umax-wk-711-miss-klavesnice
Hardware Článek UMAX WK-711: Miss klávesnice

UMAX WK-711: Miss klávesnice | Kapitola 5

Helmich Jiří

Helmich Jiří

9. 8. 2005 01:00 48

Seznam kapitol

1. Láska na první pohled 2. Ergonomie, klávesy a jejich rozložení 3. Rozhraní USB a USB HUB 4. Přiložený software
5. Funkční klávesy 6. Poslední pohled, závěr 7. Ježíšek v srpnu?

Často píšete něco na počítači a vztekáte se nad svou klávesnicí? Máte-li v oblibě klávesnice ala notebook, může pro vás být tato pohledná cizinka od Umaxu tou pravou. Není to sice žádná novinka, ale na internetu o ní naleznete asi tolik, co šafránu na louce. A musím říci, že je to škoda... Proto jsem se rozhodl napsat o ni recenzi. Část se však zvrhla v návod jak udělat z přiložených ovladačů užitečný nástroj. Takže ani vy, kteří tuto klávesnici vlastníte, nezoufejte. Navíc na konci článku naleznete malé překvapení, které u recenzí není až tak obvyklé.

Reklama

Na klávesnici naleznete celkem 18 funkčních kláves, z toho patnácti můžete ovládat multimedia, zbylé 3 (tzv. ACPI klávesy) dokážou váš počítač vypnout, uspat nebo probudit.

Bohužel, neduhem klávesnice je, že přiložený software nedovoluje změny funkcí jednotlivých kláves. Na obrázcích v minulé kapitole jste si asi již všimli, jaké funkce klávesy mají přiřazeny, ale pro pořádek - na klávesnici najdete tyto tlačítka (zleva):

  1. WWW - domů

  2. Spuštění e-mailového klienta

  3. WWW - zpět

  4. WWW - vpřed

  5. WWW - hledat *

  6. WWW - obnovit

  7. WWW - oblíbené

  8. WWW - stop

  9. Mute

  10. Snížení hlasitosti

  11. Zvýšení hlasitosti

  12. Media - stop

  13. Media - zpět

  14. Media - play

  15. Media - vpřed

  16. Wake // probudit z režimu spánku

  17. Sleep // přepnout do režimu spánku

  18. Power // Vypnout počítač

* Pozor, tlačítko WWW - hledat reaguje pouze při spuštěném Internet Explorer. V jiných prohlížečích (např. Maxthon, což je nástavba na IE nebo FireFox) se chová jakoby žádný prohlížeč nebyl spuštěn a otevře okno Výsledky hledání, které je součástí systému Windows.

Nyní tedy víme, jakým způsobem nastavil funkční klávesy výrobce. Nevím jak vám, ale mě některá tlačítka chybí a některá přebývají. Ale věřte, že menší tuning registrů to spraví :-).

Změna funkcí

Stiskněte tlačítko Start a klikněte na položku Spustit. Do políčka, které se objeví, vepište slovo regedit a stiskněte klávesu Enter. Zkušení z vašich řad již ví, že tento postup otevírá tajemné dveře registrů systému Windows. Někteří uživatelé berou registry jako druhý Notepad, jiní jako noční můru a bojí se do registrů jen pohledět.

Bohužel, změnit nastavení funkčních kláves klávesnice Umax WK-711 nelze jinak než právě přes registry. Otevřete větev HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WayTech\Versato\System, ve které je uloženo rozvržení funkčních kláves. Pozor, klávesy jsou zde očíslované jinak, než v jakém pořadí jdou na klávesnici za sebou. Mimochodem, je jich tam 21, některé jsou zavedeny několikrát, přičemž ACPI klávesy v registrech nejsou, jejich nastavení nelze změnit. Pro pořádek ještě přidávám seznam, který ukazuje, jak jsou funkční klávesy pojmenovány v registrech.

  • button 0 - Snížení hlasitosti *

  • button 1 - Zvýšení hlasitosti *

  • button 2 - Mute

  • button 3 - WWW - domů *

  • button 4 - Spuštění e-mailového klienta *

  • button 5 - fyzicky neexistující Tento počítač

  • button 6 - Media - play

  • button 7 - Media - zpět

  • button 8 - Media - stop

  • button 9 - WWW - zpět

  • button 10 - WWW - vpřed

  • button 11 - WWW - stop

  • button 12 - WWW - obnovit

  • button 13 - WWW - oblíbené

  • button 14 - WWW - hledat

  • button 15 - Media - vpřed

  • button 16 - fyzicky neexistující Snížení hlasitosti

  • button 17 - fyzicky neexistující Zvýšení hlasitosti

  • button 18 - fyzicky neexistující Mute

  • button 19 - WWW - domů *

  • button 20 - Spustit e-mailového klienta *

U červeně označených položek sice můžete změnit jejich funkci, ale pozor, záhadně si zachovají i svoji původní. Může se tak lehce stát, že spolu se spuštěním kalkulačky si ztlumíte zvuk.

A jak tedy změnit funkci klávesy? K tomu, abychom věděli jaké údaje klávese přiřadit abychom dosáhli kýženého výsledku, je třeba najít si je ve větvi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WayTech\Versato\Function Table.

Jako příklad jsem zvolil spuštění kalkulačky, které mi na klávesnici dost chybí (Cenové přehledy PCT :-). Ve výše uvedené větvi jsem našel hodnotu s názvem Calculator a zjistil, že její údaj je 00001017. Přešel jsem zpět do větve System a jako oběť jsem si vybral nepoužívané tlačítko WWW - hledat (button 14). Přiřknul jsem mu tedy údaj 00001017 a restartoval ovladače klávesnice. Světe, div se, funguje to...!

Změněná hodnota,...
i Zdroj: PCTuning.cz
Změněná hodnota,...

...zde si povšimněte ikony v levé části obrázku,...
i Zdroj: PCTuning.cz
...zde si povšimněte ikony v levé části obrázku,...

...úspěšně spuštěná kalkulačka.
i Zdroj: PCTuning.cz
...úspěšně spuštěná kalkulačka.

Již umíme změnit funkci kláves, ale aby to bylo zcela košer, chybí tomu ještě změna textu ve výše ukázaném indikátoru.

Změna popisek

Ve větvi System naleznete také hodnoty s názvy UI0 až UI20, které pouze definují, co se má zobrazit v políčku, které se objevuje jako indikace stisknutí funkční klávesy. Můžete tam napsat cokoli uznáte za vhodné. Vizte příklad:

Ukázka  toho, jak lze měnit popis klávesy.Pochopitelně mi jde především o hodnotu s názvem UI14, kde jsem do údajů připsal slovo PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Ukázka  toho, jak lze měnit popis klávesy.Pochopitelně mi jde především o hodnotu s názvem UI14, kde jsem do údajů připsal slovo PCTuning.cz

A toto je zaručený výsledek.
i Zdroj: PCTuning.cz
A toto je zaručený výsledek.

Poznámka: I když, zase tak zaručený výsledek to není. Třeba popis klávesy Mute zde nezměníte. Ovladače totiž poznají, jestli Mute zapínají nebo vypínají, a tak si místo do větve System šáhnou do větve String Table. Zde lze popisky Mute On a Mute Off změnit. Stejně tak je to s popisky tlačítek, která ovládají hlasitost. Pro úplnost uvedu kódy, pod kterými jsou popisky pro čtyři výše uvedená tlačítka uloženy ve větvi String Table (dané řetězce se zde totiž vyskytují vícekrát).

  • Mute On - 0001200A

  • Mute Off - 0002200A

  • Volume UP - 0000200D

  • Volume Down - 0000200E

Vy, kteří jste v registrech jako doma a chcete si s nastavením pohrát, budiž vám tato kapitola návodem. Vy ostatní dočkejte konce článku - přijde Ježíšek. :)

Veškeré změny provádějte na vaše nebezpečí, autor ani redakce vám za nic neručí... ;-).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama