umax-wk-711-miss-klavesnice
Hardware Článek UMAX WK-711: Miss klávesnice

UMAX WK-711: Miss klávesnice

Helmich Jiří

Helmich Jiří

9. 8. 2005 01:00 48

Seznam kapitol

1. Láska na první pohled 2. Ergonomie, klávesy a jejich rozložení 3. Rozhraní USB a USB HUB 4. Přiložený software
5. Funkční klávesy 6. Poslední pohled, závěr 7. Ježíšek v srpnu?

Často píšete něco na počítači a vztekáte se nad svou klávesnicí? Máte-li v oblibě klávesnice ala notebook, může pro vás být tato pohledná cizinka od Umaxu tou pravou. Není to sice žádná novinka, ale na internetu o ní naleznete asi tolik, co šafránu na louce. A musím říci, že je to škoda... Proto jsem se rozhodl napsat o ni recenzi. Část se však zvrhla v návod jak udělat z přiložených ovladačů užitečný nástroj. Takže ani vy, kteří tuto klávesnici vlastníte, nezoufejte. Navíc na konci článku naleznete malé překvapení, které u recenzí není až tak obvyklé.

Reklama

Ve chvíli, kdy mi došla trpělivost s mou starou (klávesnicí samozřejmě), zašel jsem do obchodu a rozhlédl se po regálech s klávesnicemi. Zde leželo mnoho zajímavých kousků v různých cenových relacích, ale jak jsem spatřil WK-711, bylo jasno... Klávesnice vás na první pohled zaujme netradiční výškou. Pouhé dva a půl centimetry od desky stolu se totiž nachází nejvyšší bod klávesnice. Také ergonomie a výška kláves patří mezi nezvyklé. Samozřejmostí jsou multimediální klávesy. Při bližším pohledu se možná zděsíte dost netradičního rozložení kláves, které je však pro ultratenké klávesnice celkem normální. Dost stručné charakteristiky, podívejme se tenoučké USB klávesnici na zoubek.

UMAX WK-711: Miss klávesnice
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se konečně osmělíte a otevřete krabici, která vás ve dvou jazycích (mateřském a anglickém) informuje o všech kladech klávesnice a prokoušete se vrstvou igelitu, v ruce vám zůstanou dvě věci.

Klávesnice a instalační CD. Více v krabici nenaleznete.
i Zdroj: PCTuning.cz
Klávesnice a instalační CD. Více v krabici nenaleznete.

Obsah krabice totiž tvoří jen klávesnice a instalační CD. Nevím, jak vám, ale mě to ke štěstí stačilo. Nadšeně jsem začal jezdit prsty po klávesnici a pochvaloval jsem si výšku kláves. A vůbec, ještě jsem nezmínil parametry designově velmi vyvedené klávesnice. Zde jsou tedy výrobcem uváděné parametry:

Rozměry (š x h x v) [mm]:370x156x33mm
Váha:425g (+/- 20 g)
Délka kabelu:1.5 m
Rozhraní:USB + 2x USB HUB
Počet kláves:108
Životnost:8 000 000 úhozů
Síla stisku kláves:60g (+/-20 g)
Zdvih kláves:3 mm (+/- 0,4 mm)
Rozměr kláves:16 mm
Provozní teploty:-5 - 50 stupňů C
Multimediální klávesy:15
ACPI klávesy:3

To jsou tedy fakta uvedená výrobcem na krabici. Ale jak je tomu ve skutečnosti?

V nejširším místě měří klávesnice 429,5 mm, takže údaj uvedený výrobcem, je poněkud zkreslený, řekněme. Neodpovídá však ani hloubka klávesnice, protože můj metr se zastavil na hodnotě 176 mm. Ani třetí rozměr se výrobci nepovedl. Posuvné měřítko (česky šuplera :-)se zastavilo na 25,3 mm. Z toho plyne jednoduché ponaučení - nevěřte výrobci. Právě proto jsem se překonal a klávesnici také zvážil. Ač výrobce slibuje váhu max. 445 gramů, skutečnost je o mnoho "horší". Klávesnice váží přesně 600 g. Žádná tragédie to není, leda byste ji použili jako klávesnici k notebooku a nosili ji všude s sebou. Pak je cítit každý gram.

Věřte nebo ne, ale ani uvedená délka kabelu neodpovídá té skutečné. Barevně sladěný tenoučký kabel zakončený černým USB konektorem měří 180 cm. Při současném trendu raději překonám svou lenost a pro jistotu spočítám i klávesy... Já věděl proč to dělám! Pominete-li funkční klávesy, máte při psaní na UMAX WK-711 pod prsty 104 klávesy. Alespoň funkční klávesy UMAX spočetl dobře. Je jich 18, z toho 3 klávesy mají ACPI funkce.

Vězte, že alespoň výška kláves odpovídá, avšak jejich rozměr opět ne. V nejvyšším bodě nepatrně kónických tlačítek naměříte necelých 14 mm, celé tlačítko pak svou základnou zabírá 19 mm.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama