Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Typologie diskutujících

Úvaha - Typologie diskutujících | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 7. 2009 03:00 36

Seznam kapitol

1. Internet není papír 2. Diskuze po česku 3. Typologie diskutujících 4. Další diskuzní existence

Pokud bych měl jmenovat jediný zásadní rozdíl klasických médií oproti internetovým, vyzdvihl bych patrně interaktivitu. Čtenáři nejsou pasivní, mohou komentovat, diskutovat, ponižovat autora, opravovat ho, uvádět zcestné informace - zkrátka a dobře nechají pisálkům vše vyžrat. To u klasických médií moc nehrozí. Pojďme se těm diskuzím podívat pod pokličku.

Reklama
Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejklasičtější je "všudybyl všechnoznal". Je to typ člověka, který se vyjadřuje kvalifikovaně ke všemu, počínaje architekturou procesorů v roce 2020 a konče pěstováním ječmene v podmínkách nižších And. Tento člověk s vámi jakožto autorem má někdy jakýsi osobní problém a vytrvale vás pronásleduje, aby vás odhalil před tváří světa jako nekompetentního trotla. Jiní proti vám nemají nic, jenom jsou prostě tak dobří, že musí ukázat všem, že nikdo není hoden jejich přehledu a velikosti. Bůh suď čím se tito lidé živí, že mají tolik času, aby celé dny trávili rozdáváním rad světu a nebo privátní vendetou. Jsou urputní, agresivní a svým jízlivým způsobem vtipní. Problém s nimi je v tom, že smyslem jejich diskuse není dopracovat se k nějaké pravdě, ale jenom dokázat, že toho víc nejvíc, nejlíp, nejrychleji a že jsou všeobecně borci, kterým nikdo nesahá ani po kotníky. Proč tráví svůj cenný čas přesvědčováním takových nul, jako je autor a ostatní hlupáci v diskusi, mi zůstává poněkud záhadou. Někdy si hrají navíc na tajemné hláškami typu "takhle to rozhodně není, ale vysvětlovat to nebudu, to bychom tu byli do rána" a podobnými nikam nevedoucími náznaky. Na ty ovšem nikdy nikdo nemůže nic namítnout, že ano?

Poměrně příjemní jsou naproti tomu "univerzální glosátoři", kteří si s autorem nevyřizují žádné účty, ale jednoduše nedokážou odolat pokušení vyklopit z rukávu nějaký fórek. Často jsou jejich žertíky naprosto asociální, politicky nekorektní, zcela nemístné, ale docela často poměrně vtipné. Tihle lidé představují takového našeptávajícího ďáblíka, který u článku o dětech trpících rakovinou plodí žerty o táboru mladých skinheadů a jednoduše nemohou nesoutěžit o nejlepší hlášku o rozvrzaném software u každého nového článku o připravovaných Windows. Není to tím, že by neměli Microsoft rádi a nebo Windows nepoužívali - ten článek je jednoduše příležitost, jak vytrousit nový vtípek - a ta příležitost je jednoduše neodolatelná.
 

Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkem nevýrazný podtyp představuje "taky k tomu mám co říct". Tento člověk většinou do diskuse nepřináší nic nového, jenom papouškuje to, co řekli jiní a nebo trousí nesouvisející poznámky. K hádanici o nových procesorech AMD poznamená, že kupříkladu měl v polovině devadesátých let počítač s procesorem AMD. Nebo se dozvíme, že AMD dělá mizerné procesory (protože to každý říká). A nebo to, že nebýt AMD, byly by všechny procesory dražší. Zkrátka a dobře neříká nic nového, revolučního, chytrého a ani šíleného, prostě jenom papouškuje něco, co už buď víme a nebo nás to nezajímá.

Poněkud jednodušší variantu představuje přitakávač, který sám moc vlastních myšlenek neplodí, ale vždy poctivě přitakává výrokům, které mu, tak řečeno, štymují. Přitakávači s autorem mohou i nesouhlasit, ale málokdy se vzmůžou na nějakou vlastní produkci, jednoduše dají palec nahoru k hlášce, která to řekla za ně. Jsou to takoví pohodlní diskutující, jejichž funkce je spíše v koučování rozhádaných stran, které svými smajlíky a palci motivují k dalšímu boji.
 

Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Pak zde máme slušnou sbírku magorů. Patří mezi ně nudící se děti, osoby všelijak postižené mindráky, komplexy či jinými problémy a další, kteří se rovněž chtějí k tématu vyjádřit, ale nemají znalosti, zkušenosti, vzdělání, inteligenci, gramatiku, stylistiku, vtip, nadhled a ani soudnost. Mají jenom klávesnici a hlavně, MAJÍ CAPS LOCK. Mají ten prokletý Caps Lock A NEVÁHAJÍ HO POUŽÍT. Dělají to hádám proto, že JIM NIKDO NEVYSVĚTLIL, ŽE TEXT JENOM V KAPITÁLKÁCH SE STRAŠNĚ BLBĚ ČTE. Je na tom něco atavistického: Římané všechny důležité texty psali taky ve verzálkách, takže oni, inspirováni buď učebnicí dějepravy pro pátou třídu - a nebo ještě hůře, slabikářem, jedinou to knihou, ve které se dobře orientují - TO PÍŠOU TAKY TAK. Někdy mám dojem, že klíč pro aktivaci Caps Locku by se měl vydávat asi až od osmnácti a nebo po absolvování nějakých psychotestů. Caps Lock v rukou blbce napáchá stejně hrozné škody jako Glock.
 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama