Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma | Kapitola 4

Tomáš Němec

Tomáš Němec

2. 12. 2022 09:00 14

Seznam kapitol

1. Proč virtualizovat na desktopu? 2. VMWare Workstation Pro 3. VMWare Workstation Player 4. Virt manager + KVM, nebo jiný hypervizor
5. Gnome Boxes 6. Oracle VM VirtualBox 7. Stav virtualizace na Windows 8. Závěr, shrnutí

Virtualizujete na desktopu? Dnes se podíváme, k čemu by to pro vás mohlo být dobré. Projdeme si několik možností virtualizace na pracovní stanici, které jsou zdarma i placené. Zaměříme se na Linux a Windows. Situaci pro Windows navíc shrnu v předposlední kapitole. Na závěr si představíme některé modelové situace a k nim se pokusíme doporučit některý z testovaných produktů.

Reklama

Jde o virtualizaci, která se skládá z několika navzájem spolupracujících modulů. Řešení je vhodné  i pro serverové produkční nasazení. Pro desktopové nasazení použijeme tyto jednotlivé komponenty.

  • KVM – Kernel-based Virtual Machine  - virtualizační modul pro Linuxové jádro.
  • Qemu – vrstva zajišťují emulaci potřebných periférií. Například Disky.
  • libvirt – vrstva sloužící ke spojení s virtualizačním systémem. Umožňuje i vzdálený přístup.
  • virt-manager – ovládací panel.

Místo KVM a Qvemu lze použít i  jiné hypervisory. Se známější především XEN nebo LXC kontejnery. Tyto hypervisory mohou být i na jiném počítači.

Potřebné balíčky jsou součástí naprosté většiny distribucí. Bohužel instalace je poněkud složitější. Může se lišit v závislosti na distribuci. Zkráceně lze říct, že potřebujeme nainstalovat Qemu-kvm, Libvirt službu a Správce virtuálních strojů. Někde bude potřeba doinstalovat nástroje pro práci se síťovým mostem.

Příklad instalace

Pro ukázku proletíme instalaci pro distribuce založené na Debianu. Úkoly provádíme jako uživatel ROOT. Instalace pro ostatní distribuce se liší. Potřebné balíčky mohou mít změny v názvech a síťový most se nastavuje také jinak. Takže jako první nainstalujeme potřebné balíčky.

apt install qemu-kvm libvirt-clients libvirt-daemon-system
apt install virt-manager
apt install spice-client-gtk
apt install gir1.2-spiceclientgtk-3.0

Povolíme službu libvirtd

service libvirtd enable

Pro plné využití virtuálních počítačů budeme potřebovat vytvořit síťový most. Jako první si doinstalujeme potřebné nástroje.

apt-get install bridge-utils

Ve svém oblíbeném editoru si otevřeme soubor /etc/network/interfaces. Upravíme podle přiloženého vzoru.

# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface

#tohle dodáme:
#automaticky inicializujeme rozhraní
auto eth0
auto br0

#nastavit režim startu rozhraní
 iface eth0 inet manual

# The local network bridge
  iface br0 inet static
# přiřadíme virtuální síť ke skutečné
  bridge_ports eth0
    address 192.168.0.50
    netmask 255.255.255.0
    network 192.168.0.0/24
    broadcast 192.168.0.255
    gateway 192.168.0.1

Máme nainstalováno a můžeme se podívat na hlavní okno programu.Je velmi jednoduché. Najdeme zde zapojené hypevizory. V našem případě jde o lokální QEMU-KVM. Ale je možné připojit i další z jiných počítačů po síti. Můžeme si otevřít další okno s možnostmi nastavení daného hypervizoru.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde můžeme konfigurovat virtuální sítě. Pro ukázku ukazuji nastavení pro směřovanou síť. Také úložiště, kde jsou virtuální počítače a image OS ukládány.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

Po nastavení našeho Hypervizoru můžeme pokračovat k definici virtuálního počítače. Připravíme si počítač s Linuxovou distribucí Kubuntu. V menu Soubor zvolíme Nový virtuální stroj a v prvním okně vybíráme odkud budeme instalovat.  Pro popisované použití to bude nejčastěji z lokálního média. Dále budeme požádáni o výběr zdrojového obrazu instalace a určení OS, který instalujeme. Často budeme volit Obecný operační systém. Nové verze distribucí většinou nejsou obsaženy.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

V dalším okně nastavíme velikost operační paměti a počet virtuálních procesorů. Dále přichází na řadu nastavení úložiště. V případě, že chcete mít vaše virtuální stroje ve vámi určeném adresáři, je nutno používat volbu Vybrat nebo vytvořit uživatelsky vytvořené úložiště. Problémem je, že zde nefunguje nastavení dynamicky alokovaného disku. Vždy vytvoří pevnou velikost. Pravděpodobně chyba Virt-manageru. Obejít to můžeme přes příkazový řádek. Příkaz pro vytvoření disku formátu qcow2 potom vypadá takto.

qemu-img create -f qcow2 -o preallocation=off <disk-jmeno> <disk-velikost>

A příkaz pro konverzi již existujícího disku na dynamický takto.

qemu-img convert -f qcow2 -O qcow2 -o preallocation=off puvod_disk.qcow2 dyn-disk.qcow2

Po vytvoření si dané úložiště jednoduše vybereme.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

A v posledním okně doporučuji určitě označit Doupravit nastavení před instalací. Potom bude zobrazena tabulka, kde máme možnost provést poslední úpravy před spuštěním virtuálního počítače. Též se zde nastavuje síťové spojení. Pokud chcete, aby se virtuální počítač objevil ve vaší místní síti použijte volbu Zařízení mostu

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

Můžeme instalovat. Průběh instalace závisí na instalovaném operačním systému. V případě, že chceme nainstalovat Windows, musíme do nich dodat podporu Spice. Je potřeba stáhnout Spice-quest-tools. Dají se najít na této stránce. Po nainstalování máme všechny potřebné ovladače.

Zobrazení virtuálního počítače probíhá v jeho okně, kde můžeme přepínat mezi režimem nastavení, zobrazení běhové konzole a logu. Lze zvolit i režim zobrazení v celé obrazovce. Režim úpravy rozlišení podle velikosti okna vyžaduje nastavení. Funguje pro hosta s operačním systémem Linux. Nejdříve je nutno ho povolit v menu Úpravy, předvolby, záložka Konsole změnit volbu Přizpůsobovat rozlišení v hostovi oknu. Potom aktivovat službu spice-vdagent ve virtuálním počítači. U některých distribucí může být nutné doinstalovat potřebný balíček. Následně už je to možné nastavit v menu počítače. Pozor, nemusí to vždy chodit korektně, zaznamenal jsem problémy v distribucích založených na Ubuntu. Můžete to však obejít spuštěním spice-vdagent ručně.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocí služby spice-vdagent lze zprovoznit sdílenou schránku. Ve Windows je sdílené schránka funkční po nainstalování Spice-quest-tools. Jako nouzové řešení se dají přenášet soubory na zařízení USB, které se dá přesměrovat na virtuální počítač. 

3D výkon je velmi slabý. Nedá se použít prakticky na nic jiného než prostředí. Řešením zde ale může být přiřazení fyzického PCI zařízení virtuálnímu počítači. Tohle téma by ale vydalo na samostatný článek. Navíc vyžaduje dvě GPU v počítači a kompatibilní hardware.

Komu bych tento nástroj doporučil?

Absolutní první volbou je v případě, že pracujete v organizaci, která má KVM již nasazeno v produkci. Virt-manager se dá pomocí knihovny libvirt bez problému na tyto servery napojit. Nástroj  je vhodný především k virtualizaci Linuxu. Nabízí klávesové zkratky určené k zaslání do virtuálního stroje a podporu Spice přímo v Linuxovém jádře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama