Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Typologie diskutujících

Úvaha - Typologie diskutujících | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 7. 2009 03:00 36

Seznam kapitol

1. Internet není papír 2. Diskuze po česku 3. Typologie diskutujících 4. Další diskuzní existence

Pokud bych měl jmenovat jediný zásadní rozdíl klasických médií oproti internetovým, vyzdvihl bych patrně interaktivitu. Čtenáři nejsou pasivní, mohou komentovat, diskutovat, ponižovat autora, opravovat ho, uvádět zcestné informace - zkrátka a dobře nechají pisálkům vše vyžrat. To u klasických médií moc nehrozí. Pojďme se těm diskuzím podívat pod pokličku.

Reklama

Specifický poddruh představují jardové, kteří dokážou najít ve všem politické téma, dokazujících, že ČSSD / ODS je banda zlodějských hajzlů, a nebo patří k souboru antagonistů proamerických a antiamerických. S vytrvalostí štěnic dokážou kontaminovat úplně každou diskusi, ať už je to zpráva o přípravě letu meziplanetární sondy na Pluto a nebo informace o základním výzkumu vývoje oplatek pro máčené sušenky. Zaplaťbůh nepatří na technologických serverech k běžnému typu návštěvníků, ale některé zpravodajské servery jsou jimi tak zahlceny, že diskuse vypadají spíš jako jejich hřiště. Handrkovanicí se baví celé dny, přelévají se z diskuse na diskusi - a z celého charakteru debaty je jasné, že jim je vlastně ukradené, na jaký to server vlastně píšou. Pilně tapetují celé strany názory své oblíbené strany a vůbec si neuvědomují, jak medvědí službu jí tím prokazují, protože obdivují-li takoví primitivové určitou stranu, vy, jakožto vzdělaní a inteligentní, ji na základě jejich školáckého snažení propadnete stěží.
 

Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Můj nejoblíbenější typ je "poznámkář faktický". Mnoho čtenářů, zvláště technologických textů, nejsou žádní hlupáci. Řada má spoustu velmi dobrých faktických doplňků či naopak dobře podložených názorů nesouhlasných. I když se snažíte sebevíc, může vám ujet nějaký paskvil - a nemusí jít jenom o pověstné "trvalo to celý světelný rok", tedy smíšení jednotek času a vzdálenosti. Tento typ člověka vás s větší či menší elegancí upozorní na omyl a buď to učiní elegantně a vlídně, a nebo naopak hrubě. Tak jako tak - dává to smysl a text to obohacuje. Takový diskutér jest rozhodně vítán!

Velmi podobný mu je "fanatik zatvrzelý", který si myslí, že má správné informace - ale ať už je má a nebo je zcela mimo, prezentuje je bez ohledů na okolí. Je schopen hádat se i několik dní o to, jak se věci mají - a pokud je navíc mimo, dokáže snášet tu nejneuvěřitelnější směsku nesmyslů, o které se stále a dokolečka hádá. Těmto lidem často chybí odborné vzdělání, vše, co kdy potřebovali, se dozvěděli někde na netu - a zatvrzele opakují nesmysly, protože si je jednou přečetli a dále je ověřovat nepotřebují - a stále melou svou. Tomuto typu člověka není možné vysvětlit, že se v něčem spletl - buď vás konvertuje na svoji víru a nebo vás zavrhne a setrvale, nezřídka i přes několik diskusí k nesouvisejícím tématům, bude pronásledovat. Na tento typ jedince platí jediné pravidlo - musíte je ignorovat a nereagovat. Tím, že je ignorujete, získají dojem, že vyhráli. Vy pro změnu nabudete přesvědčení, že už se snad utahali a šli spát.
 

Úvaha - Typologie diskutujících
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Válka v diskusích je zbytečná. Pokud se hádáním bavíte, protože se zrovna nudíte, dobře. To dává smysl. Má to jakýsi psychohygienický aspekt. Ale brát to vážně? To snad ne... Ono vůbec na internetu platí jednoduché pravidlo: Nemá smysl se nějak valně pozastavovat nad diskusemi a lámat si nad nimi hlavu. Je lepší napsat nový článek, než neustále debatovat nad starým. A diskuse jako taková? Někdy může být obohacující, ve většině případů je ale hádka úplně nesmyslná. Jak praví starý internetový vtípek: "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded." (Hádat se na internetu je stejné, jako když běžíte na olympiádě pro mentálně postižené. I když vyhrajete, stále jste retardovaný.) Je to, pravda, docela ostrá, ale velmi výstižná hláska, která nekritizuje paraolympiádu, ale nesmyslnost hádek v diskusích. Nikam nevedou a vítězství v nich je bezvýznamné. Nedostanete za ně povýšení, peníze a ani čokoládový bonbón. Nevede to nikam, než k falešnému přesvědčení, že vás ostatní respektují. Ve skutečnosti je ale klidně možné, že na vás jednoduše kašlou. Vítězství v takové diskusi někdy připomíná vítězství pudla, který štěká na kolemjdoucí po chodníku a s každým, kdo ho mine a začne se vzdalovat, má větší a větší pocit, že vyhrává a že je fakt drsný borec.

Komentář? To dává smysl. Vtipná glosa? Vždy vítáno. Hádky, tapetování, hraní si na největšího kohouta na smetišti? Slabomyslné, přátelé, slabomyslné. Ten, kdo má dojem, že je vše napsáno špatně, si může raději založit blog a nebo napsat článek vlastní. Pak se můžeme klidně pohádat na jeho domácím hřišti!
 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama