lehounce nažloutlému odstínu zbytku skříně.

Když už mluvíme o prachovém filtru, tak toto je jedna z věcí, na níž se šetřily výrobní náklady. Stropní filtr je zhotoven pouze z děrované plastové fólie s upevněním pomocí obvodové magnetické pásky. Stejné řešení najdeme také u průduchu v pravé plechové bočnici. Zadržení prachu na čele skříně pak bude výhradním úkolem děrované plechové mřížky. Nakonec pouze prachový filtr na dně skříně využívá kvalitní konstrukci plastového rámu se zalisovanou nylonovou síťkou.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak musím konstrukční ztvárnění a dílenské zpracování testované skříně pochválit. Všechny díly dobře lícují, spáry jsou minimální a souměrné. Nešetřilo se na kvalitě materiálu, kdy jsem u lakovaného plechu šasi naměřil tloušťku 1,0 mm a u bočnice dokonce 1,15 mm. Skleněná bočnice je navíc utěsněna pruhy pěnové pásky a doplněna v rozích podložkami na eliminaci přenosu vibrací.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže na vibrace se vůbec nemyslelo u plechového koše se šuplíky pro mechanické disky. Do plastových šuplíků lze disky zasadit jen napřímo bez jakéhokoliv opatření pro eliminaci přenosu vibrací do konstrukce skříně. Plastový šuplík je přitom velmi těsný, takže nějaké dodatečné úpravy pomocí pružných podložek nejsou možné. Toto laciné řešení nemá ve skříni střední třídy co pohledávat. Mechanický disk se u jinak tiché sestavy může stát dominantním a nepříjemným zdrojem hluku.

Vraťme se ale k pozitivním věcem, jako je například standardní výbava v podobě čtveřice kultivovaných PWM ARGB ventilátorů se společnou řídicí jednotkou. Dále mohu vyzdvihnout prostorové a technické předpoklady pro uklizení kabelů pod přepážkou základní desky, možnost instalace grafické karty v horizontální i vertikální poloze díky dvěma alternativním panelům PCIe záslepek, držák pro ventilátor přídavného chlazení a výkonnou konektivitu v podobě konektoru USB 3.1 Type-C. Asi tím nejatraktivnějším prvkem standardní výbavy je sofistikovaný podpěrný držák grafické karty s osvětlenou skleněnou destičkou. Nejenže dobře vypadá, ale je dostatečně robustní a široce polohovatelný.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes relativně kompaktní rozměry skříně lze do ní vestavět velmi výkonnou sestavu. Je zde podpora pro základní desku formátu E-ATX, chladič procesoru může mít výšku až 175 mm, grafická karta délku do 360 mm a napájecí zdroj do 220 mm. Omezení rozměrů skříně se zásadně neprojevilo ani u podpory radiátorů vodního chlazení, kdy na strop i na čelo se vejdou radiátory až do velikosti 360 mm. Při použití klasických radiátorů AIO chladičů nehrozí ani žádná kolize s prvky základní desky. Okolo zůstává dostatek volného prostoru.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrem hodnocení se podíváme na pořizovací cenu testované skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW. Ta je již běžně dostupná na našem trhu a v době přípravy recenze se dala zakoupit například na CZC za částku 4420,- Kč. Tím se řadí do cenové hladiny, v níž se pohybují docela silní konkurenti značek Be quiet!, Fractal Design, LIAN-LI, nebo NZXT. Prodejní úspěch testované skříně bude tedy ve velké míře záležet na vkusu zákazníka, či na jeho přízni ke konkrétní značce.

Za zapůjčení skříně děkujeme společnosti MSI.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení AIO chladiče do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení napájecího zdroje a ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW
i Zdroj: CoolerMaster
MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW

Verdikt

Skříň MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW je produktem střední kategorie MPG, který cílí na zákazníky hledající zejména dobrý poměr ceny a výkonu. Z hlediska „výkonu“ nabídne vesměs kvalitní konstrukci s jediným vážnějším nedostatkem, totiž odbytým upevnění mechanických pevných disků. Pozitivní body si skříň připsala za atraktivní výbavu zahrnující čtveřici ARGB ventilátorů se společnou řídicí jednotkou, alternativní prvky pro montáž grafické karty ve vertikální poloze a pro její přídavné chlazení, v neposlední řadě za sofistikovaný podpěrný držák grafiky. I přes kompaktnější rozměry je konstrukce skříně postavena na silném 1mm plechu a její dílenské zpracování je bezchybné. Pochválit lze prostorové možnosti pro uklizení kabelů a bez problémů s kolizí se obešla i vestavba poměrně velkých komponent. Pořizovací cenu nelze označit za nízkou, ale tu do celkového hodnocení zpravidla nezahrnuji. Dlouho jsem váhal nad medailovým oceněním, abych nakonec namísto bronzové udělil medaili stříbrnou. Přeci jen je zde poměrně dost pádných pozitiv.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pohledný design; dvě barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování; lakované plechy tl. 1.0 mm
Bočnice z temperovaného skla
Podpora základní desky formátu E-ATX
Možnost osazení 360mm radiátoru vodního chlazení, grafiky délky do 360 mm, chladiče procesoru do výšky 175 mm, zdroje do délky 220 mm
Čtyři 120mm ARGB PWM ventilátory ve standardní výbavě; řídicí jednotka s šesti výstupy FAN a ARGB
Atraktivní a plně polohovatelný podpěrný držák grafické karty s osvětlením ARGB
Demontovatelný držák čelních ventilátorů
Alternativní panel pro vertikální upevnění grafické karty; držák přídavného ventilátoru
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Upevnění 3,5“ disků v šuplících bez opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně
Chybí kontrolka aktivity disku
Odlišný odstín prachového filtru na stropě
Slabě přilepený znak na čele skříně

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, listopad 2023, pro MSI MPG GUNGNIR 300R AIRFLOW, za poměrně kvalitní počítačovou skříň střední třídy s atraktivní výbavou

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama