umax-wk-711-miss-klavesnice
Hardware Článek UMAX WK-711: Miss klávesnice

UMAX WK-711: Miss klávesnice | Kapitola 2

Helmich Jiří

Helmich Jiří

9. 8. 2005 01:00 48

Seznam kapitol

1. Láska na první pohled 2. Ergonomie, klávesy a jejich rozložení 3. Rozhraní USB a USB HUB 4. Přiložený software
5. Funkční klávesy 6. Poslední pohled, závěr 7. Ježíšek v srpnu?

Často píšete něco na počítači a vztekáte se nad svou klávesnicí? Máte-li v oblibě klávesnice ala notebook, může pro vás být tato pohledná cizinka od Umaxu tou pravou. Není to sice žádná novinka, ale na internetu o ní naleznete asi tolik, co šafránu na louce. A musím říci, že je to škoda... Proto jsem se rozhodl napsat o ni recenzi. Část se však zvrhla v návod jak udělat z přiložených ovladačů užitečný nástroj. Takže ani vy, kteří tuto klávesnici vlastníte, nezoufejte. Navíc na konci článku naleznete malé překvapení, které u recenzí není až tak obvyklé.

Reklama

Rozhodně vás nesmím připravit o dojmy z ergonomie klávesnice. Klávesnice se totiž honosí certifikátem RSI - byla testována proti RSI onemocněním kloubů. Nevím, co je na tom pravdy a co je vlastně to RSI, ale faktem je, že psaní na této klávesnici přestává být bolestivou prací a začíná být zábavou. Přinejmenším, nebolí to :-)

Ergonomie

Zpět ale k ergonomii. Klávesnice je mírně vypouklá, má velmi příjemný sklon a příjemně vysoká tlačítka. Jen pro zajímavost - běžné klávesnice mají zhruba 6-8 mm vysoká tlačítka. Klávesnice sice nemá nožičky, takže si sklon nemůžete nastavit sami, ale výrobce jej nastavil velmi příjemně. Jedinou překážkou mezi stolem a klávesnicí je tak trochu nepříjemný 14 mm vysoký schod, o který při psaní občas můžete zakopnout. Mě se to stávalo hlavně v prvních dnech, kdy jsem sofistikovaně pokládal ruce na celou klávesnici a prsty bez zábran jezdil po jejím hladkém povrchu. Mezi dvěma tlačítky musíte překonat 6 milimetrů širokou a 2 milimetry hlubokou mezeru.

Fotografie sice nepatří mezi nejlepší, ale myslím, že pro nastínění ergonomie jsou dostačující.
i Zdroj: PCTuning.cz
Fotografie sice nepatří mezi nejlepší, ale myslím, že pro nastínění ergonomie jsou dostačující.

UMAX WK-711: Miss klávesnice
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesy

Plast, ze kterého jsou tlačítka vyrobeny, je na dotek velmi příjemný. Když začnete do klávesnice "datlovat" ozývá se příjemné, nenásilné a tlumené klapání, které nemůže nikoho ve vašem nejbližším okruhu obtěžovat.

Znáte také taková ta "volná tlačítka", která se na svých pozicích hýbou a občas je tak těžké se do nich trefit? Na to s WK-711 zapomeňte. Tlačítka jsou na svých místech jak přikovaná, ale jejich stisk při tom není nijak obtížný nebo snad nepříjemný. Můj první dojem při psaní na této klávesnici byl, jako bych prsty běhal po stole pokrytém Žu-Žu. U své staré klávesnice jsem měl při psaní pocit, že dělám těžkou, násilnou a velmi nepříjemnou práci. Tento pocit se vás s touto klávesnicí rozhodně nezmocní. Navíc, píšete-li například nějaké články :-), po čase si začnete uvědomovat, že rychlost, se kterou mačkáte klávesy je stále větší. Umax uvádí, že klávesnice je určena do domácností a kanceláří. Sám si sice jiné určení neumím představit, ale faktem zůstává, že především v kancelářích se WK-711 ujme.

Máte-li totiž počítač především k herním účelům, klávesnici vám příliš nedoporučuji. Klávesy jsou totiž opravdu jemné a po agresivním úderu na mezerník či Enter opravdu chvíli trvá, než si znovu vychutnáte měkký stisk klávesy. Klávesa se po hrubém stisku jakoby zaboří (opticky nic nepoznáte) a její stisk je jaksi "jiný". Do půl hodiny je vše opět v pořádku, ale proč si kazit tak krásný kus HW, že?

Tlačítka jsou dokonce tak citlivá, že ze začátku vám na monitor budou nabíhat slova jako klláveesnice, PCCTuniing nebo zvvuková karrta. Ano, prvních pár dní si budete muset zvykat na citlivá měkká tlačítka, která zaznamenají každý sebemenší stisk. Nezbytným se pak stává nastavení nejmenší možné citlivosti v ovládacích panelech operačního systému, a vězte, že s tímto nastavením nikdy v budoucnu nehnete.

Rozložení kláves

Nyní se dostáváme k věci, na kterou si budete muset zvykat nejdéle. Tou je velice netradiční rozložení kláves. Ne, že by na klávesnici nezůstal kámen na kameni (klávesy srovnané podle abecedy :-)  a podobné nesmysly), ale občas se vám může povést opravdu netradiční klávesová zkratka. Nejprve nechám promluvit fotky:

Vetřelec mezi Altem a mezerníkem
i Zdroj: PCTuning.cz
Vetřelec mezi Altem a mezerníkem

Prvním úskalím je klávesa zpětného lomítka umístěná mezi levým altem a mezerníkem. Právě ona by na klasické klávesnici mohla za tajemnou kombinaci Ctrl+\+Del, která váš počítač rozhodně nerestartuje nebo nevyvolá správce úloh. Patříte-li ale stejně jako já do řad podivínů, kteří rozumí kdejakým nesmyslům uzavřeným ve značkách "<?php" a "?>", jistě vidíte, že klávesa je velmi užitečná. Časem budete marně vzpomínat na to, že zpětné lomeno se na klasických klávesnicích vyrábí jako kombinace kláves Alt+92. Stejně tak začnete velmi rychle používat || místo klasického OR. Pro programátory je tato klávesa velmi příjemnou změnou. Zpět ale od PHP ke klávesnici. Na přítomnost tohoto neobvyklého tlačítka si budete zvykat zhruba čtrnáct dní. Alespoň u mě tomu tak bylo.

Nelekejte se, není to taková hrůza, jak to může vypadat...
i Zdroj: PCTuning.cz
Nelekejte se, není to taková hrůza, jak to může vypadat...

Na opačné straně klávesnice ale naleznete daleko větší zmatek. V první řadě zde chybí pravá klávesa Ctrl, na což jsem však přišel až po dvou měsících, když se mi legendární Thomas Angelo z kultovní Mafie nechtěl skrčit. Co je ale horší? Především vložení šipek do čistě textové části klávesnice. Právě proto na WK-711 nezbylo místo pro R Ctrl. Ze stejného důvodu se také musely uskromnit klávesy R Shift a Enter.

Nyní se vrátím ke krkolomné klávesové zkratce Ctrl+\+Delete. Na této klávesnici totiž při použití zažitého grifu vyvoláte mystické Ctrl+\+7, v lepším případě Ctrl+\+PgUp. Ano, kromě šipek i ostatní klávesy sloužící k pohybu v textu musely změnit útočiště. Hodně dlouho mi trvalo nalezení klávesy Insert, která se nenápadně krčí mezi F12 a Print Screen. Příjemné v prvních dnech rozhodně není, když místo šipky vlevo stisknete Delete, místo Backspace klávesu Home nebo snad místo krátkého mezerníku pravý Alt. To vše je však otázkou zvyku, a věřte, že to za tu námahu stojí. Nutno říci, že i po necelých třech měsících občas přehmátnu a místo levé šipky stisknu Delete. Pak se člověk diví, kam ta půlka článku zmizela...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama